A mitesszereket ezért tilos nyomkodni

A mitesszerek esztétikai problémájával sokan kénytelenek szembesülni, ráadásul - a tévhitekkel ellentétben - a panasz nem csak a kamaszokat érinti. Lássuk, mit tehetünk ilyen esetekben, és mi az, amivel jobb nem próbálkozni!

"A mitesszer tulajdonképpen elhalt bőrsejtek és faggyú keveréke, amely a levegővel érintkezve oxidálódik, és megfeketedik" - mondta el Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa. Hozzátette, hogy a kisebb, fekete faggyúdugók gyakran ürülnek spontán, a fehérek kitisztításához azonban sokszor szükséges tűt használni, mert felmelegített tetejük kiürül ugyan, de gyökerük gyakran bent ragad. Előfordul, hogy speciális eszközt, úgynevezett komedónyomót alkalmaznak, ha nem férhetnek hozzá a területhez ujjbeggyel.

A serdülőkori pattanások már 8-9 éves korban kijöhetnek, és bár az emberek 85 százalékát érinti a probléma, nagyjából 25 éves korra rendszeresen teljesen el is múlik. Részletek itt.

A mitesszerek jelenléte nem arra utal, hogy valaki nem tisztálkodik, éppen ezért nem is szabad tovább rontani a helyzetet a bőr erős, durva dörzsölésével. Ha viszont nem szabadulunk meg szakszerűen a mitesszerektől, a kis szépséghibákból nagyobb pattanások, akár gyulladások is kialakulhatnak, amelyek már valóban zavarják az esztétikus megjelenést.

Mit ne tegyünk a mitesszerekkel?

  • Ne vigyük túlzásba a tisztálkodást! Elég naponta kétszer gyengéden átmosni az arcot, a súrolástól ugyanis nem javul a helyzet, sőt csak tovább irritálhatjuk a problémás bőrt. Ha pedig még a bőr természetes védőköpenyét és hámfolytonosságát is felsértjük, mikrosérüléseket okozhatunk, további kórokozók előtt megnyitva az utat - vagyis a gyulladás súlyosbodhat. Éppen ezért a luffa szivacs és más, kemény szivacsok kerülendőek az arcon.
  • Ne használjunk durva bőrradírokat! Válasszunk gyengédebb készítményeket, amelyek nem tartalmaznak nagy szemcséket! A radírozás gyakoriságáról, szükséges idejéről - a benne lévő anyagok hatóideje nem csupán pár másodperc! - és a használatos készítményekről érdemes kozmetikus tanácsát kikérni.
  • Ne nyomkodjuk az arcunkat! A nyomkodás nemcsak nem használ a mitesszereknek, hanem szakszerűtlenül végezve még mélyebbre is nyomhatjuk a salakanyagot a bőrbe. Így egyrészt megnöveljük a gyulladás esélyét, másrészt még a kivörösödött bőrrel is számolni kell. Ha a pattanások körüli lobgátat szétdörzsöljük, szinte biztosan tovább terjed a gyulladás a környező, még egészséges szövetekre is.

A nyomkodással könnyen ronthatunk a helyzeten
A nyomkodással könnyen ronthatunk a helyzeten. Fotó: Getty Images

A mitesszerek helyes kezelése

  • Szakszerűen tisztítsunk le arcot! A napi kétszer, megfelelő készítménnyel végzett arcmosás nagyon hatásos a felülfertőződés kivédésére. Az is fontos, hogy tiszta törölközővel valóban szárítsuk meg a bőrt.
  • Hidratáljunk! Bár sokan úgy gondolják, hogy a zsírosodásra hajlamos bőrnek fölösleges a hidratálás, mi több, talán nem is érzik komfortosnak bőrükön a zsírosabb, olajosabb krémeket, ez valójában nagyon fontos lépés a bőr egyensúlyának fenntartásához. Válasszunk könnyebb állagú, akár kifejezetten pattanásos, problémás bőrre kifejlesztett, évszaknak, napszaknak, kornak megfelelő termékeket!
  • A szakszerű kezelést bízzuk szakemberre!

"Pattanások, kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés esetében speciális kozmetikai kezelésekkel érhetünk el szép eredményeket. A mitesszerek eltávolítása, a bőr kozmetikai tisztítása az első lépés ahhoz, hogy a felpuhult bőrön és a kitágult pórusokon alkalmazhassuk a célzott kezeléseket. Azt is tudni kell, hogy a faggyúdugókat a megfelelő szögben kell nyomni, ami oldalt, például az állkapocs alatt házilag kivitelezhetetlen" - mutatott rá Peterman Krisztina.

"Erősen mitesszeres, tág pórusú, pattanásos bőrre remekül beválik az ózonkezelés, amely baktériumölő és mély fertőtlenítő hatású. Az úgynevezett aknelámpa is eredményre vezethet, amely egyrészt csökkenti a gyulladást, serkenti az új sejtek képződését, másrészt elpusztítja a baktériumokat. Komplexebb hatású a mélyhámlasztás , amely természetes úton avatkozik be a bőr és a kötőszövet struktúrájába. A bőrre felvitt hatóanyagok, például intenzív hatású gyógynövények beindítják a bőr megfelelő mikrocirkulációját, vagyis élénkítik a nyirokkeringést és vérkeringést, és a regeneráció és rejuvenáció is aktívabbá válik. A dugók eltávolításával beindul a bőr méregtelenítése, amely a megfelelő konzisztenciájú, folyékony faggyú felszínre ürülésével zajlik. Kicsit erőteljesebb hatású kezelés a glycolsavas hámlasztás, amely szakértő által kivitelezve, kúraszerűen alkalmazva látványos eredményeket hozhat. A lényeg, hogy a mitesszerektől, pattanásoktól minden életkorban meg lehet szabadulni, a szép, tiszta, egészséges bőr bármikor visszanyerhető. Mivel bőrünk tükrözi pszichés és fizikai állapotunkat, és figyelmeztet, ha kibillentünk az egyensúlyi állapotból, érdemes ugyanúgy szakemberre bízni a kezelését, mint bármely más szervünk esetében" - tette hozzá a szakember.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: