Napi kényeztetés: lábunkat se felejtsük ki!

Az arc és a kezek ápolása a legtöbb nő számára természetes. Pedig lábunkról sem szabad elfeledkezni: nyáron azért, mert látszik, télen pedig azért, hogy elkerüljük a kellemetlen lábszagot vagy a gombás fertőzéseket.

Rengeteg szó esik az arc és a bőr ápolásáról, pedig lábunkról is legalább ilyen fontos lenne rendszeresen gondoskodni. Igaz, ősztől tavaszig rendszerint zoknik és cipők rejtik, és inkább csak a napos, szoknyás, szandálos időszakokban terelődik lábunkra a figyelem, a rendszeres ápolással sok kellemetlenség elkerülhető a bőrkeményedéstől a körömgombáig. Ahhoz, hogy szép és egészséges lábaink legyenek, ne alakuljanak ki visszerek rajta, érdemes a kényelmetlen, szűk, magas sarkú cipőket lecserélni, vagy legalább is amikor csak tehetjük, bújjunk ki ezekből és pihentessük lábunkat. Ellenkező esetben óhatatlanul bőrkeményedés alakul ki, rosszabb esetben pedig tyúkszem , vagy kalapácsujj.

Tisztítsuk, krémezzük

Bár lábunk, lábfejünk valóban nincs olyan látható helyen, mint kezünk, ám ne sajnáljuk az ápolást! A napi tisztítás mellett érdemes heti egy-két alkalommal váltott hőmérsékletű lábfürdőt venni, ebbe illóolajokat is csepegtethetünk. A levendula például frissít, a zsurló az izzadásra hajlamos lábakra ajánlott, míg a lestyán természetes dezodor. Vannak már kifejezetten lábáztatásra kifejlesztett masszírozó gépek is, ám házi módszerrel is masszírozhatjuk talpunkat, lábfejünket, ha kavicsokat teszünk a lavórba . Ez rendkívül jót tesz a vérkeringésnek, megelőzheti a visszerek kialakulását és üdítően hat lábunkra.

Kényeztessük magunkat lábápolással! (Fotó: Europress)

Bár télen hajlamosak vagyunk elfeledkezni lábainkról, mondván, a csizmában úgyse látja senki, épp a zárt cipők miatt ez a legérzékenyebb időszaka lábunknak. Könnyen kialakulhat lábizzadás, lábszag, vagy akár allergiás reakció. Ezért PH-semleges szappannal vagy tusfürdővel javasolt tisztítani, a fürdősó pedig összehúzza a pólusokat és mélyen tisztít. Fürdés után minden esetben alaposan meg kell törölni lábunkat, különös tekintettel a lábujjak közére - az oda szorult víz a különböző gombás megbetegedések melegágya. Érdemes heti több alkalommal lábkrémmel bekenni, ekkor se felejtsük ki a lábujjakat, a lábujjkörmök környékét!

Egy alapos, esti krémezés után javasolt vastag pamut zoknit húzni a bársonyos bőr érdekében.

Bőrkeményedés: krém és radírozás

Szerencsére a bőrkeményedés ellen már számos készítményt bevethetünk. Fontos a rendszeres és alapos tisztítás és a láb - főként a sarok - bőrének héti többszöri krémezése. Ha pedig már kialakult a kemény bőrréteg, zuhanyzás után alkalmazzunk puhító krémet, majd a felső, elhalt hámréteget radírozzuk le.

A mértékletesség ebben az esetben is fontos: nem szabad ledörzsölni az egész felületet, mert azzal többet ártunk, mint használunk. A durva reszelőket felejtsük el: ezekkel ugyanis, bár elsőre szép eredményt lehet elérni, de hatására még vastagabb és még keményebb bőrréteg fog kialakulni.

Ezt követően érdemes hidratáló krémet használni, amely megnyugtatja a bőrt és simává teszi. Bőrradírozás után is jót tesz egy lábfürdő talpmasszírozással egybekötve.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)