Napi kényeztetés: lábunkat se felejtsük ki!

Az arc és a kezek ápolása a legtöbb nő számára természetes. Pedig lábunkról sem szabad elfeledkezni: nyáron azért, mert látszik, télen pedig azért, hogy elkerüljük a kellemetlen lábszagot vagy a gombás fertőzéseket.

Rengeteg szó esik az arc és a bőr ápolásáról, pedig lábunkról is legalább ilyen fontos lenne rendszeresen gondoskodni. Igaz, ősztől tavaszig rendszerint zoknik és cipők rejtik, és inkább csak a napos, szoknyás, szandálos időszakokban terelődik lábunkra a figyelem, a rendszeres ápolással sok kellemetlenség elkerülhető a bőrkeményedéstől a körömgombáig. Ahhoz, hogy szép és egészséges lábaink legyenek, ne alakuljanak ki visszerek rajta, érdemes a kényelmetlen, szűk, magas sarkú cipőket lecserélni, vagy legalább is amikor csak tehetjük, bújjunk ki ezekből és pihentessük lábunkat. Ellenkező esetben óhatatlanul bőrkeményedés alakul ki, rosszabb esetben pedig tyúkszem, vagy kalapácsujj.

Tisztítsuk, krémezzük

Bár lábunk, lábfejünk valóban nincs olyan látható helyen, mint kezünk, ám ne sajnáljuk az ápolást! A napi tisztítás mellett érdemes heti egy-két alkalommal váltott hőmérsékletű lábfürdőt venni, ebbe illóolajokat is csepegtethetünk. A levendula például frissít, a zsurló az izzadásra hajlamos lábakra ajánlott, míg a lestyán természetes dezodor. Vannak már kifejezetten lábáztatásra kifejlesztett masszírozó gépek is, ám házi módszerrel is masszírozhatjuk talpunkat, lábfejünket, ha kavicsokat teszünk a lavórba. Ez rendkívül jót tesz a vérkeringésnek, megelőzheti a visszerek kialakulását és üdítően hat lábunkra.

Kényeztessük magunkat lábápolással! (Fotó: Europress)

Bár télen hajlamosak vagyunk elfeledkezni lábainkról, mondván, a csizmában úgyse látja senki, épp a zárt cipők miatt ez a legérzékenyebb időszaka lábunknak. Könnyen kialakulhat lábizzadás, lábszag, vagy akár allergiás reakció. Ezért PH-semleges szappannal vagy tusfürdővel javasolt tisztítani, a fürdősó pedig összehúzza a pólusokat és mélyen tisztít. Fürdés után minden esetben alaposan meg kell törölni lábunkat, különös tekintettel a lábujjak közére - az oda szorult víz a különböző gombás megbetegedések melegágya. Érdemes heti több alkalommal lábkrémmel bekenni, ekkor se felejtsük ki a lábujjakat, a lábujjkörmök környékét!

Egy alapos, esti krémezés után javasolt vastag pamut zoknit húzni a bársonyos bőr érdekében.

Bőrkeményedés: krém és radírozás

Szerencsére a bőrkeményedés ellen már számos készítményt bevethetünk. Fontos a rendszeres és alapos tisztítás és a láb - főként a sarok - bőrének héti többszöri krémezése. Ha pedig már kialakult a kemény bőrréteg, zuhanyzás után alkalmazzunk puhító krémet, majd a felső, elhalt hámréteget radírozzuk le.

A mértékletesség ebben az esetben is fontos: nem szabad ledörzsölni az egész felületet, mert azzal többet ártunk, mint használunk. A durva reszelőket felejtsük el: ezekkel ugyanis, bár elsőre szép eredményt lehet elérni, de hatására még vastagabb és még keményebb bőrréteg fog kialakulni.

Ezt követően érdemes hidratáló krémet használni, amely megnyugtatja a bőrt és simává teszi. Bőrradírozás után is jót tesz egy lábfürdő talpmasszírozással egybekötve.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: