Fejbőrtípusok: mit kell tudni róluk?

A fejbőrünk - bár a legtöbbször haj borítja - ugyanolyan bőr, mint amilyen az arcunkon vagy a testünkön van. Ennek megfelelően mindenkinek másmilyen a fejbőrtípusa. A más típusok pedig más-más ápolást igényelnek.

Az egészséges, szép haj titka az egészséges fejbőr. Ha a fejbőrünk állapota kielégítő, akkor a hajszálaink is egészségesebben növekednek. A megfelelő ápolószerek kiválasztásával pedig az életminőséget, önbizalmat is befolyásoló problémákat kezelhetünk - ezek ugyanis sokkal gyakoribbak, mint azt hisszük. A bőr a fejünkön nagyon érzékeny. Általában minden védelem nélkül van kitéve a káros külső környezeti hatásoknak, a környezetszennyezésnek, pornak, a hajszárító forró levegőjének. Azonban más tényezők, mint pl. a stressz, a kialvatlanság, és a nem kiegyensúlyozott étrend is kedvezőtlen hatással lehet a fejbőr állapotára.

Száraz fejbőr

A száraz fejbőr viszket, húzódik, a felszíne matt, különösen mosás után, de általában nem korpásodik. A rajta növő haj is gyakran száraz, töredezett végű, fakó és könnyen kócolódó. A feladat ilyenkor természetesen a fejbőr táplálása, ápolása, hidratálása. Ezt hidratáló és ápoló anyagokkal teli samponokkal, illetve hajmaszkokkal, pakolásokkal és olajokkal érhetjük el.

Zsíros fejbőr

Milyen gyakran kell hajat mosni? A hajmosás helyes ütemezéséről hosszú idő óta folyik a vita, és aligha dől el egyhamar. Nem könnyű eldöntetni ugyanis, milyen időközönként kell a samponhoz nyúlni, hogy a zsírosodás és a korpa ne okozzon kellemtelenséget, és a haj mindig csillogó és fényes legyen. Részletek itt . A zsíros fejbőr jellemzője mindenki számára egyértelmű: a fejbőrön túlságosan sok faggyú termelődik, és ez a haj zsírosodásával, lelapulásával jár együtt - ez különösen azért lehet "látványos" mert a zsíros típusú haj általában vékonyabb szálú (és, ha megfelelően van ápolva, igen selymes, lágy). A faggyútermelés természetes folyamat, sőt kifejezetten fontos, hiszen a faggyú védőréteget képez a bőrünkön, segít megtartani a bőr hidratáltságát is. Azonban a túl sok faggyú komoly problémát okozhat - ha egészségügyit nem is, esztétikait mindenképpen. Tennivalónk egyszerű: hagyjuk lélegezni a bőrt, biztosítsunk neki "tisztaságot", de ne tisztítsuk túl, mert ez csak fokozott faggyútermelésre készteti. A nehéz, gazdag samponok, balzsamok helyett használjunk könnyű és frissítő termékeket, hidratáló-ápoló szereket pedig csak a haj végén alkalmazzunk.

A különböző fejbőrtípusok más és más ápolást igényelnek.
A különböző fejbőrtípusok más és más ápolást igényelnek. Fotó: Getty Images

Túlérzékeny fejbőr

A fejbőr túlzott érzékenységét számos külső és belső tényező okozhatja, például bizonyos betegségek, gyógyszeres kezelések, és akár allergia is. A fejbőr hiperérzékennyé válása túlzott reakció, intolerancia, vagy nagyfokú irritáció, legáltalánosabb tünetei pedig a feszülő, égető, viszkető érzés és a bőrpír. Ilyen esetben a fejbőrt igyekezzünk megnyugtatni és hidratálni is egyszerre, hogy vissza tudjuk állítani az egészséges egyensúlyát. A kémiai anyagokkal teli szereket azonban kerüljük! Részesítsük előnyben a hipoallergén, színezék- és illatanyagmentes termékeket.

Korpásodás

A korpásodást gyakran bőrirritáció és a fejbőr gyulladása okozza, ami számos okra vezethető vissza, például olyan mikroorganizmusok, mint a Malassezia globosa gomba jelenlétére - azonban ez a gomba az egészséges fejbőrön is megtalálható. A faggyútermelés erőssége a gombák fejlődésének kulcsa, ami a fejbőr megnövekedett sejtmegújulása révén hozza létre a korpát. A korpásodás tipikus tünetei a viszketés és a szemmel látható hámlás. Általánosan a korpásodás két fajtáját különböztethetjük meg: a zsíros és a száraz korpásodást.

A zsíros korpa jellemzői a sárgás gömbölyded alakú korpadarabok, melyek rátapadnak a fejbőrre és a hajszálakra. Mivel könnyen eltömíti a pórusokat, könnyen még fokozottabb zsírosodást - és emiatt fokozott korpásodást - idéz elő. Szélsőséges esetben a hajszálak elveszítését, kopaszodást is okozhat. A száraz korpa ezzel szemben fehér, pergő, hámló darabkákkal és erősen viszkető fejbőrrel együtt jelentkezik. Mindenképpen a korpásodás típusának megfelelő szerrel kell kezelni a korpás fejbőrt, mert ha nem körültekintően választunk sampont, akkor a fejbőrünk állapota könnyen még rosszabbra fordulhat!

A korpásodásnál nemcsak a fejbőrt érdemes vizsgálni, mert vannak bizonyos bőrbetegségek, mint a seborrheás dermatitisz, az ekcéma vagy éppen a pszoriázis, melyek a fejbőrön is megjelenhetnek. Ilyenkor nemcsak helyi, de szisztémás készítmények használatára is szükség lehet a gyógyuláshoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: