Ezért kell otthon is fényvédőt használni

A koronavírus-járvány miatt jelenleg kevesebbet mozdulunk ki otthonról, ám ez nem jelenti azt, hogy a bőrünk nincs kitéve az UV-sugarak káros hatásainak.

Tény, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében kevesebb szennyeződés kerül a bőrünkre napközben, hiszen csak ritkán megyünk ki az utcára, és valószínűleg a legtöbb nő kevesebbet (vagy egyáltalán nem) sminkel. De az arcápolást a karantén idején sem szabad elhanyagolni: a rendszeres tisztítás mellett pedig az UV-szűrős krémek használata se maradjon ki a szépségrutinunkból.

Az öregedés jelei az arcon Szinte minden magára valamit is adó nő, sőt, egyre több férfi is vallja, hogy a bőrünket ápolni kell - ráadásul nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is. Szögezzük le előre azt is: ez nem hiúság. Egészségünkhöz hozzátartozik, hogy az arcbőrünk is ugyanezt tükrözze. De vajon milyen jelekre figyeljünk, ha meg akarjuk őrizni arcunk fiatalságát? És a jelek mögött pontosan milyen folyamatok állnak? Részletek itt.

Az UVA-sugarak 50 százaléka ugyanis - szemben az UVB-sugarakkal - képes áthatolni az ablaküvegen is, ezáltal pedig bejutni a bőrünkbe. Nem véletlen, hogy az UVA-sugárzást a bőr csendes gyilkosaként is szokták emlegetni. Az UVB-sugarak felelősek a napégésért, de a bőrben végbemenő károsodásért nagyrészt az UVA-sugarak.

Az UV-sugarak fele áthatol az ablaküvegen. Fotó: Getty Images
Az UVA-sugarak fele áthatol az ablaküvegen. Fotó: Getty Images

Több kutatás is bizonyította, hogy az UVA-sugárzás hatására megnő a szabadgyökök száma, idő előtt beindulnak az öregedés folyamatai, vagyis a bőr veszít nedvességtartalmából, feszességéből - így megjelennek először a finom vonalak, majd a mélyebb ráncok is. Legrosszabb esetben ráadásul bőrrák is kialakulhat a túlzásba vitt napfürdőzés hatására.

Szakértők ezért azt tanácsolják, hogy ha a home office munkaállomásunk az ablak közelében van, vagy szeretünk reggel, esetleg délután a napsütötte ablak mellett ücsörögni, mindenképp használjunk legalább 30 SPF-es arckrémet. Az UV-védőt pedig érdemes négyóránként újra felkenni, hogy folyamatos legyen a hatása.

Forrás: Get the gloss

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: