Távol-keleti masszázsok

A kínai és indiai orvostudomány részben a meridián rendszerek teóriáján alapul. A meridiánok összekötik a test belsejét a külsővel, a felső testrészeket az alsóval, összekapcsolják a belső szerveket, így lehetővé teszik az energiaáramlást.

Az emberi test élettani funkcióinak változása a jin és jang energiaegyensúly megbomlásával, arányeltolódásával magyarázható. A tui-na-terápia, azaz hagyományos kínai masszírozás ugyanazon a teoretikus alapon nyugszik, mint az akupunktúra. Célja, hogy a jin-jang egyensúlyt visszaállítsa. Elsősorban simító és gyúró mozdulatokat alkalmaznak (neve tui-na), valamint nyomó és dörzsölő mozgást végeznek (an-mou). Az egyes fogásokon belül elkülönítenek jin és jang technikákat, amelyek tovább differenciálhatók, három különféle mozdulatfajtába: erős (célja a nyugtatás), finom (célja az izomtónus befolyásolása), középerős (célja a szervezet erősítése és a prevenció).

Akupresszúra

Az akupresszúra Kínából ered, amely nem más, mint a meridián-pontok masszírozása. Előnye az, hogy egyedül, saját magunkon is elvégezhető. Betegségek megelőzésére, fejfájás és izomláz kezelésére, reumás fájdalmak csökkentésére kitűnően alkalmazható.

Shiatsu

A shiatsu az akupresszúra japán megfelelője. Lényegében semmiben nem különbözik az akupresszúrától.

Egyéb masszázstípusok

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a masszázsformákat, amelyek szépségszalonokban, gyógyszállókban, fürdőkben, wellness központokban nagy népszerűségnek örvendő regenerációs módszerek.

Fejmasszázs

A fejmasszázs gyökerei Indiából erednek. Előnye, hogy nem igényel semmilyen előkészületet és nem tart tovább fél óránál. Az elnevezés nem takarja mindazt, amelyről szó van, mivel nem csak a fejet érinti, hanem az arcot, nyakat, vállat és a hátat is. Hatására az izomzat ellazul, csökken az izomfeszülés, gyorsul a vérkeringés és a salakanyagok kiválasztása is fokozódik a nyirokkeringés gyorsulása által. Fiatalító eljárásnak is nevezhető, mivel azáltal, hogy a vérkeringés és ezzel együtt a szövetek oxigénellátása javul, a fej, arcbőr, haj tápláltsága is nő. Emellett hatására endorfin szabadul fel az agyban, amely boldogságérzetet vált ki. Indiában több ezer éves hagyománya van a masszázsnak. Az ajurvéda (indiai gyógyítás) azt vallja, hogy a masszázs egy fontos eleme annak, hogy a szervezet összehangoltan működjön, regenerálódni tudjon. Talán ennek köszönhető, hogy a gyermekeket anyjuk, 3-4 éves kor után, minden nap olajos fejmasszázsban részesíti. Általában az apróságok nem díjazzák mindezt annyira, csak felnőtt korban adnak hálát szüleiknek a módszer megtanulásáért. Az alábbiakban összefoglaljuk legfontosabb hatásait:

  • stresszoldás,
  • energiaszint növelés,
  • mélyebb, lassúbb légzés,
  • pihentetőbb alvás,
  • erősebb immunrendszer,
  • feszültségből eredő fejfájás, szemfájás, orrdugulás csillapodás,
  • nyak és vállízületek mozgékonyságának növelése,
  • arc, nyak, váll, hát merevségének csökkenése,
  • haj erősödésének növelése.

Thai masszázs

Képzett thai-masszőrök által végzett különleges masszázsforma, amely általában 50 perces időtartamú.

Relaxáló aroma-masszázs

Hosszú, simító mozdulatokkal végzett nyugtató-lazító masszázs, amelyhez illóolaj keveréket használnak. Ennek összetétele: mogyoróolaj, narancsvirág-olaj, levendula, mandarin. A kezelés időtartama 20 perc.

Tibeti mézes masszázs

A tibeti szerzetesek által kifejlesztett masszázstípus, amely rendkívül jó relaxáló, izomlazító hatást fejt ki. A kezelés 15 percig tart, amelyhez mézet alkalmaznak, így számos vitamin és ásványi anyag táplálja a bőrt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció