Relaxáció

Életünk feszes, egyre gyorsuló tempója, az elvárásoknak való szüntelen megfelelni akarás nagy terhet ró teherbíró képességünkre. Sokan másodállást, otthon végezhető különmunkát is vállalnak, nem is beszélve a háztartás adta napi feladatokról...

Végletekig terheljük magunkat, nem törődve a következményekkel. Meg akarunk felelni a legszélsőségesebb elvárásoknak is, de ez majdnem olyan, mintha egy atléta naponta lefutná a maratoni távot.

Pedig a túlzott igénybevétel hatására nemcsak egyszerűen elfáradunk, hanem előbb vagy utóbb a testünk is elkezd tiltakozni: megbetegszik.

Meg kell tanulnunk újra lazítani!

Ahhoz, hogy sokáig fenn tudjuk tartani megfelelő teljesítőképességünket, visszaszerezzük és elmélyítsük belső békénket, emellett meg tudjuk őrizni kapcsolataink harmóniáját is, meg kell tanulnunk lazítani.

Az egyik legtökéletesebb pihenés a relaxáció, amely közben a test izmai ellazulnak. Az agy is pihen, bár a figyelem végig éber - vagyis nem alszunk - mégsem feszült. A teljes testi és lelki ellazultság mélyebb és gyorsabb pihenést biztosít, mint az alvás.

Mi történik ilyenkor? Az izmok és idegek pihennek, regenerálódnak, a testi funkciók szabályossá válnak. A vérkeringés az erek simaizom szövetének ellazulása miatt szintén javul és a szívritmus egyenletessé, nyugodttá válik. Minthogy a relaxációt többnyire háton fekve végezzük, a szervek megszabadulnak a rájuk nehezedő nyomástól. Hosszútávon a relaxáció hatással van a vitalitásra és a szellemi stabilitást is jótékonyan befolyásolja. Fokozódik a tudatosság, és egész lényében felfrissül, feltöltődik az ember.

Relaxációs módszerek

Sokféle relaxációs módszer létezik. A legáltalánosabb a hanyattfekvésben végzett teljes lazítás. A relaxációt az ember külső vezető segítségével vagy kis gyakorlással önállóan is végezheti. Figyelmét lassan végigvezeti a test különböző területein, néhány másodpercig figyeli azok állapotát, működését, majd tudatosan ellazít minden feszültséget azon a területen. Így néhány perc alatt az egész test tetőtől talpig teljesen ellazul. Eleinte sokat segít a külső vezető hangja, hiszen a figyelem könnyen elkalandozik, újra a feladatokkal kezd foglalkozni, vagy az emlékek között keresgél. Kis gyakorlás után azonban már nem is okoz nehézséget a koncentrálás. Utána a figyelmünket a légzésre irányítjuk, néhány percig figyeljük a normál légzést. Nem könnyű a légzésre összpontosítani, mert amint figyelni kezdjük, azonnal szabályozzuk is, például nagyobbakat lélegzünk. Erre most még nincs szükség. Próbáljuk mindössze szemlélni ezt a nyugodt hullámzást a testünkben. Tíz perc ilyen állapotban eltöltött idő több óra alvásnak megfelelő pihenést jelent. Fontos tudnunk azonban, hogy a relaxáció, bár felfrissít, nem helyettesíti az alvást.

A relaxáció végén aztán nagyon lassan átmozgatjuk a végtagokat, nyújtózunk egy nagyot, és fokozatosan újra teljesen éber állapotba kerülünk.

Kis gyakorlással a relaxáció segítségével sokat javíthatunk életünk minőségén.

Jó pihenést!

www.jogastudio.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +4 °C

A párásság, ködfoltok feloszlása után alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Ugyan a legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra