Hogyan vásároljunk gyógynövényeket?

Mire figyeljünk, ha ki szeretnénk próbálni a gyógynövényeket és teázásban gondolkodunk? Hol és milyen teakeveréket vegyünk?

A tea elkészítése egyszerű, mégis biztosítja, hogy elfogyasztásakor elegendő hatóanyag jusson a szervezetünkbe. Sokat használ, hogy teázáskor egy kis pihenőhöz jutunk. Ha naponta háromszor leülünk, és élvezettel elkortyolgatjuk a teánkat – ami egy kis szertartás –, és arra használjuk az időt, hogy „jó lelkiismerettel” pihenjünk és egy kicsit a saját testünkkel foglalkozzunk, akkor a test ezt meghálálja.

Hol kapunk kiváló minőségű gyógynövényeket?

Hogyan, mivel hatnak a gyógynövények? Melyek a legfontosabb hatóanyagcsoportok? Itt megtudhatja! A gyógyszertárakban kapható drogok (értsd: növényi hatóanyagok) külön elbírálás és ellenőrzés alá esnek. A gyógyszertárban kapható növények nem feltétlenül származnak bio termesztésből, de ellenőrzöttek, és a növény nehézfém- és növényvédőszer-tartalmának vizsgálata is megtörténik.

A drogokat és minősíteni kell, amely nagyon komoly tartalmi és tisztasági ellenőrzést jelent. Ha tehetjük, válasszuk belföldi termelő termékeit, hiszen az EU-n belül jóval szigorúbb előírások vonatkoznak a gyógynövények termesztésére és ellenőrzésére is, mint a más kontinensről érkező termékek esetében. Keressünk hazai termesztésű és csomagolású gyógyteákat, szerencsére ma már bőven van választék az itthon is elérhető gyógynövényekből.

Aki nem szeretné a véletlenre bízni, és csak klinikailag tesztelt gyógynövényeket alkalmazna, az a hatályos VIII. Magyar Gyógyszerkönyv 137 gyógynövénye közül válasszon (megjegyezzük, hogy eszerint a fehér akácvirág, a diólevél vagy a közönséges galaj nem minősül "hivatalos" gyógynövénynek). Már csak azért is érdemes helyi, Magyarországon gyakori gyógynövényeket használni, mert hatóanyagtartalmuk megbízható, máshonnan származó növényék akár hatástalanok is lehetnek.

A bioboltokban szintén kaphatók olyan gyógynövények, amelyekre magas minőségi előírások vonatkoznak, így ha a természetes gyógymódot választottuk, bőven van választási lehetőségünk.

Patikában is vásárolhatunk gyógynövényeket

Kevertessünk magunknak teát!

A gyógynövénykeverékek kérésre történő elkészítése a gyógyszertárak törvényileg előírt feladata. Más üzletekben csak külön-külön, és rendszerint a szükségesnél nagyobb kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezeket. Sajnos nem minden gyógyszertár tart a növényi drogokból széles kínálatot, előfordulhat, hogy gyógyszerészünknek meg kell rendelnie a gyógynövényeket. Jó, ha előre rákérdezünk a kisebb kiszerelés, a keverék árára.

A megfelelő teakeverék

Az egyéni teakeverékekhez legfeljebb hétféle gyógynövényt használnak. Itt, a gyakran egymással harmonizáló összetett hatás és a teljes élvezet terén ugyanis a kevesebb számít többnek. Ha túlságosan sokféle növényt keverünk össze, hatásuk inkább gyengíti egymást.

A teakeverék összmennyisége 150-200 gramm legyen. A növényi részek súlyától függően (50 gramm gyökér például sokkal kisebb térfogatú, mint 50 gramm virág) ez a mennyiség nagyjából három hétre elegendő. Érdemes a tünetek elmúlása után még néhány napig tovább inni a teát, így biztosak lehetünk abban, hogy elpusztultak a csírák, és szervezetünk ismét rendbe jön a természetes gyógymóddal, egyéb segítség nélkül.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)