Hasznos drogok?

A drog szó alapvetően nem kábítószert jelent, a drogista sem keverendő a drogossal, és az egyre népszerűbb fitoterápia sem valamiféle elvonókúra. Az újra egyre népszerűbb "szelíd gyógymódok", a gyógynövények világába szeretnénk elkalauzolni az olvasót.

Napjainkban a természetes orvoslás - így a gyógynövények és teáik alkalmazása - reneszánszát éli. Egyre többen használják ezeket az ún. szelíd gyógymódokat nemcsak a már kialakult betegségek gyógyítására, hanem azok megelőzésére, vagyis az egészségmegőrzésre is. Szinte mindegyik női magazinban találhatunk egy-egy hasznos tippet a gyógynövények alkalmazására pl. feszültségoldáshoz, meghűlésre, bőrápolásra stb.

Magyarország flórája igen gazdag gyógynövényekben, melyek gyűjtésére, feldolgozására egész ágazat létesült. Számos fajt termesztenek, a kereskedelmi forgalomban lévő gyógynövények skáláját a külföldről behozott növények is szélesítik.

A gyógynövények általában nem egészben kerülnek felhasználásra, hanem csak a hatóanyagot tartalmazó (ill. legnagyobb mennyiségben tartalmazó) részüket, pl. virágzatukat, gyökerüket, levelüket alkalmazzuk. A gyógynövénynek azt a részét, ami a hatóanyagot tartalmazza drognak nevezzük. (A drog szó használata önmagában félreértésre adhat okot, ezért helyesebb a növényi drog kifejezés.) A gyógynövény-drogok általában szárított formában, önmagukban, illetve más növényi drogokkal együtt, teakeverék formájában kaphatók.

A gyógynövények alkalmazásával kapcsolatosan mindenekelőtt fontos eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint nincsenek káros mellékhatásaik, tehát gond nélkül fogyaszthatók. A legtöbb esetben ez valóban így igaz, biztonságos alkalmazásukhoz azonban fontos felhívni a figyelmet néhány lényeges kérdésre. Bizonyos gyógynövények (pl. a fészkesvirágzatúakhoz tartozó kamilla, cickafark stb.) arra érzékeny személyeknél allergiás tüneteket válthatnak ki (a rettegett parlagfű szintén a fészkesvirágzatúakhoz tartozik). A túladagolás veszélye az enyhe hatású gyógynövény-drogoknál viszonylag ritkán áll fenn, azonban az utóbbi években számos drogot vontak ki a forgalomból, mivel ezek nagy mennyiségben vagy tartósan alkalmazva toxikusak lehetnek. Ilyen például a népgyógyászatban használatos, és hosszú ideig ártalmatlannak tartott martilapu levele, melynek mérgező alkaloidja nagy mennyiségben májkárosodást okozhat. A gyógynövénykutatás fejlodésével egyre több gyógynövény-drogról bizonyosodik be, hogy a szintetikus gyógyszerekhez hasonlóan kedvezőtlenül befolyásolhatják a velük együtt szedett egyéb gyógyszerek hatását. A fogyókúrás teakeverékekben gyakran alkalmazott hashajtó hatású drogok, és a nyugtató hatású orbáncfű fogyasztása előtt mindenképpen érdemes kikérni az orvos vagy gyógyszerész tanácsát, valamint figyelmesen elolvasni a csomagoláson lévő tájékoztatót.

A fitoterápia - vagyis a gyógynövényekkel folytatott kezelés - iránt érdeklődők számára legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás a gyógynövény-drogok megvásárlása. A gyógyszertárakban és gyógynövény-szaküzletekben széles a választék, egy-egy növényi drogot különböző márkanevekkel is megtalálhatunk, emiatt gyakran az árak is eltérnek. Mégsem ajánlott ezeket a termékeket piacon vagy utcai árusoknál beszerezni, ugyanis gyakori a hamisítás, az alacsonyabb ár hátterében pedig sokszor a minőségi követelmények, s a betartásukkal járó költségek lespórolása áll. A legbiztonságosabb megoldás tehát, ha az alkalmazni kívánt gyógynövény-drogot patikákban vagy drogéria szaküzletekben vásároljuk meg, itt ugyanis egyrészt szakemberek (gyógyszerészek, szakasszisztensek, drogista képesítéssel rendelkező eladók) adnak felvilágosítást, másrészt ellenőrzött a termékek eredete.

Manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző, általában kínai eredetű fogyókúrás teakeverékek, melyeket előszeretettel hamisítanak. Sok készítmény dobozára is rákerült a felirat: "Vigyázat, hamisítják!". Ezek a hamis termékek nem járják végig az engedélyezéshez szükséges (sokszor hosszú és költséges) utat, ezért minőségük is ellenőrizetlen. Előfordul, hogy nem tartalmazzák a hatáshoz szükséges gyógynövényeket, de az is megeshet, hogy a megengedettnél nagyobb mennyiséget tartalmaznak bizonyos növényi drogokból. Így az a jobbik eset, ha a várt hatás elmarad, súlyosabb probléma, hogy alkalmazásuk egészségkárosodáshoz is vezethet.

Hamisítás sok más, leginkább drága és nehezen beszerezhető gyógynövény-drog esetében is előfordulhat, ezért vásárlás előtt célszerű néhány dolgot ellenőrizni.

A csak egyféle gyógynövényt (pl. kamilla, menta, cickafark stb.) tartalmazó csomagolásokon a növényi drog pontos neve, mennyisége, a minőség megjelölése és lejárati ideje mellett szerepelnie kell a drog vizsgálati számának. Mivel hazánkban a gyógynövények minősítését hatósági jogkörrel a Gyógynövény Kutató Rt. végzi, ezért a vizsgálati szám a GYNKI rövidítést és általában az évszámot is tartalmazó számsorból áll (pl. GYNKI B 14/96 MSZ I.o.). Hamisítás gyanúja esetén ajánlatos egy telefonhívással ellenőrizni a vizsgálati szám tényleges létezését. Az is megeshet, hogy a hamis termék csomagolásán az eredeti készítmény valóban létező vizsgálati számát alkalmazzák, ebben az esetben ez a megoldás nem célravezető. Ilyenkor inkább ne használjuk fel a gyanús gyógynövényt.

A többféle növényi drogot tartalmazó teakeverékek, melyek nevéből általában hatásukra is lehet következtetni (pl. emésztést elősegítő teakeverék, nyugtató teakeverék stb.) a "gyógyszernek nem minosülő gyógyhatású készítmény" kategóriába tartoznak. Ezen teakeverékek forgalomba hozatalának engedélyezését az Országos Gyógyszerészeti Intézet végzi, így a csomagolásnak az ún. OGYI engedély számot (pl. OGYI-078/1988) feltétlenül tartalmaznia kell. Ha biztonságos forrásból származik a teakeverék, akkor is olvassuk el a csomagolásán lévő tájékoztatót, mivel a gyógyteák alkalmazásának is lehetnek ellenjavallatai (pl. bizonyos krónikus betegségek, tartós gyógyszerszedés stb.). A használati utasítást pedig feltétlenül tartsuk be!

A vállalkozó kedvűek maguk is gyujthetik a felhasználni kívánt gyógynövényeket, mivel hazánkban sok faj vadon terem. Ilyenek például a fekete bodza, a hársfa, a gyermekláncfű, a kamilla stb. A gyűjtéshez mindenekelőtt szükséges az egyes növények biztonságos felismerése, a bolti dobozokban ugyanis általában csak valamely részük található, szárított formában. Az sem árt, ha tudjuk, hogy sok gyógynövényfaj védett (pl. tavaszi hérics, illatos hunyor), s gyűjtésük igen kellemetlen következményekkel járhat. Fontos jól megválasztani a gyűjtés helyét és idejét. Nagy forgalmú utak mellett, vagy vegyszerekkel kezelt mezőgazdasági területek közelében ne gyűjtsünk növényeket, a bennük felhalmozódott anyagok ugyanis egészségkárosító hatásúak lehetnek. A gyűjtés időpontjának meghatározásához legfontosabb szempont, hogy mikor legmagasabb a növény (vagy egyes részeinek) hatóanyagtartalma. Általános szabály, hogy a gyűjtést száraz időben végezzük. A virágokat vagy virágzatokat teljes kinyíláskor, a leveleket pedig teljesen kifejlett állapotban szedjük. A gyökereket kora tavasszal vagy késő ősszel gyűjtsük.

A frissen szedett gyógynövényekről távolítsuk el a felesleges részeket és a szennyeződéseket (vízzel óvatosan le is öblíthetjük), majd napos, száraz helyen vékony rétegben terítsük ki száradni. Ha szabadban szárítunk, mindenképpen figyeljünk az időjárásra. A növények óvatos forgatása gyorsítja a folyamatot.

A gyűjtött vagy vásárolt gyógynövény-drogokat jól szellőző, száraz, hűvös helyen tároljuk. A tároláshoz megfelelőek a különböző textilzacskók, papírból készült zsákok, tasakok, zacskók, esetleg nedvszívó papírral bélelt fa vagy fémdobozok.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció