Gyógyuljon illatos fürdővel!

A hideg, megfázásos téli időben mindig jól esik egy forró fürdő. Gyógynövényeket is alkalmazva azonban nem csak kellemes, de gyógyító hatású is.

A fürdők pozitívan befolyásolják a szív- és érrendszer, a vesék és a hormonrendszer működését, valamint ellazítják az izomzatot. Ha a forró vizes áztatásunkat gyógynövényekkel egészítjük ki, a bőr számos hatóanyagot (főleg a lipofil tulajdonságúakat, pl. illóolajok) képes felvenni, ami a véráramba is bekerül. Ez serkenti a bőr mélyebb rétegeit, és kiegészül az adott növény speciális hatásaival.

A szaglószervek közvetítésével ráadásul a limbikus rendszert is ingerlik. A gyógynövényes fürdők így nem csak testi, de lelki panaszok (stressz, izgalom, fáradtság, alvászavar) esetén is jó szolgálatot tehetnek.

Mennyire legyen meleg a víz?

A gyógynövényes fürdőknél 36-39 Celsius fokos víz az ideális hőmérséklet, amelyet érdemes aztán hideg zuhanyozással zárni. Ez a bőr rugalmasságának, a pórusoknak is jót tesz, ráadásul megelőzhető az utólagos izzadás okozta megfázás is.

A forró, gyógynövényes vízben 15-20 percig fürödjünk. A közben kihűlő vizet folyamatosan lehet forró vízzel melegen tartani. A kádban úgy feküdjünk, hogy a víz teljes testünket lepje el, fejünk kivételével. A fürdőkúrát heti két-három alkalommal célszerű megismételni, egy-két héten át.

Gyógynövények és illóolajok

A fürdő elkészítéséhez elég egy maréknyi gyógyfű: ezt tegyük géz- vagy vászonzacskóba, és kössük közvetlenül a folyóvíz alá. Így a növények hatóanyagai belekerülnek a fürdővízbe, de nem úszkálnak a kádban a növényi részek, és a lefolyót sem dugítják el.

Másik megoldás, ha külön lábasban teát főzünk két liter vízből, tíz percig állni hagyjuk, és ezt öntjük a fürdővízhez. Gyógyfürdő készítéséhez illóolajokat is felhasználhatunk, mivel azonban ezek rosszul oldódnak vízben, előtte el kell kevernünk (5-6 cseppet) egy kanál bázisolajban, tejben, tejszínben vagy mézben.

Akiknek nem tanácsos

A gyógynövényes fürdő számos előnye ellenére nem javasolt szív- és érrendszeri megbetegedésben, főleg vérnyomásproblémákkal küzdők esetében, mivel a túl meleg víz megterheli a keringést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)