Gyógyító gyöngéd érintés

Nem kell hozzá masszázsszalon, az egyszerűbb technikákat bárki elsajátíthatja, hogy akár otthon is kényeztethesse családtagjait vele.

Az évezredes fürdőkultúra része

A masszázs a legrégebbi gyógyeljárások közé tartozik. A francia massage szó valószínűleg görög eredetű massein - dörzsölni szóból származik, de az arab mass (nyomni) vagy a héber mases szó is lehet a gyökere. Az ókori görögök és rómaiak naponta több órájukat a testkultúrára áldozták: fürdőbe mentek, ahol a víz mellett rendszeresen hódoltak az olajos bedörzsölés, a lazító, frissítő masszázs szokásának is. A fürdetést és az olajos ápolást, az izmok és az ízületek lazítását arra betanított, gyakorlott rabszolgák végezték. Hippokratész szerint a gyógyítóknak "különösen gyakorlottnak kell lenniük a dörzsölésben". Európában aztán több évszázadra elfelejtkeztek erről az egyszerű terápiás és kényelmi lehetőségről, legfeljebb a királyi udvarok orvosai vagy "csontkovácsok" alkalmazták a masszázst. Ázsiában azonban töretlen kultúrája van sok évezrede - ahány ország, annyiféle masszázstechnika létezik.

Mindenki találhat neki tetszőt

Célja szerint is többféle masszázst különböztetnek meg: az orvosi masszázs célja az egészség megőrzése, a sportmasszázsé az erőnlét fokozása, a fáradtság megszüntetése, a mozgékonyság növelése, izmok fellazítása, a gyógymasszázsé a betegek kezelése, és akkor még nem beszéltünk például a meghitt hangulatot teremtő, az örömszerzést előkészítő erotikus masszázsról, amely a szokásos masszázsműveletek mellett tartalmazza az erogén, ezen belül a legérzékenyebb zónák simogatását is. Ismert masszázsfajták az intenzív svéd-, a hüvelykujjal végzett finn masszázs, a távol-keleti, akupresszúra jellegű pontmasszázs, a kizárólag gyógymódként alkalmazott szegmentális masszázs, a különleges köpölyöző masszázs. Egyre elterjedtebb a hawaii eredetű lomilomi, az indiai ajurvéda vagy a melegített kövekkel végzett masszázs.

A thai masszázs, amelynek célja a test aktivizálása és energizálása, a különleges kimozgatási technikájával tűnik ki a többiek közül. Az ízületekre és az akupresszúrás pontokra hat elsősorban, és száraz, nem használnak hozzá masszázsolajat.

A svédmasszázs az öt alapfogást kombinálva felfrissíti a szervezetet. Fokozza a vérkeringést, javítja az emésztést, fájdalmat csökkent - pl. stresszes fejfájás -, felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenekelőtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. Ha jól megválasztott illóolajok alkalmazásával egészítik ki a masszázskezelést, aromaterápiás masszázsról beszélünk.

A gyógymasszázs orvosi rendelvény és előírás alapján egyénre szabott masszázsterápia gyógyítás, rehabilitáció céljából. Kiterjedhet az egész testre vagy csak egyes testrészekre. Fontos, hogy a beteg közben kényelmesen, izmait ellazítva feküdjék. A kezelés a betegtől és a masszőrtől egyaránt türelmet kíván, általános időtartama legalább fél óra. Ha gyulladásos tünetek állnak fenn, masszázst nem, vagy csak enyhe, óvatos fogásokkal szabad alkalmazni. Ugyanez érvényes súlyos betegségek, láz, agyi károsodás esetén. Alkalmazása előtt szerencsés a melegkezelés, például a fürdő. Ha az ízületek mozgása korlátozott, a masszázst gyógytornával is kombinálják. Természetesen az igazi terápiás masszázs technikáját a szakemberek ismerik legjobban, az alternatív gyógymódokat is elsajátító orvos, illetve szakképzett férfi masszőr, illetve női masszőz végzi a leghatékonyabban. Az alapfogásokat, az egyszerűbb technikákat azonban bárki elsajátíthatja, és kiváló eszközt nyer vele például stresszoldásra, lazításra maga és családtagjai számára.

Alapfogások

A simítás enyhe fogás, többnyire lapos tenyérrel és nagyobb testfelületen történik. A váltakozó nyomást két kézzel végzik, a szív felé haladva. Áttapintják a kezelt testrészt, tájékozódnak a fájdalmas helyekről, bőr alatti csomókról. Hatására kiürülnek a visszerek, csökken a testrészben esetleg felhalmozódott folyadék. Erélyes és mélyre ható fogás a gyúrás, lényege a mélyen fekvő izmok kiemelése, egymással szembeni eltolása, lazítása. Dörzsölés közben egyidejű nyomás mellett a bőrt mozgatják el az alapja felett. Az ütögetés különböző erősségű lehet a kezelt testrész kopogtatásával, paskolásával vagy a kéz élével végzett ún. vágással. Rezegtetés közben a kezelt testrészt finom rezgésbe hozzák.

A sorrend is lényeges: minden masszázst simítással kezdenek és fejeznek be. Ez történhet egész tenyérrel, vagy csupán az ujjakkal, gereblyézve vagy finoman csiklandozva, akár csipdesve. Finom mozdulatokkal kezdik tehát, ezután térnek rá az intenzívebb dörzsölésre, amely hasonlít a simításra, ám erőteljesebb annál. Fontos azonban, hogy a dörzsölést mindig simítás, illetve lágy mozdulat előzze meg. Ezután következhet egy erőteljesebb ráhatás, amikor a bőr el is mozdul az alatta levő kötőszövetektől. A masszőr itt már ütögethet is a tenyere élével, vagy akár az öklével, mintha kelt tésztát formázna. A masszőrnek figyelnie kell a jelzésekre: az erőteljesebb mozdulatokat nem mindenki szereti, amit főleg a harmadik műveletnél, a gyúrásnál kell szem előtt tartani. Ebben a fázisban lehet gyűrni, préselni, emelgetni az izmokat a tésztagyúrásra emlékeztető technikával. A negyedik alapművelet a vibráció (rezegtetés), amikor mintha kiszitálnák a páciens bőrét és izomzatát.

Élettani hatások

A bőrünk az egyik legösszetettebb testrészünk, minden egyes négyzetcentiméterén számos receptor, érzékelő található, amelyek a nyomás, a hő, a fájdalom, a tapintás ingerét továbbítják. A bőrre gyakorolt inger, így a masszázs a kezelt testrészre, sőt az egész szervezetre hatással lehet. A masszírozott területeken vérbőség alakul ki. A gyúrás hatására a mély izomrétegekben megnyílnak azok a hajszálerek, amelyek különben nem működnek. A vérkeringés növekedése következtében több tápanyagot kap a bőr alatti kötőszövet és az izomzat, meggyorsul a káros anyagcseretermékek elszállítása. Az izmokban olyan anyagok képződnek, amelyek fokozzák a teljesítőképességet. Csökken a beteg izmok kóros feszülése, fellazulnak a kötőszövetben és izmokban lévő csomók. Tudományosan igazolták, hogy a masszázs hatása túlterjed a kezelt testrészen. Különböző masszázseljárásokat dolgoztak ki, amelyekkel idegi reflexek útján előnyös hatásokat lehet elérni a távol fekvő szervekben is (ilyen például a kéz- talpmasszázs is). Ezek a módszerek lehetővé tették, hogy egyrészt ne kelljen fájdalmas testrészen masszázst végezni, másrészt a belső szervek különböző betegségeiben is eredményesen lehessen alkalmazni.

A masszázs emellett bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a szívverést is normalizálja, javítja a vérkeringést, megnyugtat, segít lazítani és a fájdalmat is enyhíti.

Otthon is végezhető

Nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni, hogy a feszültségoldó, jótékony hatású masszázs akár a mindennapok része legyen. Bár az otthoni masszírozás nem helyettesítheti az orvos által felírt vagy javasolt gyógymasszázst, intimitása és személyessége miatt mégis érdemes kipróbálni! Laikusoknak is fontos azonban betartani néhány alapszabályt, nehogy a jó szándék bajt okozzon. Fájó, gyulladt testrészt csak hivatásos gyógymasszőr kezelhet! Az isiász, ízületi gyulladás okozta fájdalmas gócoknál csak felszíni masszázs alkalmazható.

A páciens helyezkedjen el kényelmesen, a lehető leglazább izmokkal. A megfelelő hatás érdekében a mozdulatokat a nyirokutak mentén mindig a legközelebbi nyirokcsomó felé haladva kell végezni: a lábaknál végig lentről fölfelé, a nemi szervek irányába, a kezeken szintén fölfelé, a nyak irányába, az álltól a mellkasig lefelé, a mellen és mellkason a nyak felé (nőknél itt csak nagyon finom, körkörös mozdulatokkal), a hason szintén a nemi szervek irányába.

Hogy az otthoni frissítő-lazító masszázs teljes sikert arasson, különösen fontos a hangulat és harmónia megteremtése. Az együttlét, a kölcsönösség érzetét erősíti, különösen akkor, ha azt követi vagy megelőzi egy kellemes fürdő, és halk, lágy zene kíséri. Az élményt illóolajokkal gazdagítva pedig különös varázs érhető el. Érdemes időt szánni rá, egy-egy masszázs a simogatás és érintés erejével, néha szavak nélkül is többet érhet, mint két kimerült ember beszélgetése!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: