Gyógyhatású fűszerek

Létfenntartásunk alapja az étkezés, melynek minőségével egyúttal gyermekeink és önmagunk egészségét is befolyásolhatjuk. Neves szakemberek állítják, hogy a fűszereknek meghatározó jelentőségük van az egészség fenntartásában.

Fűszerezni tehát szükséges, egészséges, sőt pompás élvezet.

A fűszerek használata az emberiség távoli múltjából eredeztethető. Valószínű, hogy már az ősember is fölfedezte az ételízesítőket, amikor táplálkozásra alkalmas növények után kutatott.

Összefut a nyál a szánkban...

Már az ótestamentum is említ az ételek elkészítéséhez nélkülözhetetlen, termesztett növényeket. A Sába királynőjéről szóló történetből kiderül, hogy a fűszer nemcsak az egyik legfontosabb árucikke volt a Földközi-tenger menti birodalmak közötti kereskedelemnek, hanem szinte egyenértékű az uralkodóknak ajándékba vitt drágaságokkal. 1519-ben Magellán, V. Károly megbízásából öt hadihajóval indult útnak a híres fűszerszigetek elfoglalására. A nagy útról 1522-ben mindössze egy hajó, de benne 700 mázsa fűszerrakomány érkezett vissza. A fűszerek értéke bőségesen fedezte a veszteségeket.

Táplálkozásunkban nagy szükség van a fűszerekre, mivel ízükkel, illatukkal és színeikkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat. segítik azt is, hogy a szervezet az elfogyasztott étel tápanyagait megfelelően hasznosítsa. Ízük és illatuk hatására megindul a nyálképződés. Gondoljunk csak az "öszszefut a nyál a számban" szólásra. A fűszerek ésszerű fogyasztása az emésztést is könnyebbé teszi. Az ügyes kismama sokat tehet annak érdekében, hogy jól összeállított étrendje és megfelelően ízesített, fűszerezett fogásai segítsék a baba emésztését. A növények, így a fűszernövények is az általános anyagcsere-folyamatok során alakítják át a felvett tápanyagokat.

Áldott mustármag

A fűszerek hatása olyan sokrétű, hogy például külsőleg alkalmazva találkozhatunk vele a gyermekgyógyászatban is. Ilyen gyógyhatású fűszer a mustármag. A fehér és fekete mustárt erősebb hatásúnak tartják. A XIX. században a gyermekek hűléses megbetegedéseinél mustártapaszt használtak. A tapaszt mustárlisztből (mustármagok őrleménye) készítették. A mustárliszthez annyi hideg vizet adtak, hogy sűrű állagúvá váljon. A pasztát egy kendőre terítették, majd egy gézréteget tettek a mustármassza fölé. Az így elkészített tapaszt 10 percre a gyermek mellkasára helyezték. Nagyon jó nyugtató hatása volt, és kimelegedést okozott. A felnőttek esetében a tapaszt beteg ízületekre tették, és ugyanezen célból az alkohollal higított mustárolaj bedörzsölését is gyakorolták.

Az elfelejtett rozmaring

Számtalan fűszer érkezik külföldről is hozzánk, amelyeket már jól ismerünk, és oly mértékben hozzászoktunk, hogy a hazai fűszernövényeket alig használjuk. Ki ismeri még a rozmaringot, és ki tudja róla, hogy főzéshez, sütéshez milyen kiváló fűszer? Melyik kertben nő még bazsalikom, borsikafű, citromfű? Ennek oka az, hogy széles körben elterjedt, miszerint a magyar konyhai füveknek nincs igazán jó fűszerező hatásuk. Ez azonban nem felel meg az igazságnak. Az igaz, hogy aromájuk enyhébb, mint a legtöbb külföldi fűszernek, de ez egyáltalán nem baj, sőt nagyon is jó. Főleg a babák esetében, hiszen a kicsik ételeit kezdetben enyhe fűszerekkel tanácsos ízesíteni.

Ha a mindennapi ételek ízesítéséhez borsot, paprikát, szegfűborsot és egyéb fűszer magvakat használunk, akkor erős ingerlő hatásuk miatt károsítják a száj nyálkahártyáját és később a gyomor-bélcsatornát. Tehát óvakodni kell az állandó és mértéktelenül erős fűszerek használatától, még a felnőtteknek is. IV. évf. / 7. szám

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: