Ennyi mézet fogyasztanak a magyarok

Magyarországon mintegy 20 ezer család foglalkozik méhészettel, és az 1,2 millió méhcsalád évente nagyjából 20-25 ezer tonnányi mézet termel. Az egy főre jutó mézfogyasztás azonban mindössze évi 1 kilogramm.

A méztermelést és a mézfogyasztást is ösztönözni kell a jövőben - véli Nagy István agrárminiszter. Az unió által elfogadott új magyar méhészeti nemzeti program az előző ciklushoz képest több mint 20 százalékos többlettámogatást tesz lehetővé a következő három évre, mintegy 6 milliárd forint együttes hazai és uniós forráskerettel. Emellett a magyar méhészek az idén méhcsaládonként 500 forint jövedelempótló támogatáshoz jutnak, ezt viszont jövőre 1000 forintra emelik.

méz, mézfogyasztás, méztermelés,
Az egy főre jutó mézfogyasztás nagyjából 1 kilogramm évente. Fotó: iStock

Mennyi mézet fogyasztanak a magyarok?

Néhány évvel ezelőtt az egy főre jutó belföldi fogyasztás 40 dekagrammot tett ki. Ez jelenleg 1 kilogramm, ám ez még mindig alacsonynak számít az uniós átlagfogyasztáshoz képest. Ezért az agrárminiszter nagyon fontosnak tartja, hogy még több méz fogyasztására ösztönözzék a magyarokat. A magyar termelésű méz 70 százalékát exportálják.

Nem csak megfázásra jó a méz - olvassa el korábbi cikkünket!

A miniszter kiváló kezdeményezésnek nevezte az OMME mézesüveg és zárszalag bevezetését, amelynek köszönhetően egyértelműen beazonosítható a méz származása. Az agrártárca elsőként csatlakozott a mézes reggeli programhoz, és jelenleg több mint 166 ezer gyerek él ezzel a lehetőséggel.

Indul az ösztönző kampány

Idén - az előző évhez hasonlóan - közös kampányt indít az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mézfogyasztás ösztönzésére. Ennek keretében december elejéig rendezvényekkel, rádiós kampánnyal és internetes jelenléttel népszerűsítik majd a mézfogyasztást, és felhívják a figyelmet az egészségre gyakorolt jótékony hatásaira is.

Magyarország az európai méztermelés 10-12 százalékát adja. Az ágazatnak évente 25 milliárd forint árbevétele van közvetlenül a méhészeti termékekből. Az idei méztermés közepes mennyiségű lett, a minősége azonban tökéletes - fogalmazott Bross Péter, az OMME elnöke.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció