Együtt rezdülünk a természettel? - Természetes gyógymódok

Minél inkább eltávolodunk közvetlen környezetünkkel a természettől, annál inkább a gyógyítást várjuk a természetgyógyászattól. Vajon mit remélhetünk tőle?

Mitől természetes?

Ha a Nappal kelnénk és térnénk nyugovóra, fürdenénk hidegben és melegben is, azt ennénk, amit a magunk kezével szedünk össze, vagy termelünk meg, a rét füvének teáját innánk, a kert, az erdő gyümölcsét ennénk, testmozgásban sem volna hiány, nem szorulnánk rá úgy a természetes gyógymódokra, a természet ereje hatékonyabban tartana karban. Elvégezhetné, amire hivatott; a megelőzésre.

A természetes gyógymódok alkalmazása során valóban természet adta anyagokat, szereket, erőket, fizikai jelenségeket és eljárásokat használnak gyógyításra külsőleg és belsőleg: gyógynövényeket a fitoterápiában, homeopátiában, helyben termett megfelelően kiválasztott élelmiszereket a táplálkozásterápiában, böjtkúrákban, a gyógyforrások vizét a balneoterápiában, a hidroterápiában. Használható látható és ultraibolyafény, a hő vagy a hideg-meleg váltakozása (Kneipp-kúra), különböző gázok, pakolások, ásványi anyagok, elektromosság. A módszerek között említendők a mozgás és mozgatás, a masszázs és különféle manuális terápiák, az akupunktúra, légzőgyakorlatok és lazítótechnikák.

Mit várhatunk tőlük?

A természetgyógyászat hatalmas érték, ám korántsem mindenható. Általában az orvostudományt leköröző, nyolcvan százalékos gyógyulási arányról beszélnek, de ez inkább a javulás, mint a gyógyulás aránya. A természetes gyógymódokról nincsenek ötéves követési adataink, pedig az orvostudomány akkor tekint valakit gyógyultnak, ha betegsége a kezelést követő öt éven belül nem jelentkezik újra. A betegkör sem ugyanaz a gyógyulás iránt érzett felelősség, az abba vetett hit tekintetében. A természetgyógyászok hangsúlyozzák; a felelősség, az akarás a betegé, a jó gyógyító csak tanácsadó, a természetben lévő erő és a szervezet az, ami gyógyít.

Vannak természetes módszerekkel jobban és rosszabbul kezelhető betegségek. Jó eredményeket szoktak elérni allergiás és bőrbetegségek, nőgyógyászati panaszok esetén. Gyógyítható a fejfájás, az álmatlanság, lumbágó, sok lelki eredetű bántalom, gyulladásos megbetegedés - a hörghurut, gyomorhurut, tüdő-, hasnyálmirigy- és petefészek-gyulladás -, az asztma. Jobban ellenállnak a természetes gyógymódoknak a szemészeti gondok, a porckopás, különféle hormonális betegségek, cukorbetegség, vese- és epekő, tartós ízületi elváltozások, bár időszakos javulás, tünetmentesség itt is gyakran bekövetkezik. Nem gyógyíthatók a genetikai ártalmak, öröklött betegségek. A sürgősségi ellátás területén és a sebészetben egyértelműen az orvostudományé a vezető szerep.

Természetgyógyászat vagy orvostudomány

Amikor a lázas kisgyerekre hideg vizes borogatást teszünk, rövidtávon ható természetes gyógymódot alkalmazunk. A legtöbb természetes eljárásnak van rövid és hosszú távú hatása is. Hosszú távon a hatás összetett, nehezen magyarázható. Vajon hogyan tesz ellenállóvá a fertőzések ellen a hideg-meleg vizes fürdő, ami fokozatosan edzi meg a testet?

Bár e módszerek hosszú évszázadok tapasztalatain alapulnak, a mai bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumainak általában nem felelnek meg. Sokszor ezért megfoghatatlan és misztikus a természetgyógyászat. Egy-egy módszert könnyebb elfogadni és bizonyítani, másokat nehezebb, ezért sarlatán hókuszpókusznak tekintik, vagy ellenkezőleg, túlzott reményeket fűznek hozzá, főként, ha az akadémikus orvoslás tehetetlennek bizonyul. A természetgyógyászat újrafelfedezése után ma megint mindinkább összenő a két terület.

Egyre többet fejtünk meg a természetgyógyászat titkaiból, és alkalmazzuk tudatosan, tudományos bizonyítékok támasztják alá eredményességüket. Másrészt az orvostudományban is megjelenik a spiritualitás, az ember lelki-szellemi volta, mint gyógyító tényező. A természetgyógyászat általában kíméletesebben bánik a szervezettel, de e gyógymódoknak is lehet mellékhatása, lehetnek veszélyesek. Gondoljunk csak az igen erős természetes hatóanyagokra, a nadragulya bénító atropinjára, a kígyómérgekre. A legnagyobb veszély pedig, ha távol tart a megfelelő, orvosi gyógymódtól.

A bizalom a gyógyulás iránt akkor lehet igazán megalapozott, ha az orvos vagy természetgyógyász a természet adta lehetőségekkel is, de tudományos alapossággal kipróbált módszerekkel igyekszik segíteni, tiszteli és ismeri a természetes gyógyítás erejét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő