A hátmasszázs hatásai

Modern életünk egyik hátulütője az ülő életmód, amely számos negatív hatással lehet a testünkre. Sokan hátfájással küzdenek, amelyhez gyakran helytelen tartás is társul.

A helytelen, görnyedt tartás szűkíti a tüdő területét, akadályozza a légzést, és olyan izomhúzódásokat okozhat, amelyek tenziós fejfájást, nyak- és vállfájdalmakat okoznak. A masszázs, különösen a hát megdolgozása segít, hogy kilazítsa ezt a területet.

Előkészületek

A partner ruha nélkül feküdjön hasra egy kemény matracon, a karjait engedje le két oldalra és helyezkedjen el kényelmesen. Takarjuk be két közepes törölközővel: egyiket a felsőtestre, másikat az alsó területre helyezzük, így nem hűl ki a test, de bármikor könnyen hozzáférhetünk az egyes területekhez.

Az alapos hátmasszás - amely a feszültségi pontokra fókuszál, mint a gerinc, a derék, a vállak - feloldja az egész test görcsét. Számtalan technika és különböző fogás áll rendelkezésre a hátmasszázshoz, lássuk a három legegyszerűbbet és leghatékonyabbat.

  • Effleurage: A szó simítást jelent. Tenyérrel végzett, szabadon áramló, finom, felfelé ívelő simítás, amely folyamatos mozgást eredményez a kezelendő felületen.
  • Legyezés: Ez az effleurage technika része. Helyezzük a kezeket tenyérrel lefelé a gerinc egyik oldalára, és szétnyitott ujjakkal, mint egy legyezővel végezzük a simítást.
  • Nyomás és dörzsölés: A nyomó fogásokhoz a súlyunkat használjuk, támaszkodjunk a kezünkkel vagy a karunkkal a területre, és nehezedjünk az izomra finoman. Használhatjuk az ujjakat és a csuklót is. Lassan engedjük ki a nyomást.

Ha elsajátította az alapokat, lépjen haladó szintre! Korábbi cikkünkben olyan masszázstípusokat mutattunk be, amelyeket inkább a tapasztaltabb kezeknek ajánljuk.

Első lépés

Kezdéshez álljunk a partner feje elé, így számos effleurage simítást könnyen végrehajthatunk. Tegyünk egy kis olajat a kezekre, és helyezzük el tenyérrel lefelé a gerinc két oldalára úgy, hogy az ujjak a derék felé mutassanak. Nehezedjünk a kezeinkre, és csúsztassuk őket végig a gerinc melletti hosszú izmon. Amint elérjük a derekat, engedjük le a csípőre; ujjainknak elképzelhető, hogy kicsit a test elülső része alá kell csúszniuk. Kezeinket finoman, de határozottan húzzuk fel a derék és a mellkas mentén, amíg elérjük a lapockákat. Fordítsuk a csuklóinkat úgy, hogy a kezeinket tovább tudjuk csúsztatni a lapockák közé. Ahogy a kezeink elérik a vállak tetejét, helyezzük át a nyomást a kézgyökre, és csúsztassuk körbe a vállízületeken, miközben elforog a csuklónk. Vigyük tovább a simítást a tarkóra és a hajas fejbőrre.

Második lépés

Tegyük mindkét kezünket a vállak fölé, közel a gerinchez, az ujjaink nézzenek a derék felé. Erős nyomással csúsztassuk a jobb kezünket le a hosszú izom mentén, míg a bal maradjon az eredeti helyzetben. Amikor a jobb kéz eléri a derekat, húzzuk le oldalra, majd térjünk vissza a gerinc mellé, és húzzuk fel a kezünket. Ismételjük meg bal kézzel. Ezután folytassuk a kezeink előretolását és hátrahúzását a gerincvonal mellett ötször. Gyorsíthatunk, illetve növelhetjük az erősségét, így hőtermelő masszázst végezhetünk. Majd pihentessük meg mindkét kezünket a háton.

Az alapos hátmasszás feloldja az egész test görcsét
Az alapos hátmasszás feloldja az egész test görcsét. Fotó: iStock

Harmadik lépés

Növeljük a nyomó simítás intenzitását. Kezdjük majdnem a nyaknál, helyezzük a tenyerünket a gerinc két oldalára (sosem közvetlenül a gerincre). Nehezedjünk a kezeinkre, és az ujjainkkal végezzünk körkörös mozgást. A kör első felében egyre jobban nyomjuk az ujjunkat, a körözés második felében pedig óvatosan engedjük fel. Tegyük ezt meg végig a gerinc mentén. Fejezzük be csuklónyújtással a sort. Kezdjük a deréktájékon, használjuk a laza csuklónkat. Keresztezzük a hüvelykujjainkat egymás felett, hogy megtámasszuk a gerinc egyik oldalát. Amikor a csuklóink mélyebb területre érnek, csúsztassuk őket a gerincre. Majd pihentessük meg mindkét kezünket a háton.

Negyedik lépés

Váltsunk pozíciót, helyezkedjünk a partnerünk oldalára. Tegyük át a kezünket velünk szemben a gerinc túloldalára, és tegyünk a két kezünkkel egy kört az óramutató járásával egyezően úgy, hogy amikor a jobb kezünk egy félkört ír le, engedjük, hogy alatta rögtön kövesse a bal kezünk félköre a testnek ezen a felén, majd amikor még tart a bal kéz félköre, engedjük el felette a jobb kezet, hogy újra elkezdhessük a félkörös simítást. Végezzük a fogást a törzs ezen felén a csípőtől a lapockáig. Majd térjünk át a gerincre, és masszírozzuk át finoman a keresztcsontig. Ismételjük háromszor.

Ötödik lépés

Álljunk a derékhoz. Tegyük a jobb kezünket a gerinc túloldalára, az ujjakat enyhén hajlítsuk be; a bal kéz tenyere a hozzánk közelebbi oldalon pihen. Csúsztassuk el a kezeket egymás mellett némi nyomás kíséretében, hogy megdolgozzuk az izmokat. Majd csökkentsük a nyomást, de folytassuk a simításokat előre és hátra, mintha "megtekernénk" a deréktájat. Fokozzuk a sebességet és a nyomást, élénkítsük fel a területet, majd a befejezéshez lassítsuk le és finomítsuk a mozdulatokat.

Hatodik lépés

Tegyük a kezeinket a gerinc fölé a háton, majd keresztező és préselő mozdulatokkal menjünk végig rajta. A kezeknek olyan szöget kell bezárniuk egymáshoz képest, hogy a jobb kéz és a bal kéz ujjai összeérjenek. Mindkét kezet vezessük a túloldali vállakhoz. Anélkül, hogy megszakítanánk a mozgást, az ujjakat enyhén hajlítsuk be a vállaknál némi nyomás kíséretében, és a kézgyökkel mozgassuk át az izmokat. Engedjük fel a nyomást, és helyezzük vissza a kezünket a hát közepére keresztezés nélkül. Csúsztassuk a kezet a vállig. Ujjainkkal fogjuk meg a vállat, majd csúsztassuk vissza a kezet anélkül, hogy préselnénk az izmokat. Ismételjük meg kétszer.

Hetedik lépés

Próbáljuk ki a dörzsöléses technikát! Rögzítsük az ujjainkat finoman, de biztonságosan a vállaknál a gerinc mindkét oldalán. Fejtsünk ki nyomást a hüvelykujjainkkal, és nyomjuk a csigolyák melletti részbe. Csúsztassuk el a vállak felé. Húzzuk vissza körkörös mozgással a kezeket az eredeti pozícióba, és ismételjük meg többször. Fejezzük be a folyamatot ellfeurage simításokkal a vállaknál, a mellkason egészen a hátközépig, majd ismételjük kétszer.

Javasolt olajok: levendula, narancs, körömvirág, rózsa és jázmin.

Tudta?

A babamasszázs fokozza az interakciót az anya és a gyermeke közt, ezáltal javítja a kapcsolat minőségét, és csökkenti a szülés utáni depresszió tüneteit. Kimutatták, hogy a masszázs jótékonyan hat az újszülöttek fejlődésére is.

Forrás: Daily Mail

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)