Orgazmus: ezek a legnagyobb tévhitek

Nem igaz például, hogy az orgazmust mindenki ugyanúgy éli meg, ahogy az sem, hogy a párunk érdekében jó dolog színlelni a csúcsra való megérkezést. Milyen tévhiteknek nem szabad még bedőlni?

Az orgazmussal kapcsolatban továbbra is számtalan tévhit kering. Sok hiedelmet ráadásul annyira meggyőzően építettek fel az idők során, hogy még azok is elbizonytalanodhatnak, akik egyébként nagyon - fogalmazzunk így - járatosak a témában. Az Insider szakértőket kért fel, hogy cáfolják meg a legnagyobb tévhiteket.

Tévhit: mindenkinek van orgazmusa szex közben

A filmekben, sorozatokban, könyvekben jellemzően "orgazmusközpontúan" ábrázolják a szexet, így sokan hihetik azt, hogy aktus közben mindenki eljut a csúcsra. Rachel Hoffman szexterapeuta ugyanakkor azt mondja, a szex és az orgazmus egyáltalán nem jár kéz a kézben. Szerinte az, hogy ennyire nagy hangsúly van az orgazmuson, egyesekben szorongást generálhat, ezért inkább azzal kellene foglalkozni, hogy élvezetes, örömteli legyen az összebújás.

Az orgazmussal kapcsolatban még mindig számtalan tévhit kering. Fotó: Getty Images
Az orgazmussal kapcsolatban még mindig számtalan tévhit kering. Fotó: Getty Images

Tévhit: ha nem a párunkkal egyszerre van orgazmusunk, baj van a szexuális életünkkel

Semmilyen alapja nincs annak az állításnak, hogy a párunkkal egyszerre kell elérni a csúcsra, hangsúlyozza Jessa Zimmerman szexterapeuta. A szakember úgy véli, nem ettől függ, hogy mit jelentünk egymásnak, és hogy jól sikerült-e az együttlét, vagy sem. Az emberek nagyon különböznek abban a tekintetben, hogy milyen típusú és erősségű stimulációra van szükségük az orgazmus eléréséhez. Ami az egyiknek működik, az a másiknak nem biztos, hogy beválik, így felesleges azon szorongani, kinek mikor volt orgazmusa.

Tévhit: az orgazmust mindenki ugyanúgy éli meg

Rachel Hoffman azt mondja, mivel az orgazmusnak különböző szintjei és típusai vannak, egyénenként változik, ki meddig jut el, mit él át. Az esetlegesen megtapasztalható érzelmi, fizikai tünetek rendkívül széles skálán mozognak, és bár lehetnek átfedések, százszázalékos biztonsággal kijelenthető, hogy nincs két egyforma orgazmus. Amit mások éreznek, nem biztos, hogy tükrözi a sajár élményeinket.

Tévhit: a szexterapeuták mindent tudnak az orgazmusról

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy minden szexszel kapcsolatos kérdésben a szexterapeutákra kell hagyatkozni, és az ő útmutatásaikat kell követni. Ez az esetek többségében nyilván így van, de az is fontos, hogy a szakértők - például orgazmussal kapcsolatos - javaslatait kiegészítsük azzal, amit magunkról tudunk. Így biztosan azt kapjuk majd, amire szükségünk van, mutat rá Zimmerman.

Tévhit: megéri színlelni az orgazmust azért, hogy a partnerünk jobban érezze magát

Az orgazmus színlelése tulajdonképpen nem más, mint a hazugság egy formája - a hazugság pedig se a partnerünknek, se nekünk nem jó, figyelmeztet Amanda Luterman pszichoterapeuta. Gondoljunk csak bele, hogyan esne neki, ha rájönne, csak megjátszottuk, hogy a segítségével eljutottunk a csúcsra! Csalódna bennünk, megrendülne a bizalma, és ezt valószínűleg a párkapcsolat is megsínylené. Arról nem is beszélve, hogy mit árul el ez a hazugság az önmagunkhoz való viszonyunkról: Luterman szerint azt, hogy nem tiszteljük eléggé önmagunkat, és nem foglalkozunk a saját igényeinkkel, szükségleteinkkel.

Kétségkívül sok örömet tud okozni, bár még mindig tabu beszélni róla, ki és mennyit használja. A vibrátor mostanra az egyik legnépszerűbb szexuális segédeszköz lett. Történetét számos tévhit tarkítja - cikkünkben bemutatjuk, hogyan alakult a sorsa napjainkig.

Tévhit: ha túl gyakran használunk szexuális segédeszközöket, az megnehezítheti az orgazmus elérését

Attól még, hogy rendszeresen használunk szexuális segédeszközöket, például vibrátort, nem leszünk érzéketlenek, és megtapasztalhatjuk, milyen érzés eljutni a csúcsra. Hoffman szerint azonban lehetséges, hogy idővel hozzászokunk a vibrátorhoz, és nélküle nem érezzük olyan izgalmasnak, élvezetesnek a szexet vagy éppen az önkielégítést. A szexterapeuta ezért azt tanácsolja, időnként tartsunk szünetet, és néhány napig ne használjuk az említett eszközt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.