Meglepő, mitől kapott agyvérzést ez a férfi

Maszturbáció idézett elő stroke-ot egy középkorú férfinél Japánban. Az esetről részletes tudományos beszámolót tettek közzé a beteg kezelőorvosai.

Hogyan hat a szervezetre az önkielégítés? Részletek itt.

Stroke esetén jelentősen lecsökken vagy megszakad az agy egyes területeinek vérellátása. Ennek hátterében többféle kiváltó ok állhat. Vérzéses stroke, avagy agyvérzés esetén az agyi artéria megreped, így az érpályából kijutó vér nemcsak nem jut el a rendeltetési helyére, de a koponyán belüli nyomást is fokozza. Mint azt a japán Nagojai Egyetem orvosi karának kutatói a Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases című folyóiratban megjelent tanulmányukban írják, a szexuális együttlétekről ismert, hogy szerepet játszhatnak az agyi artéria megrepedésében. Ezúttal azonban egy olyan esetről számoltak be, amikor maszturbáció vezetett agyvérzéshez.

Maszturbáció közben kapott stroke-ot egy férfi Japánban
Maszturbáció közben kapott stroke-ot egy férfi Japánban. Fotó: Getty Images

Az 51 éves páciensnek nem volt párkapcsolata, és általában naponta többször is végzett önkielégítést. Az egyik ilyen alkalommal az orgazmust követően hirtelen nyilalló fejfájást érzett, majd alig egy perccel később hányni kezdett. Kórházba szállították, ahol a CT-vizsgálatok akut lágyburki vérzést állapítottak meg a bal agyféltekéjében - írja a tanulmányt szemléző IFLScience. A férfi életét sikerült végül megmentenie az orvosoknak, illetve ahogy állapota javult, mintegy két hét elteltével haza is bocsátották, méghozzá jó prognózissal.

Dr. Daniel Walsh, a londoni King's College Hospital idegsebésze az eset kapcsán úgy fogalmazott a Daily Mailnek, a japán betegnél stroke-ot okozó agyi érrepedés vélhetően a hirtelen vérnyomás-emelkedéssel hozható kapcsolatba. A vérnyomás megugrása pedig teljesen természetes jelenség különböző szexuális tevékenységek, így maszturbáció során is. Dr. Walsh szerint ugyanakkor ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a stroke megelőzése érdekében bárkinek is fel kellene hagynia a szexszel. "Sokkal többet tehetünk a lágyburki vérzés megelőzése érdekében azzal, ha kerüljük a dohányzást és kábítószer-használatot, illetve emelkedett értékek esetén háziorvosunkkal egyeztetve karban tartjuk a vérnyomásunkat, mintha megtartóztatnák magunkat a szex bármely formájától" - hangsúlyozta a szakértő.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.