A szexualitás árnyai: a nemi úton terjedő betegségek

A "baj" tulajdonképpen már a paradicsomi körülmények között kezdődött....

A "baj" tulajdonképpen már a paradicsomi körülmények között kezdődött. Kultúrtörténetünk minden fejlődési szakaszában írtak a szerelem, a szeretet, az emberi vonzódás fenséges érzéséről, a szexuális beteljesülésről, az utódok nemzéséről, a születésről.

A két nem elkülönülése külső és belső jegyekben szinte születésünk pillanatától ható és tartó folyamat. Már-már társadalmi szükségszerűség, hogy valamennyi szülő és józan értékrendű ember segítse az ifjúságot eljutni az emberi boldogság paradicsomi mezeire. Sajnos tény, hogy a fiataloknak csupán 25 százaléka kap szülői felvilágosítást otthon, s csupán mindössze 15 százalék részesül intézményes szexuális felvilágosításban. A többség barátoktól, filmekből és a közvetlen környezetből szerzi jobb-rosszabb információit.

Az aktus előtt tisztálkodni kell!

A bizonytalan ismeretek csak mélyítik, sokszor gátolják az igaz vonzalmak kialakulását, beteljesülését, olykor az álszemérem köntöse mögé bújnak, mélyítve a vágyak és a valóság közötti szakadékot. A nemi érintkezés kezdete mindig meghatározott jegyek, érzések és apró lépések sora. A lelki és testi örömök tüzében tesz boldoggá, varázslatossá bennünket, embereket. A szerelmi beteljesülés, a boldog együttlét talán a legszebb lelki és biológiai ünnepünkké ötvözi élményünket.

Nagyon fontos, hogy betartsuk az intim régiók, a nemi szervek folyamatos tisztítását és gondos ápolását. Elhanyagoltan a természetesen képződő váladékok felhalmozódnak, bomlani kezdenek, kellemetlen illatanyagot képeznek. Tehát az aktusra készülve ne felejtsünk el kellően tisztálkodni! Minden embernek sajátos egyéni védekezőrendszere alakul ki a nemi szervek nyálkahártyáin, a sejtes élőlényekből (baktériumok, gombák, véglények stb.), amik természetesen a nemi aktus során is jelen vannak. Ha az egyik fél ellenanyagrendszere nincs felkészülve egy adott kórokozóval szembeni védekezésre, akkor a virulens kórokozó elszaporodik és gyulladásos tüneteket idézhet elő. A fertőző nemi betegségek, a nemi érintkezést követően alakulnak ki. A hatékony antibiotikumoknak köszönhetően számuk igen jelentősen csökkent, de sajnos még ma is találkozunk szifiliszes és gonorreás fertőzésekkel.

Nemi betegségek

A szifilisz elsődleges fekélye a nemi szerveken az aktustól számított körülbelül három hét múltán alakul ki. A gonorreás, kankós folyás az aktustól számított negyedik nap reggelén sárgás gennyes folyással jelzi a fertőzést. Kialakulhat húgycsőfolyás a mikoplazmás vagy chlamydiás fertőzést követően is. E betegségek kórokozói sajátosak és igen nehezen tenyészthetőek, igazolhatóak. Gyakran tünet- és panaszmentes e kórokozókat hordozó szervezet, mivel ezek sejtzárványként élnek a nyálkahártyák sejtjeiben. (A ritkábban és főleg a trópusi körülmények között előforduló szexuális úton terjedő betegségeket most nem említjük.)

Fontos megemlíteni a vírusok keltette és a szexuális érintkezéssel terjedő betegségeket is. A hepatitisz A-vírusa a széklet útján is terjedhet a családon belül. Igen fontos a személyi higiéné betartása a gyermekeknél. A hepatitisz B-vírusa a szexuális aktus során a hüvelyváladékkal érintkezve vagy a sperma által is terjedhet.

A hepatitisz C-vírusa hasonló módon fertőzhet. A humán papilloma vírus a kézen szemölcsöket okoz, a nemi szervek nyálkahártyáin pedig a kondillómának nevezett hegyes növedékeket idézi elő. A hüvelybemenetben, a kisajkakon, fiúknál a fityma belső felszínén, a makk körül kezdenek növekedni az egyébként panaszt nem okozó növedékek. Rendszerint a partner tünetmentes. Ugyancsak vírus okozza a herpeszt is. Az ajkon előforduló herpeszt az I-es típus, míg a nemi szerven a II-típus idézi elő.

A menstruáció megjelenése előtti héten szokott általában mindig azonos helyen kissé duzzadt, apró hólyagos formában megjelenni. Ha a partner érzékeny, akkor ebben az időben érintkezve az is megkaphatja e vírusos fertőzést. A fiúknál a makkon és a fityma lemezén jelennek meg a fájdalmas hólyagok.

Megelőző felvilágosítás

Az AIDS betegség 1982-től ismert. A fertőzést a HIV-vírusa okozza. A betegség jelenleg katasztrofális méreteket ölt a fejletlen kultúrfokon élő afrikai államokban. Ma valamennyi vírusos kép jól felismerhető, kezelhető, még az AIDS betegség is.

A vírusokon kívül még a nyálkahártyákon megtelepedő gombák tudnak kellemetlen tüneteket előidézni. Sajnos sokszor természetes folyamatnak tekintik a kisebb-nagyobb mértékű fehér folyásokat, pedig azok hatékonyan kezelhetők. Kétségtelen, hogy hátterükben meghúzódhat más betegség is. Férfiaknál főleg a cukorbetegeknél alakul ki gombás fitymagyulladás.

Bizonyos véglények, a trichomonas is okozhat még hüvelygyulladást, húgycsőfolyást. Melegvizű strandokon is fertőzhet.

A szervezetünk ellenanyag-rendszerének mindenkori állapota képes gátat vetni igen sokféle kórokozónak. Döntő, hogy párkapcsolataink során legyünk egészségesek, ne titkoljuk el betegségünket! A meghitt, tartalmas szerelmi kapcsolat nem rejt titkokat, őszintén, tisztán és teljes egészségében egyesül a két partner. A tudatlanság, a felelőtlenség számtalan baj forrása lehet. Segítsük gyermekeink felvilágosítását, megelőzve az esetleges betegségeket. A mai orvosi gyakorlat kellően felkészült e betegségek gyógykezelésére, de a legfőbb gyógyszer a felvilágosultság, a tudás és a megelőzés legyen. 2000. december

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció