A Kegel-gyakorlatokkal a hüvelyi orgazmusért

A Kegel-gyakorlatokkal fejleszthető a hüvelyi orgazmus készség elérése és intenzitása is! Az orgazmus velejárója fiziológiailag az alhasi, hüvelykörnyéki izmok spontán, ritmikus összehúzódása. Ennek elérését és intenzitását segítik a Kegel-gyakorlatok.

"Kedves Molnár Tamás!

Csupán két hónapja szültem második gyermekünket, Balázskát. Korábban is nehezen jutottam el párommal az orgazmusig, de ez mostani szülésem után csak egyszer sikerült, és csak csiklóingerléssel. Férjem szerint "kitágultam", ezért neki is hosszabb időre van szüksége a kielégülésig. Mondhatnám, ez nem is baj! De így is intenzívebb, erősebb kielégülésre vágynék. Közösülés közben is képes vagyok eljutni a csúcsig, de ez nem olyan kielégítő, nem lazulok el utána.

Szeretném megkérdezni Tanár Úrtól, hogy a kielégülés élménye fokozható-e, tanulható-e? Gizella"

Válaszom: Igen fontos a kérdése, mert sok nőnek segíthetne, ha ismerné a Kegel-gyakorlatokat. A Kegel-gyakorlatokkal fejleszthető a hüvelyi orgazmus készség elérése és intenzitása is! Az orgazmus velejárója fiziológiailag az alhasi, hüvelykörnyéki izmok spontán, ritmikus összehúzódása. Ennek elérését és intenzitását segítik a Kegel-gyakorlatok. Kedves olvasóm, ezek az egymásra épülő gyakorlatok egyben abban is segítenek, hagy szülés után a hüvelyi izomzat minél előbb feszesebbé váljon. Egyben lazulásra is képes legyen. Ez a kölcsönös szexuális örömszerzés egyik feltétele. Balázska születése után Ön is férje is hamarabb élvezheti együttléteik teljesebb örömeit. A Kegel-gyakorlatok lényege a hüvelyi és gátizomzat erősítése. Először a vizelet szakaszos visszatartásával kezdődik, majd hüvelyi toló és szívó mozgások megtanulásával folytatódik. Ennek egy esetleges újabb szülésnél is nagy hasznát veheti. A Kegel gyakorlatok - A női "örömizmok" erősebbé és rugalmasabbá tétele.

Mik azok a PC-izmok?

Arnold Kegel 1952-ben elsők között publikált a pubococcygeus (továbbiakban PC) női izomcsoport jelentőségéről a női szexuális működés kapcsán. Ez az alhasi izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért. Valamint szerepet játszik a PC, ezen alhasi szervek optimális működésében. Ha ezek az izmok gyengék, vagy tudatosan nem képes a nő megfeszíteni és elernyeszteni őket, különböző szexuális, vizelési, szülési, stb. nehézségeket tapasztalhatunk.

Kegel kidolgozta ezen izomcsoport vizsgálatának és tréning-szerű fejlesztésének módszerét, melyet többek között Graber munkacsoportja továbbfejlesztett. A továbbiakban részletesen leírom a gyakorlatokat, kiegészítve azokkal a sikeres ötletekkel, melyeket saját pácienseim megtapasztaltak.

Mikor és miben segíthetnek a Kegel-gyakorlatok?

 • Az orgazmus elérésében. Az orgazmus eléréséhez a nemi szervek és környékének gyengéd, simogatása, dörzsölése szükséges. Fontos, hogy az előjáték alatt a nő képes legyen ellazítani izomzatát, és szükség szerint feszíteni. Ebben az orgazmus előtti szakaszban tehát a PC-izomzat lazításának, megfeszítésének kitüntetett szerepe van. Különösen a hüvelyi orgazmus készségének a kialakításában, elérésében van a Kegel gyakorlatoknak elősegítő funkciója.
 • Az orgazmus intenzitásának fokozásában. Az orgazmus fiziológiailag a hüvely-gát környéki izomcsoportok reflex-szerű, ritmikus összehúzódásaival jár. Az orgazmus átélésének fokozását, intenzitását növelheti az a nő, aki tudatosan tudja fokozni PC izmainak megfeszítését és ellazítását.
 • Férfi partnerének közösülés közben nagyobb élvezetet okozhat. A keleti nők szexuális varázsa abban is rejlik, hogy hüvelyfaluk izomzatát változatos módon képesek erősíteni, gyengíteni, sőt hullámszerűen mozgatni közösülés közben. Ezzel a férfipartnernek különleges szexuális élményeket nyújthatnak! Kegel-gyakorlatokhoz hasonló tréningeket a távol-keleti nők anyjuktól, mestereiktől már gyerekkoruktól tanulnak. (lásd, pl. gésa golyókról)
 • Vaginizmus esetén. Vaginizmusról akkor beszélünk, ha a nő nem képes ellazítani a hüvelykörnyéki izmait szeretkezés alatt. Ez nagyrészt tudattalan, görcsszerű állapot. Emiatt fájdalmassá, vagy lehetetlenné válik a behatolás, a közösülés. Akik gyakorlottak a Kegel-gyakorlatokban, ez a probléma ritkábban okoz gondot.
 • A vizeleti elcseppenések megakadályozásában. Előfordul olyan női panasz, hogy a legváratlanabb helyzetekben elcseppen a vizelet. Néha elég ehhez egy emelő, vagy lehajló testmozdulat. E kellemetlen állapot gyakran a PC izomzat gyengeségével magyarázható. De mindenképp javítható a probléma a Kegel-gyakorlatokkal.
 • A szülésnél. A szülést nagyban megkönnyíti, ha a szülő kismama képes tudatosan ellazítani hüvelyi és gátizomzatát. És a megfelelő időpontban feszes toló-mozgást előidézni. Ritkább a komolyabb gátbeszakadás esélye is.
 • A szülés után a hüvely feszesebbé, rugalmasabbá válásában. Szülés után néhány hetes időszak kell, hogy a hüvelyi izomzat visszanyerje korábbi rugalmasságát, feszességét. Javasolhatom a Kegel-gyakorlatokat, hogy ez biztosabban, gyorsabban bekövetkezzen, és a szeretkezések is ettől érzékiebbek lehetnek.

A Kegel-gyakorlatok lépései

 • Vizeletürítés közben: Próbálja meg vizeletét úgy kiengedni, hogy az ülőkén, lábait kissé szétterpesztve, PC izmait összeszorítva, pár másodpercre abbahagyja a vizelést. Majd a szorításon engedve folytatja. Pár másodperc után újra "zárja el a csapot" 4-5 mp-re. Pár nap után egy-egy vizeletürítés közben, 4-5-ször is alkalmazhatja a szüneteltetést 10-12 mp-re növelve egy-egy szorításos időszakot. Garantáltan erősödnek a PC izmok pár héten belül.
 • Háton fekve saját ujjal: Feküdjön meztelenül, kényelmesen a hátára, lábait, térdeit hátrahúzva. Próbálja meg PC izmait 3-4 másodpercre erősen összehúzni, majd elernyeszteni. Kis szünet után 5-6 mp-es összeszorítást is alkalmazhat. Az elernyedés utána teljes legyen. Napjában 3X-4X is alkalmazhatja a gyakorlatsort. A napok múltával egy-egy elszorításos szakasz 10-14 mp-ig is felmehet.

  Hogy tudatosuljon, hogy milyen erős nyomást képes hüvelyében kifejteni, próbálja meg mutató és/vagy középső ujját óvatosan, nem túl mélyen, a hüvelyébe feldugni. Próbálgassa így a Kegel-gyakorlatokat. A szorítások erősségét, időtartamát változtassa, és figyelje ujján, milyen nyomást tapasztal. Haladóbb szinten megpróbálhatja hol közelebb a hüvelybejárathoz, hol feljebb, a méhszáj környékére koncentrálni az izomösszehúzások fókuszát.
 • Háton fekve a partner segítségével: Vonja be partnerét is a Kegel-gyakorlatokba. Az egyik előnye, hogy kényelmesebb, stabilabb testhelyzetben maradhat a hátán. A másik, hogy párja is visszajelzéseket adhat a PC izomzat összehúzásának erősségéről és érzetéről. Először ő is az ujját, vagy ujjait vezesse be a hüvelybe. Ez lehet egy szeretkezési előjáték része, hiszen ez a nőnek is kellemes lehet. Vagy használhatnak síkosító zselét. A férfi partner adjon visszajelzést, hogy mit érez az ujján. Beszéljenek erről közben. Változtasson az izomösszehúzások erősségén, időtartamán. Ha ez már megy, akkor megpróbálhatja "kinyomni", "kitolni" hüvelyéből a partnere (vagy saját) ujját hüvelyizomzata segítségével. Haladóbb szinten a "beszívást" is megpróbálhatja csak a PC izmok mozgatásának segítségével. Ha ezt az érzetet sikerül a partnerének visszajelezni, igen magas szintre eljutott a gyakorlásokban! Gratulálok!
 • Mennyire elégedett szexuális életével? Töltse ki , és megtudja!
 • A hétköznapi mindennapjainkban: Mivel akkor hatékony ez a tréning, ha rendszeresen, naponta többször végigviszi a gyakorlatsorokat, célszerű azokat hétköznapi helyzetekben is gyakorolni. Itt természetesen csak a PC izmok összehúzására és ellazítására gondolok, amit meg lehet tenni, ülve, állva, sétálgatva, munkahelyen, otthon, vagy utazás közben. Előfordulhat, hogy, mint a 2. Vagy a 3. pontnál is, enyhe szexuális izgalmat is átél. Ez ne zavarja, adja át magát az érzésnek. (De most nem ez a célunk.)
 • A hüvelyizmok hullámszerű mozgatása ("Csak haladóknak!"). Ez nem mindenkinek sikerül. Azt már elérte, hogy hol feljebb, hol lejjebb mozgassa meg a PC izmait. Most ezt, az ellazulási szakaszok nélkül, egymás után lassan váltogatva próbálja meg! A nyomás fókusza, hol mélyen van a hüvelyben, hol középen, hol a hüvelybejárat közelében. Majd lassan vissza. És lazítás. Próbálja meg újra! Esetleg saját ujja, vagy partnere itt is visszajelzés lehet az eredményességről. Ne feledje, ennek megtanulásával egyik fő célja, hogy partnerét különleges szexuális élményhez juttassa! Sok sikert ehhez!
 • Segédeszközök pozitív szerepe (pl. gésagolyókkal): Mondhatjuk ezt a szakaszt "szorgalmi feladatnak" is. Az 5. pont elérését és továbbfejlesztését szolgálja. Már hazánkban is lehet kapni a keleti eredetű gésa golyókat, vagy gésa labdát. 1, 2, vagy 3 kis golyó van összefűzve, mely golyókban egy másik súlyosabb golyócska rezeg, mozog. Helyezze fel síkosító segítségével stabilan a hüvelyébe. Először ezt háton fekve próbálja. Próbálja stabilan benntartani, "megfogni", megszorítani őket, PC izmai segítségével. Majd anélkül, hogy kézzel hozzányúlna, próbálja kifelé tolni, nyomni. Majd felfelé szívni, mozgatni. Nem baj, ha elsőre nem megy. Sok gyakorlást igényel, de megéri! Felállva, járkálgatva sem csúszik ki magától. De így is próbálja meg megmozdítani a gésagolyókat hüvelyében! A golyók rezgése kezdetben elterelheti a figyelmét. Próbáljon most attól eltekinteni. A gésagolyók helyett nálunk jobban elterjedtek a vibrátorok, és műpéniszek. Ezekkel is gyakorolhat! Ez utániakat már a fantáziájára bízom.

Befejezésül:

Javaslom, hogy a gyakorlatok végig viteléhez, a pontos, strukturált, testre szabott program kidolgozásához, kérje szakember segítségét! Kívánom, hogy sok öröme legyen, a Kegel-gyakorlatok megtanulásával.

Molnár Tamás Klinikai szakpszichológus, addiktológus, szexuálpszichológus. 1986-ban végzett az ELTE-n pszichológusként, szakdolgozatát szexuálpszichológiából írta. Magánpraxisban fogadja klienseit pár-, illetve szexuálterápiára. Nős, egy lánya van. Szakmai honlapja: http://szexa.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra