„45 éve csalt meg, még mindig nem léptem túl rajta”

A hűtlenség nagy törést okozhat a megcsalt fél lelkében, azonban nem feltétlenül jelenti a párkapcsolat végét. De vajon túl lehet lépni ténylegesen a történteken?

„A férjemmel már nagyon régóta együtt vagyok, de még mindig nem tudtam elfelejteni, hogy 45 évvel ezelőtt viszonya volt valakivel” – kezdte levelét egy nő, aki névtelenül kért tanácsot a The Guardian szakértőitől. Mint írta, akkoriban még „fiatal volt és naiv”: a 20-as éveiben járt, négy kisgyermekkel volt otthon.

„Sok időbe került, hogy kiheverjem a történteket, de csak mostanában vettem a bátorságot, hogy rákérdezzek hűtlensége okára. Azt mondja, imponált neki, hogy valaki érdekelődött iránta. Miért jár ez még mindig a fejemben?” – kérdezte a megcsalt feleség.

sértett nő
Vajon túl lehet lépni ténylegesen egy megcsaláson? Fotó: Getty Images

„A hűtlenség pusztító lehet”

A levélírónak Philippa Perry pszichoterapeuta válaszolt. Véleménye szerint a nő azért gondolkodik még mindig, ennyi idő elteltével is a történteket, mert nem kapott tisztességes magyarázatot a férje félrelépésére, így tehát számtalan megválaszolatlan kérdés maradt a feleségben.

Ha a felek nem állapodtak meg előzetesen abban, hogy nyitott kapcsolatban élnek, akkor bárki is kezd viszonyba egy harmadik személlyel, az pusztító lehet a megcsalt félre nézve” – fogalmazott a szakember.

Perry rámutatott, hogy nem feltétlenül a legrégebbi eseményekre emlékszünk a legkevésbé. A traumatikus élményeket gyakran ugyanúgy fel tudjuk idézni magunkban, mintha csak tegnap történtek volna.

Miért lehet traumatikus élmény egy félrelépés? A szakértő szerint azért, mert ha egy monogám kapcsolatban valamelyik fél hűtlen, azzal szétszakítja a kettőjük között valaha létezett bensőséges köteléket, illetve lerombolja a másikban az érzelmi biztonság érzését. A megcsalt személy ilyenkor joggal érzi úgy magát, mintha kirántották volna a szőnyeget a lába alól.

A félrelépés lehetséges okai

A pszichoterapeuta a megcsalás leggyakoribb okait is felsorolta, hátha az segít a levélírónak a feldolgozásban és a történtek megértésében. Jellemzően az alábbiak állhatnak a háttérben, ha valaki hűtlen:

  • kommunikációs problémák a kapcsolatban;
  • az intimitás elvesztése, kiüresedés;
  • a szülők szükségleteinek háttérbe szorulása;
  • magány érzése;
  • a „kettős életről” való fantáziálás;
  • szexfüggőség;
  • félelem a hosszú távú elköteleződéstől.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra