Mit várnak a nők a fogamzásgátlóktól?

Elsősorban nyilván azt, hogy megakadályozzák a nem tervezett terhességet - válaszolnánk. Ám ez nem ilyen egyszerű: az életkor és az élethelyzet nagyban befolyásolja, kinek, mikor, mire van szüksége.

Szex és Európa

Nemrégiben egy nagyszabású kutatás igyekezett választ találni arra a kérdésre, hogy az európai nőknek milyen a szexuális viselkedése, aktivitása, milyen módszerrel kerülik el a nem kívánt terhességet, és mennyiben segítik az életüket a modern fogamzásgátló eljárások . Dr. David Cibula kérdéssorát tizennégy országban, közel tizenkétezer, fogamzóképes korban lévő, vagyis 15-49 év közötti nőnek tették fel személyes megkeresés és internetes interjú formájában. A felmérés a vártnál több érdekességre derített fényt.

Az olasz nők aktívabbak?

A szexuális aktivitásról sok tévhit kering, bizonyos országokbeli nőket és férfiakat legendák öveznek. Nos, a kutatás - amelynek során megpróbálták az egyes korosztályokhoz tartozókat arányos számban megszólaltatni - azt az eredményt hozta, hogy a legnagyobb szexuális aktivitást az olasz nők mutatják, őket követik kis különbséggel a csehek és az oroszok. E három ország megkérdezett asszonyainak többsége ugyanis úgy nyilatkozott, hogy hetente többször is, de egyszer mindenképpen van szexuális együttléte. Úgy tűnik, a németek, valamint a balti és a skandináv országokbeli nők hűvösebbek, hiszen náluk jóval kisebb volt az aránya a heti többszörös gyakoriságnak, és sokkal többen mondták azt, hogy csak havonta egyszer vagy még ritkábban, alkalmilag van szexuális kapcsolatuk.

Szex, de kivel?

A szexuális viselkedés természetesen nagyban függ az illető élethelyzetétől. A megkérdezett európai nők több mint felének van állandó partnere, házasságban vagy élettársi kapcsolatban él. Ehhez jön még az a 21 százalék, aki tartós kapcsolatnak minősíti ugyan a párjával való viszonyát, de nem életvitelszerűen élnek együtt közös háztartásban. Hasonló, 22 százalékos arányban vallották magukat szinglinek, egyedülállónak, öt százaléknyi pedig nem tudott, vagy nem akart a kérdésre válaszolni. Nyilván ez az arány befolyásolja a fogamzásgátlási szokásokat is, hiszen más igényeket támaszt a különböző módszerek iránt az, akinek folyamatosan kell a biztonságáról gondoskodni, mint az, akinek csak alkalmilag van fogamzásgátlóra szüksége.

Legnépszerűbb a tabletta

Európa-szerte a legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer a fogamzásgátló tabletta - derült ki a felmérésből. A 15-49 éves korosztályban minden harmadik nő ezt használja, jócskán megelőzve például az óvszerhasználók arányát, amely 28 százalékot tesz ki. Nemcsak ezt használják, hanem ezt is ismerik a legtöbben: a nők 94 százaléka tisztában van használatának előnyeivel és hátrányaival. Az óvszert közel ennyien ismerik, és 84 százalék úgy nyilatkozott, hogy a megszakított közösülés módszeréről is tud. A tudás azonban ez utóbbi esetben nem jelent feltétlenül elfogadást is, hiszen a tényleges használók aránya másként alakul: alig több, mint egyharmaduk próbálkozott megszakított közösüléssel védekezni a nem kívánt terhesség ellen. (A szakemberek szerint ez jól is van így, hiszen az összes módszer közül ez nyújtja a legkevesebb biztonságot.)

Először is felkészülten?

A megkérdezettek bevallása szerint a nők legnagyobb része 17 éves korában veszíti el a szüzességét - ebben a különböző nemzetiségű nők között nincs igazán nagy különbség. Nagyon tanulságos viszont az, hogy kétharmaduk már az első alkalommal valamilyen módon védekezett a párjával együtt a nem kívánt terhesség ellen. A legtöbben ekkor még a gumióvszerben keresték a biztonságot (43 százalék), de egyharmaduknál már úgy került sor az első szexuális együttlétre, hogy a nő már szedte a tablettás fogamzásgátlót. Igaz, viszonylag kevesen (20 százaléknyian) voltak, akik a módszert jó előre az orvosukkal beszélték meg, a többiek leginkább édesanyjuk, barátnőjük tanácsaira hagyatkoztak.

Miért döntött a tabletta mellett?

Kíváncsiak voltak a kutatók arra is, miért éppen a hormonális tablettákat választják a legtöbben fogamzásgátló módszerül. A megbízhatóság az első számú kulcsszó, majd rögtön utána a kényelem, a praktikum következik. Sokan állítják, hogy a tabletta pozitív hatással van fizikai közérzetükre: rendezi menstruációs ciklusukat azzal, hogy csökkenti a vérzés időtartamát és mennyiségét, pontosabbá, kiszámíthatóvá teszi a ciklust, megszünteti, legalábbis jelentősen csökkenti a menzesz előtti napok (PMS) kellemetlenségeit, és a klimax előtt állók hőhullámait is. Még érdekesebb, hogy a válaszolók nagy része (79 százalék!) úgy tapasztalja, hogy a tablettaszedés lelkileg is igen jó hatással van rájuk: nagyobb aktivitást mutatnak és vidámabban, nyugodtabban, felszabadultabban élik meg a szexuális együttléteiket a hormonális fogamzásgátló védelmében. A tanulmány úgy fogalmaz, hogy a tablettával védekező nők általában ambiciózusabbak, magabiztosabbak, függetlenebbek, sikeresebbek és aktívabbak korosztályuk többi tagjainál - legalábbis ilyennek érzik magukat...

Ők úgy érzik, hogy az általa nyújtott biztonságnak, a kényelemnek köszönhetően még a libidójukra is pozitív hatással van a tabletta. Mindenesetre a tablettaszedők körében a felmérés szerint valóban magasabb a nemi aktus gyakorisága: 41 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy hetente többször is sor kerül rá, 17 százalék legalább hetente, 15 százalékuk pedig havonta többször él szexuális életet a párjával. Életszerűnek tűnik ez az eredmény, hiszen nyilván a tartós párkapcsolatban élők nagyobb arányban választják ezt a folyamatos biztonságot nyújtó megoldást, és a felszabadult örömérzést csak növelheti, ha nem kell görcsösen félniük a nem jókor érkező gyermekáldástól.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra