Meggyűrűzött egészség?

Tudta, hogy a házasságban élők egészségesebbek, hosszabb életűek, mint az egyedülállók?

Aggasztó statisztikák mutatják, hogy az évezredes intézmény, a házasság súlyos válságban van: a világ legfejlettebb országaiban ma már egyre csökken a házasságkötések száma, és azoknak is több mint fele válással végződik. Amerikában a gyerekeknek közel fele házasságon kívüli kapcsolatban születik. Magyarországon is hasonló a tendencia: az élettársi kapcsolat egyre terjed az együttélési formák között, a válási statisztikák pedig alig maradnak el a nyugat-európai vagy amerikai adatoktól.

Durván ötven százalék az esély arra, hogy az esküvő egy valóban tartós szövetség ünnepe lesz, hiszen minden második házasság a válóperes bíróságon végződik. Különösen sok a válóper a fiatal, néhány éve házasok között. Ahogy nő az együtt töltött idő, úgy csökken a szakítás, a válás veszélye: a bontóperek egyharmada öt évesnél fiatalabb házasságnak vet véget. Eszerint valóban szükség van arra, hogy - akár a világnap kapcsán - felhívjuk a figyelmet a házasság értékeire, előnyeire.

Holtomiglan, holtodiglan - hosszabban

Bizony, a házasságnak számos előnye van, és nemcsak érzelmileg és egzisztenciálisan, hanem az egészség megőrzésének szempontjából is. Statisztikák bizonyítják, hogy a boldog házasságban élők egészségesebbek, hosszabb életűek, mint az egyedülállók, vagy azok, akik instabil kapcsolatban élnek. A kiegyensúlyozott életet élő, szeretetteljes kapcsolatban lévő házasok hosszabban megőrzik aktivitásukat, ritkábban betegek, sőt több forrás állítja: közöttük kevésbé aratnak például a daganatos megbetegedések is. Az önpusztító szenvedélyeknek (láncdohányzás, alkoholfüggőség, drog) is kevésbé válnak áldozataivá a tartós, stabil házasságban élők. Hogyan lehetséges ez?

A szakemberek az általános előnyökön kívül (nagyobb érzelmi és anyagi biztonság, támogatottság, egymásra figyelés, kölcsönös segítségnyújtás, felelősségvállalás) elsősorban a stresszel szembeni védelemnek tulajdonítják a kedvező adatokat. Érdekes megállapítást tettek harvardi kutatók: a férfiak egészségét jobban védi a házasság, mint a nőkét. Míg a házas nők körében a szívbetegség, a májzsugor és az öngyilkosság előfordulása ötödével kevesebb, a férfiaknál markánsabb a különbség: a magányos férfiak esélye ezekre a betegségekre két-háromszor annyi, mint boldog férj státusban élő kortársaiké.

"Te majd kézen fogsz és hazavezetsz..."

Egyszerűbb szavakkal, szebben kevesen foglalták össze egy jól működő, valódi társkapcsolat lényegét Presser Gábornál. Minden, a pénztelenség, a reménytelenség, az öregség, a családi kapcsolatok szétesése, betegség, baj könnyebben elviselhető, túlélhető, ha van valaki, akire számítani lehet, aki csendes megértéssel a társa mellé áll, akivel az otthon védettségébe vissza lehet húzódni. Szakszerűen fogalmazva ez a leghatékonyabb stresszkezelés, amelynek könnyen belátható egészségvédő hatása is. "A jó házasság: fél gond, dupla öröm" - a feladatok, a terhek megosztása, a pozitívumok közös megélése komfortosabbá teszi a házasfelek életét.

Mégis ér valamit a papír?

Eltérőek a vélemények arról, mi a helyzet azokkal a párokkal, akik boldog kapcsolatban élnek, de nem házasok. Azt szokták mondani, hogy az esküvő, a "papír" megléte vagy hiánya nem tesz különbséget. Ez azonban nem egészen így van, hiszen a házasságkötés több külsőségeknél: jogilag rendezett helyzetet teremt, amelynek egzisztenciális következményei, előnyei vannak mindkét házasfél számára. Még ma, modern világunkban is van különbség az élettársi kapcsolat és a házasság társadalmi megítélése, megbecsültsége között.

A családjog egyes paragrafusai is előnyt biztosítanak a házasságban, vagy - ami egy átmeneti forma - a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők számára a mindenfajta megerősítés nélkül együtt élőkkel szemben. Ráadásul általános tapasztalat az is, hogy a két fél családja, barátai, ismerősei nagyobb elfogadással, támogatással veszik őket körül, mintha csak "barátok", élettársak lennének. (Jellemző, hogy a magyar nyelvben csak ilyen suta, modoros megnevezések vannak erre: "párom", "barátom", "barátnőm".) A boldog párkapcsolat egészségvédő hatásai, vagyis a kiegyensúlyozottság, a biztonság, egymás támogatása és a közös stresszkezelés előnyei megmutatkoznak a tartós, harmonikus élettársi kapcsolatban is, még ha a kutatók látnak is a védelem hatékonyságában különbséget. Ennek a különbségnek oka abban lehet, hogy a család, a környezet a házasság kötelékében élőket valamivel jobban elfogadja, támogatja, növelve egzisztenciális és érzelmi biztonságukat.

Boldogság, gyere haza!

A dolognak a másik, nem kevésbé fontos oldala is van: a boldog házasság számos egészséget védő hatása mellett tisztában kell lenni azzal is, hogy a boldogtalan, feszültségekkel teli életközösség viszont súlyos egészségi károkat okozhat mindkét fél számára. Olyan állandó stresszforrást jelenthet ugyanis, amely hosszabb távon meggyengíti az immunrendszert, alááshatja a testi-lelki egészséget egyaránt. Szív és érrendszeri megbetegedéseket, cukorbetegséget, depressziót válthat ki, fogékonyabbá teszi az érintetteket a fertőző betegségekre és növeli a daganatos betegségek veszélyét is.

"A házasság, igenis, korszerű!"

A szingli életforma elterjedtsége, divatja, a lazább élettársi kapcsolatok növekvő száma, a gyakoribb partnerváltás és a válások nagy aránya láttán sokakban felmerülhet a gondolat, hogy a házasság elavult intézmény, eljárt felette az idő. Ranschburg Jenő pszichológus azonban épp ellenkezőképp vélekedik. "A házasság igenis, korszerű intézmény" - jelentette ki "Rögök az úton" című könyvében, amelyet a párkapcsolatok elemzésének szentelt.

"A nő összehasonlíthatatlanul nagyobb biztonságban él a házasság keretein belül, mint magányos szingliként, kiszolgáltatva alig ismert 'barátok', szeretők önkényének, és a férfi is a házasságban - és a családban - élheti át ősidők óta igényelt alapélményét: azt, hogy szükség van rá" - fogalmazott a pszichológus, aki szerint ezért a kapcsolatért, a boldogságért folyamatosan küzdenie, tennie kell a házasfeleknek. A legfőbb konfliktust abban látja, hogy a XX. században megváltoztak a hagyományos férfi-női szerepek, már nemcsak a munkahelyeken, az egzisztencia világában folyik kiéleződött dominancia harc, hanem ez áttevődött az otthon falai közé is. Kiutat az önkontroll és a helyzetfelismerés jelenthet, ha a felek le tudják győzni indulataikat, hogy megőrizhessék biztonságot adó, a család stabil alapjául szolgáló kapcsolatukat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra