Dióhéjban a hormonális fogamzásgátlókról

A fogamzásgátló tabletta elképesztő hatást váltott ki: nemcsak használója sorsát, szexuális életét, hanem a nők társadalomban betöltött szerepét, a családok szerkezetét is befolyásolta, gyakorlatilag a női szabadság, egyenjogúság jelképévé vált.

Több tudósgeneráció munkája

A hormonális fogamzásgátlás kutatása abból a korábbi, XIX. századi megfigyelésből indult, hogy a terhesség idején nincs peteérés. A XX. század első harmadában Ludwig Haberlandt, az innsbrucki egyetemen petefészek-kivonatokkal kísérletezett, az első, nemi hormont tartalmazó gyógyszert a Schering laboratórium állította elő az 1920-as években.

Adolf Butenant 1929-ben izolálta az első női nemi hormont, az ösztront, az első szintetikus ösztradiolt 1934-ben állították elő, egy évtizeddel később pedig Bickenbach és Paulovics német kutatók az ovuláció progeszteronnal történő megakadályozásának módjait kutatták. Carl Djerassi vegyészprofesszor 1951-ben állította elő az első szintetikus progesztogént, mely az első fogamzásgátló tabletták legfontosabb összetevője volt.

A hormonális fogamzásgátló tabletta "atyjának" Pincust tartják, ő állította elő és tesztelte először, mintegy 60 ezer nő körében Puerto Rico és Haiti területén.

Amerikában 1960-ban, Ausztráliában és Németországban egy évvel később jelent meg a piacon a fogamzásgátló tabletta. Kidolgozói sem gondolták, milyen elementáris hatása lesz: már a közvetlen sikere is elképesztő volt, a nők sorban álltak azoknál az orvosoknál, akik egyedülálló nőknek is hajlandók voltak felírni. A hosszabb távú, társadalmi hatását pedig azóta is történészek, szociológusok, szexológusok kutatják. Az, hogy a nők a modern fogamzásgátlással maguk dönthetnek a gyermekvállalásról, hatalmas fordulatot hozott az élet számos területén.

Egyre jobb, modernebb szerek

A kutatások nem álltak meg a hatékony fogamzásgátlás kidolgozása óta: egyre-másra jelennek meg az eddigieknél modernebb, a női szervezetet mind kevésbé terhelő, a női ciklushoz alkalmazkodó készítmények. Az első tabletta megjelenése óta eltelt majd fél évszázad alatt egyrészt csökkent a tabletták hormontartalma, másrészt a hormonok típusa is változott. 1960-1990 között, a három egymást követő "generáció" alatt egytizedére, 150-ről 15 μg-ra csökkent a tabletták ösztrogéndózisa.

Emellett kifejlesztésre kerültek az ún. "fázisos" készítmények, amelyek attól különlegesek, hogy a bennük lévő ösztrogén és gesztagén hormonok mennyisége változó a ciklus során. A többfázisú készítmények között számos választási lehetőség kínálkozik, de ezek között létezik olyan, amely még inkább igazodik a női szervezet működéséhez, az élettani ciklushoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra