Terheléses EKG-készüléket vásárolna Orosháza

A Richter Egészségváros rendezvényének szeptember 27-i állomása Orosháza: kórháza megközelítőleg 120 ezer ember ellátásért felel. Dr. Duray Gergő főigazgató elmondta, ellátási területükön is egyre magasabb a szív- és érrendszeri gondokkal küzdők száma, ezért a rendezvény bevételét is e területhez kapcsoló műszer beszerzésére szeretnék fordítani.

Hány embert lát el az Orosházi Kórház?

Az Orosházi Kórház városi kórházként működik, megközelítőleg 120 ezer ember ellátásáért vagyunk felelősek: hozzánk tartozik az orosházi, a szarvasi és mezőhegyesi kistérség is 27 településsel. A kórházhoz tartozó szakrendelőben és az ambulanciákon tavalyi körülbelül 417 ezer beteg fordult meg, a fekvőbeteg ellátásban 2013-ban közel 15 ezer beteget láttunk el.

Kórházunkban 302 aktív, illetve 119 krónikus ágy működik, jelenleg 93 ágyon krónikus ellátás, 26 ágyon pedig főként mozgásszervi rehabilitációs ellátás folyik. Aktív osztályaink a következők: belgyógyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, csecsemő-és gyermekgyógyászat, fül-orr-gégészet, neurológia, traumatológia, urológia, kariológia, aneszteziológia és intenzív betegellátás, valamint sürgősségi betegellátás. 2012 óta a szemészeti ellátást egynapos sebészet keretében végezzük.

Milyen változások történtek a kórházban az utóbbi időszakban?

Békés megyében is elöregedett a lakosság, de a térség szociális ellátása nem tud lépést tartani a megnövekedett igényekkel, ezért is nyílt meg 2007-ben egy korszerű, krónikus ápolási osztály. 2006 óta rehabilitációs szakellátás is működik a kórházban, hiszen az is jól érzékelhető tendencia, hogy jelentősen nő a mozgásszervi problémákkal küzdők aránya. A kórház Gyopárosfürdőn található Fizioterápiás Központjában tovább gyógyulhatnak betegeink, ambuláns körülmények között.

A gyarapodó cukorbetegek száma miatt 83 ágyas belgyógyászati osztályunkon diabetológiai profilú részleget különítettünk el.

Dr. Duray Gergő

Ugyanakkor nem csak szervezeti átalakulás történt a kórházban: jelenleg is zajlik az az építkezés, mely re több mint 1, 6 milliárd forint támogatást nyertünk. A projektben három jól elkülöníthető, fejlesztés valósul meg: infrastrukturális, orvosi gép- és műszerbeszerzés és informatikai fejlesztés. A projektnek köszönhetően az ellátási folyamatok felgyorsulnak, csökken a várólista, a betegek hamarabb hozzájutnak a szükséges ellátáshoz, továbbá az üzemeltetési költségek is csökkennek. Ezt a célt segítik a kiépítésre kerülő megújuló energiaforrások, mint a napkollektor és napelem.

Milyen szűréseken vehetnek részt a város és a térség lakói?

Intézményünk kapcsolódik az országosan szervezett szűrőprogramokhoz: a családorvosi hálózatot bevonva igyekszünk minél szélesebb réteget elérni. Különösen fontosnak tartjuk az intézetünkben már kezelt betegek rendszeres ellenőrzését, a szekunder prevenciót, amiben speciális szakambulanciáinkra hárul feladat. Intézményünk középtávú terveiben kiemelt feladatként szerepel a szív- és agyi érbetegségek szűrővizsgálati módszereinek szélesebb körű alkalmazása, szekunder prevencióként pedig e betegek szervezett gondozása.

Az Orosházi Kórházban jelenleg is végzett szűrőprogramokat (tüdőszűrés, mammográfia, csontsűrűség mérés, nőgyógyászati szűrővizsgálatok, ortopédiai szűrővizsgálatok, valamint védőnői szolgálat, szeretnénk kiegészíteni a bélcsatorna daganatos betegségeinek korai kimutatására alkalmazott szűrővizsgálatokkal.

Miért tartja fontosnak, hogy Orosháza is állomása a <a href="https://www.egeszsegvaros.hu/" target="_blank">Richter Egészségváros</a> rendezvénynek?

A Richter Egészségváros programot mind a kórház, mind az itt élő emberek szempontjából nagyon fontosnak tartom. A programok között számos előadást az orvosaink tartanak, a szűrésekben nővéreink segítenek, így a lakosok jobban megismerhetik a kórház profiljait. A Richter gyógyszergyárral régi, jó szakmai kapcsolatot ápol a kórház, örülünk, hogy városunk is részt vehet a programban.

Mire szeretnék költeni az eseményen összegyűjtött pénzt?

A rendezvény bevételéből terheléses EKG gépet szeretnénk vásárolni. Térségünkben tartósan magas a szív- és érrendszeri betegek aránya, ezért döntöttünk a műszer beszerzése mellett.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra