A magyar nőket sírba viheti megfelelési kényszerük

"Az Élet az egyetlen esély, ezért vedd komolyan..." - kezdte Lázár Kati színésznő az Élet himnuszát szavalva, calcuttai Terézanya írásából, az 5. születésnapi Terézanyu pályázat gáláján.

"Megkaptuk az Áldást is! Ennyi jár magunknak" ahogy a díj megálmodója, Rácz Zsuzsa író is mondta köszöntőjében a Gerbeaudban megrendezett mai gálaesten.

Egy rövid visszatekintésben felidéződtek az első, 2010-es év szárnypróbálgatásai, aminek eredménye az 5 év alatt valóban az lett, hogy a Terézanyu program a női lét kérdéseinek egyik legfontosabb fórumává nőtte ki magát. " Ez itt egy főhajtás előttetek! Nekem az a tapasztalatom, hogy valami fajta csendes forradalom zajlik a nők körében. Azt a jelenséget, ahogyan a nők rátaláltak a blogírásra, a modernkori írásra, azt legalább akkora jelentőségű jelenségnek tartom, mint amikor Angliában Jean Austen korában kezdtek el a nők tömegei írni. Bízom benne, hogy a 10 éves születésnapunkra már az ÍRÓ NŐK ORSZÁGA LESZÜNK. És az írás nagyon nagyrészt hozzá fog tudni járulni a nők önbecsülésének erősítéséhez. Ez a közös célunk a Richter Gedeon világcéggel, amely 4 éve támogatja ezt a programot." - hangsúlyozta Zsuzsa a korábbi évek díjazottjai, az idei pályázók és a zsűri előtt.

A zsűri: Dobó Kata színésznő, Dr. Seres Andrea nyíregyházi szülész-nőgyógyász, D. Tóth Kriszta újságíró, író, az UNICEF új magyarországi nagykövete, Pásztor Anna énekesnő, az Anna and the Barbies zenekar népszerű frontasszonya, valamint a két házigazda, Beke Zsuzsa, Rácz Zsuzsa.

"Valóban az a célunk, hogy tovább vigyük azt a szellemiséget, azokat az értékeket, amiket Richter Gedeon, humanista gondolkodó, a nők önrendelkezési jogának nagy tisztelője hagyományozott ránk. Ezzel a felelősséggel támogatjuk ezt a programot" - fűzte hozzá Beke Zsuzsa, a gyógyszercég kommunikációs igazgatója. A bevezető szavak után az idei "látszatra könnyebb témával" vette kezdetét a díjátadó, a tiniknek kiírt "Honnan tudom, hogy bejövök egy srácnak?" kérdésre jött szerzők közül, két fiatal lányt ünnepeltük. A Richter IntimZóna.hu különdíjat a határon túlról érkezett, 17 éves Marcutiu-Rácz Dóra vehette át, míg a Terézanyu Pályázat médiapartnerének, a Csajok és Pasik, a legnagyobb magyar társkereső különdíját a 18 éves Törék Eszter érdemelte ki.

Az idei Szeresd Önmagadat jobban, mint felebarátodat- témában vártuk a felnőtt nők történeteit, amire 320-an küldtek be írásokat.

"Gratulálok ahhoz is, hogy 20 éven keresztül volt szerelmes ugyanabba a férfibe!" -mondta a díjat átadó Beke Zsuzsa Pásty Júliának, az Örökifjú díj boldog új tulajdonosának, aki az egyik legidősebb és egyben legvagányabb pályázó volt. Mire a díjazott csak annyit fűzött, hozzá szerényen, hogy "Ja, hát azért volt más is!"

A Nők Lapja Psziché különdíját Fejes Ágnes kapta. Ő, a harmadik, nem tervezett gyerekét is vállaló anyaként őszintén ír arról, hogy a továbbtanulás néha nem csak a berozsdásodott agytekervények újraolajozására hasznos, de az önmagunkra fordított idő és figyelem ideális terepe is lehet. Olyannyira, hogy egy Isten háta mögötti kis faluban, akár még nőklub is nőhet ki belőle!

A Törzspályázó kategória győztese Kollárik-Nemes Mónika lett, akinek az őt soha el nem fogadó édesapja iránti görcsös megfelelési kényszerét kellett örökre felszámolnia. Az idén először megszületett Hétköznapi Hősnők díja Legáth Tibornét illette meg, aki egy súlyos betegség igazi túlélőjeként küldte be írását. És talán itt pattant el a húr ezen az estén igazán, előkerültek a papírzsebkendők is, amelyek aztán az est további hátralévő részében éppen annyira főszereplőkké váltak, mint a hús-vér közönség. A díjazott köszönő szavaiban csak annyit tudott mondani, hogy "éppen akkor kellett magamat a legjobban szeretni, amikor kopaszon, a legcsúnyábban láttam viszont önmagam a tükörben. De megtanultam és ma minden eredményem negatív!"

Az idén másodszor díjazott Csendtörők kategóriában a párkapcsolaton belüli testi (szexuális) erőszak egyik legsúlyosabb és legkevésbé megértett formája jelenik meg, Stoffer Abigél nyertes írásában.

Ötödik Terézanyu pályázat (Fotó: Europress)

A harmadik díjjal két szerzőt is honoráltak, megosztva. Gáspár Adrienn egy fürdőszobai tükör előtt leltárt készítő, öniróniával is teli, önmagát 40 éves koráig csak "láthatatlannak"tituláló, autoimmun betegségben szenvedő nő történetét osztotta meg, míg Richter Anikó, alias Anima, egy társfüggéséből felébredő özvegyasszony fájdalmasan szép írásával érdemelte ki a díjat. Lázár Kati előadásmódjának is köszönhetően ez utóbbi színes és humorral teli hangulat tökéletesen átjött. A díjat átvevő Anikó, aki amúgy eddig minden évben küldött be írást, megemlítette, hogy ez nap számára attól is különleges, hogy "kedvenc férjének" éppen ma lenne a 64. születésnapja, és hiszi, hogy neki ő is mai napig a "kedvenc felesége, nem pedig egy csámpás angyal!"

A díjazott írások itt olvashatóak! Balogh Éva lelkésznő vallomásában tiszteletreméltó bátorsággal ír arról, hogy miként indult el a szorongásaiból és bűntudatából kivezető ösvényen, vállalva azt a véleményét is, hogy az, amit évszázadok óta Anyaszentegyháznak neveznek, bizony néha "mostohaként bánik a lányaival".

A fődíjas R. Kelényi Angelika története jött a sorban, melyet Szamosi Zsófi előadásában ismertünk meg. Írása egy testileg, lelkileg, és anyagilag egyaránt megnyomorító kapcsolat szó szerint is életveszélyes történetét meséli el, az elfojtott fájdalmaktól, egy kórházi felismerésen át, a boldogító újrakezdéséig. Ahogy maga írja: "Megismertem az adni és kapni örömét, a szeretet valódi meghittségét, a nyugalmat és a túlzott kompromisszumoktól és elvárásoktól mentes kapcsolat szépségét."

Az est utolsó díjazottjaként, a Richter Gedeon Nyrt. különdíjasa Fejes Szonja lett, aki Boldogság című írásában azt meséli el megindítóan, hogyan hagyta rá édesapja, a halálos ágyán, élete legfontosabb üzenetét: "Nem önzés, ha nem mások álmainak beteljesítése a cél, hanem a sajátomé. Nem kell áldozatnak éreznem magam ez életemben. Ha foglalkozok a saját boldogságommal, az azoknak is jó, akiket szeretek".

A díjátadó után Pásztor Anna adott mini-koncertet, négy dalt hoztak, de őt idézve, most nem hangos rock zenekarral, hanem testvérével, duóban, unplugged. Elmondta, hogy keményen érkezett még a ma estére, de aztán hamar meglágyult, bevallotta, ennyit már régen sírt. Utolsó dalában sikerült még a közönséget is megénekeltetnie, s a közös dallal a fináléhoz is érkeztünk, melynek refrénje egyfajta útra bocsátó is volt a folytatáshoz: "Kezdjetek el élni!"

Az idén 5 éves program esti záróképére sokáig emlékezni fogunk, részben a díjazottak színpadi csoportképe kapcsán, részben Rácz Zsuzsi küzdelme okán, amelyet a hatalmas születésnapi torta felvágása jelentett.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)