Múzeumok Éjszakája - mi ezt ajánljuk!

Idén újra megrendezik a Múzeumok Éjszakáját - szívesen menne, de nem tudja, hova? A HáziPatika.com néhány olyan programot ajánl, melyeken keresztül megismerkedhetnek az orvostudomány, a gyógyítás és a mentés történetével.

Látogatás egy régi patikában

A budai Várnegyedben, szinte a Mátyás templommal szemben található Budapest gyógyszerészet-történeti múzeuma. Az Arany Sas patika épülete a 15. század első felében épült, ebben az épületben működött 1750-1913 között az első budavári patika. A Múzeumok Éjszakáján tárlatvezetésen vehetünk részt (előre be kell jelentkezni a semmelweis@museum.hu e-mail címen).

Így mentettek a múlt században

A Markó utcai Kresz Géza Mentőmúzeumban a magyarországi mentés történetét ismerhetjük meg egy kicsit jobban. Az érdeklődök megtekinthetik a korabeli és napjainkban rendszeresített egyenruhákat és szolgálati rangjelzéseket, mentéstechnikai szakfelszereléseket, mentőrádiókat, lélegeztetés-terápiai és keringésdiagnosztikai eszközöket, emellett bemutatják a múzeum garázsában kiállított muzeális mentőgépkocsikat is. A Múzeumok Éjszakáján több előadást is tartanak, többek között a technikai eszközök és a betegellátás fejlődéséről.

Mérgek és szívek

Csak pár lépésre a Dunától, a Tabán szívében, a Szarvas térnél egy varázslatos kert köré épült 18. századi polgárházban várja a látogatókat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár. Nemcsak a nemrég megnyílt Szívdobbanás című kiállítást tekinthetjük meg szakszerű tárlatvezetéssel, de dr. Zacher Gábor neves toxikológus is előadást tart, Kis állatok, nagy mérgek címmel. Annak pedig, aki korán szeretne útnak indulni, az Orvostörténeti Könyvtár bejárása kínál nagyszerű programot (előre be kell jelentkezni a semmelweis@museum.hu e-mail címen).

Izgalmas programok a Vár mélyén

A jórészt csak városi legendákból ismert Sziklakórház - a korábban LOSK 0101/1 rejtjelszámú szigorúan titkos kórház és atombunker - hazai történelmi és nemzetközi szintű szenzáció. A viaszfigurákkal és korabeli berendezési tárgyakkal felszerelt létesítmény zegzugos termeiben valódi izgalmakat élhetünk át - ezt a Múzeumok Éjszakáján vöröskeresztes mentőgyakorlat, hadibemutató és tárlatvezetés teszi izgalmasabbá. A helyszínen véradásra is lehetőség lesz, a nassolni vágyókat pedig retróbüfé várja.

A múzeumbuszok 18.00-02.30 óráig.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)