Antibiotikumkúra kellemetlenségek nélkül? Erre figyeljünk

Az antibiotikum alkalmazása minden esetben megfontoltságot igényel: túlzott használata határozottan kerülendő, azonban, ha mégis indokoltan szükség van rá, számolni kell a mellékhatásokkal is.

Az antibiotikumok felesleges használata hosszútávon komoly veszélyeket rejthet magában, azonban vannak olyan bakteriális eredetű betegségek, amelyek esetén nem csak indokolt, de akár életmentő is lehet. Azt, hogy egy adott esetben szükség van-e antibiotikumra vagy sem, mindig a kezelőorvos megfontolt döntésén múlik. Amennyiben indokolt, nem szabad eltérni az előírt alkalmazási idő hosszától, mivel az idő előtt önkényesen leállított terápia miatt a fertőzés még súlyosabbá válhat.

Fontos azonban tudni azt is, hogy az antibiotikum nem válogat: a betegségeket okozó káros baktériumokkal együtt, a szervezet számára hasznos mikroorganizmusokat is elpusztíthatja. Minél szélesebb spektrumú, és minél hosszabb idegi tart a kúra, annál nagyobb károkat okozhat bennük is. A szervezetben élő jótékony baktériumok számának megfogyatkozásával könnyen felborulhat a mikrobiológiai egyensúly, ami kellemetlen – elsősorban emésztőrendszeri vagy nőgyógyászati – tüneteket okozhat.

A bélflóra védelme

Az emberi testben élő különböző mikroorganizmusok nélkülözhetetlenek a szervezet működése szempontjából. Komoly szerepük van például abban, hogy az emésztés zökkenőmentesen tudjon lezajlani. Mivel antibiotikumos kezelés hatására az emésztőrendszerben élő baktériumok mennyisége és sokfélesége is lecsökken, könnyen felborulhat a bélflóra kényes egyensúlya. Erre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint például a hasi diszkomfortérzet, puffadás, gyomorfájdalom, illetve az akár komoly folyadékvesztéssel járó hányás vagy a hasmenés. Ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek, érdemes már az antibiotikumkúra első napján megtenni a szükséges megelőző lépést, azaz a probiotikumok alkalmazását.

Probiotikumok különféle baktériumtörzsekkel

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben alkalmazva képesek enyhíteni az antibiotikumkúra kellemetlen mellékhatásait. A probiotikumok a nyálkahártyához kötődve kiszorítják a kórokozókat a belekben, miközben elősegítik a szervezet saját, hasznos baktériumainak elszaporodását. Hatásmechanizmusukkal támogatják a teljes immunrendszert, és segítik leküzdeni az olyan nem kívánt emésztőrendszeri tüneteket, mint például a szervezet vízfelszívódását csökkentő hasmenést.

antibiotikum, gyógyszerszedés
Az antibiotikum alkalmazása minden esetben megfontoltságot igényel. Fotó: Getty Images

A patikában vény nélkül kapható probiotikumok különböző baktériumtörzseket tartalmaznak. Ilyen például a káros baktériumok túlszaporodását gátló Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium animalis subsp. Ezek a baktériumok az emberi bélflóra természetes alkotóelemei között is megtalálhatóak – a vékony-, illetve a vastagbélflórában – hozzájárulnak a megfelelő sav-bázis egyensúly kialakulásához, ami elengedhetetlenül szükséges az emésztőenzimek és a bélmozgások normál működéséhez. Mivel ellenállnak a gyomorsavnak és az epesavnak is, ezért nagyrészük átjut a gyomron így képes megtapadni a vékony- és a vastagbél nyálkahártyáján, ahol helyben kifejthetik jótékony hatásukat.

Minden esetben javasolt?

A gyógyszertárban kapható probiotikumok egyaránt elérhetők felnőttek, gyermekek és serdülők számára; a pontos adagolásuk minden termék használati utasításában megtalálható. A készítményeket javasolt mindig legalább 3 órával az antibiotikum bevétele után alkalmazni, azonban mivel ezek a mikroorganizmusok kényesek a túlságosan magas hőmérsékletre, csak hideg vagy szobahőmérsékletű folyadékkal szabad beszedni. Érdemes kiemelni továbbá azt is, hogy nők esetében a bélflóra mellett nagy figyelmet kell fordítani a hüvelyflóra védelmére is. Ahhoz, hogy az antibiotikumok hatására gyakran kialakuló hüvelyfertőzések – például hüvelygomba – elkerülhetők legyenek, javasolt a patikában a bélflóra regenerálók mellé, speciálisan a hüvelyflóra helyreállítására kifejlesztett készítményeket is alkalmazni.

A cikk a Sandoz Hungária Kft. felkérésére készült.

Az Elinix probiotikum vény nélkül kapható gyógyszer, forgalmazza: Sandoz Hungária Kft. 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

OELI1999/04.22

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: