Új módszerrel számolhatunk le a poloskákkal

Egy új, mesterséges hőforrást alkalmazó poloskacsapdát fejlesztettek ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói.

Magyarországon több inváziós poloskafaj – például a márványos poloska (Halyomorpha halys) vagy a vándorpoloska (Nezara viridula) – is megjelent és tömegesen elszaporodott. A poloskák nagy károkat okoznak a kiskertekben és a növénytermesztő fóliasátrakban. Bár a városban lakók többnyire csak ősszel, a telelőre vonulás időszakában találkoznak velük, a növénytermesztők az egész szezonban „bosszankodnak” miattuk.

poloska
A poloskák nagy károkat okoznak a növénytermesztőknek, muszáj küzdeni ellenük. Fotó: Getty Images

Új megoldás a poloskák ellen

Hazai kutatók most egy új, mesterséges hőforrást alkalmazó csapdát fejlesztettek ki a poloskák ellen. A növénytermesztésben már régóta alkalmazott – szintén az ATK NÖVI kutatói által kifejlesztett – illatanyagos csapdákkal és az új környezetbarát módszerrel hosszabb időszakban válik majd lehetővé a növénytermesztésben nagy kárt okozó inváziós poloskák gyérítése. A fűtött csapdák alkalmazása ugyanis éppen abban az időszakban eredményes, amikor a feromoncsapdák hatékonysága lecsökken.

Így működik az új csapda

Az ATK NÖVI kutatóinak saját tervezésű és kivitelezésű csapdatípusa azon alapszik, hogy ezek a fajok szeptemberben és októberben, vagyis a telelőre vonulás időszakában olyan helyeket keresnek, amelyek jobb túlélést biztosítanak számukra. Ezek általában a környezetüknél melegebb, jól védett, sokszor ember építette tereptárgyak, lakások. A kutatók által kifejlesztett csapdák ezért mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására. A fejlesztés során a csapdatesten belül elhelyeztek egy termosztáttal szabályozott fűtőlapot, amelynek segítségével a poloskáknak kedvező telelőhelyet imitálnak. Az új csapda további előnye, hogy teljesen környezetbarát, nem tartalmaz semmiféle toxikus kémiai anyagot, és a lakosság is biztonsággal alkalmazhatja.

A poloskák ellen csak így lehet védekezni – mutatjuk a szakember tanácsait, hogy távol tarthasd otthonodtól a kártevőket.

A kutatók eredményeit bemutató publikáció az Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae című tudományos folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra egyre inkább keleten is van esély. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra