Tanuljunk a válságból!

Drága volt a tanulópénz, de az össznépi "lakást devizahitelből"- biznisznek voltak jócskán tanulságai. Fontoljuk meg a legfontosabbakat, amelyek talán segítenek elkerülni a jövőben a hasonló válságidőszakokat.

1. Devizában csak annak szabad eladósodni, akinek abban is keletkezik a jövedelme. Az elmúlt időszak megtanított arra, hogy az árfolyamkockázatok miatt leginkább abban a devizában érdemes hitelt felvennünk, amelyben a jövedelmünket kapjuk, azaz jelen esetben leginkább forintban.

2. Az ingatlancélú hitel jellemzően hosszú távú kölcsönnek számít, így a családi költségvetés tervezésekor is így kell (ett volna mindenkinek) kalkulálni. Legyen legalább egy-fél évre elegendő tartalékuk – átlagban ennyi ideig tart egy álláskeresés - amely nemcsak a család szokásos életvitelének költségeire (rezsi, ruházkodás, utazás stb.) elég, hanem fedezetet nyújt a hitel törlesztésére is. Fontos szabály, hogy a családi nettó jövedelem legfeljebb negyedét-harmadát szabad hiteltörlesztéssel leterhelnünk, míg alacsonyabb jövedelem esetén ez az arány még kisebb, kb. az ötöde-tizede.

3. Soha ne úgy vegyünk fel hitelt, hogy bedőlünk a legakciósabb aktuális ajánlatnak, vagy a szomszédasszony javaslatának! A hitelfelvétel előtt célszerű alaposan szemügyre vennünk a kínálatot, a felvétel után pedig figyeljünk a kölcsön kamatozásának változására, olvassunk el minden apróbetűt, és kérjünk segítséget, magyarázatot, tegyük fel kérdéseinket, ha valamit nem értünk.

4. Váratlan kiadások bármikor előfordulhatnak, ezeket mindig bele kell kalkulálni a mindennapok pénzügyi tervezésébe: közbejöhet egy betegség, átmeneti munkanélküliség, vagy egy nagyobb, globális pénzügyi zavar, ezért fontos, hogy mindig legyen biztonsági tartalékunk, ami a nehéz hónapokon átsegít!

5. Érdemes megfontolni az előtakarékossági konstrukciókat, pl. a lakás-takarékpénztári termékek igénybevételének lehetőségét minél korábban, minél fiatalabb korban, mert ezek általában a megtakarítási összeg, a futamidő és a felhasználási időpont szempontjából is rendkívül rugalmas konstrukciók.

6. Alaposan át kell gondolni, hogy mekkora lakásra van valóban szükségünk hosszú távon, mi az, ami a pénztárcánkhoz és igényeinkhez is legközelebb áll. Ne feledjük, egy nagyobb lakásnak nem csak a törlesztőrészlete, hanem arányaiban általában a rezsiköltsége is magasabb!

7. Hasonló a helyzet autóvásárláskor is: a megtervezésekor az első lépés mindenképpen az, hogy olyan járművet válasszunk, amely nem csupán álmainknak, hanem tényleges használati igényeinknek is megfelel! Sokan azt felejtették el a hitelezési lázban, hogy a fenntartással összefüggő költségek is a hitelfelvevő vállát nyomják, mely már sokszor nem is fér bele az emelkedő törlesztők mellett a büdzsébe.

8. Igenis legyünk pénztudatosak! Nagyon fontos, hogy napi rutinná váljon kiadásaink és bevételeink vezetése, és erre a legkisebbeket is tanítsuk meg minél hamarabb, mert a tudatos pénzügyi gazdálkodás alapjait már kisiskolás korban el lehet sajátítani.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső