Öko-mosószereket teszteltünk

Csökkentik az ökológiai lábnyomot, a lefolyóba kerülve nincs környezetkárosító hatásuk, az allergiások is bátran kísérletezhetnek velük - többnyire ezek a hívószavai a környezetbarát tisztítószereknek. Teszteltünk.

A hosszú évek rutinja után nehezen veszi rá magát az ember, hogy feladja a jól bevált szintetikus szerekkel járó kényelmet: gondoljunk csak a frissen mosott ruhákra és a szárítót körbelengő orchideaillatra, vagy a minden kórokozót eltávolító "tömegpusztító" vegyszerre, amit már évek óta használunk. De lássuk be: legyenek ezek bármennyire is kifogástalan ipari termékek, esetükben a környezetkímélő szempontokat kevéssé veszik figyelembe a gyártók.

Velük szemben élik fénykorukat a környezetbarát termékek, melyek könnyebben lebomlanak, így a szennyvíz révén nem terhelik az élővizeket. Az ökoszereket soha nem tesztelik állatokon, összetevőik között pedig jóval több a növényi eredetű anyag (pl. répacukor, kókuszolaj, pálmaolaj stb.), sokszor bioforrásokból.

A termékek ára is megér egy kalkulációt. Az ökotermékek nagy része ugyanis koncentrált formában kapható. Ez nemcsak több pénzt hagy az ember pénztárcájában, de kevesebb hulladék is képződik a csomagolóanyagokból.

Szerkesztőségünk gondolt egyet, és néhány terméket tesztelt, a tapasztalatokat pedig összegeztük. A folttisztító szappantól a mosódióig mindent kitettünk a szerkesztőség közepére, és ki-ki hazavitte azt, amit leggyakrabban használ a mosáshoz. Íme a tesztelés eredménye, termékről termékre (a termékek nevére kattintva bővebb információt olvashat mindenről a www.egeszsegbolt.hu -n).

Impresan ruha és mosógép fertőtlenítő (1250 ml)

Amit ígér: Mosás közbeni fertőtlenítésre (ruhák, mosógép), baktériumok, gombák és bizonyos vírusok ellen. A ruháknak illatot is ad, és valamennyire lágyítja is őket.

Amit főszerkesztőnk, Robi tapasztalt: Nehéz dolgunk volt az öblítővel, mert egy illatanyag-mentes fertőtlenítő készítményt sikerült kipróbálni. A megszokott, folyékony mosószert használva a ruhákon megmaradt a mosószer illata, talán egy kicsit tovább is, mint a hagyományos öblítővel kezelve. A fertőtlenítő hatást otthoni körülmények között lehetetlen értékelni, de minden kisgyerekes szülő szeretné megóvni csemetéjét a kórokozó baktériumoktól, ezért nekik kifejezetten ajánlható. A ruhák nem lettek tőle olyan puhák, mint a bolti öblítőkkel kezelve, de ez csak a törölközőknél volt érezhető. Összességében mindenkinek tudom ajánlani, aki tart attól, hogy a ruháin vagy a mosógépében pangó vízben kórokozók telepedhetnek meg.

Gallseife marhaepe szappan (100 gramm)

Amit ígér: hatékony folteltávolító szappan, vér, fű, sár, étel szennyeződések esetén. Könnyű vele dolgozni, csak jól be kell dörzsölni a megnedvesített foltot.

Amit szerkesztőnk, Móni tapasztalt: A tavaszi nagytakarításnál jó szolgálatot tett, ugyanis ezzel mostuk ki a mikroszálas kendőket. Mivel az ablakokat szeretjük vegyszer nélkül takarítani, kellemes folytatást ígért ez a bioszappan, hiszen tökéletesen kitisztította a textilből a szennyeződést. Azt nem állítom, hogy bármilyen makacs foltot kihoz a ruhából, mivel egy olasz étel elkészítésénél néhány szószos pöttyel lett gazdagabb a ruhám, és hiába láttam hozzá azonnal a kitisztításához, a bioszappan egyedül nem bírt vele.

<a href="https://www.egeszsegbolt.hu/?WSEsearchword=mos%F3di%F3&search=keres%E9s&Itemid=39&option=com_wsesearch&task=search" target="_blank">Illatmentes folyékony mosódió (próbamennyiség, 250 ml)</a>

Amit ígér: Használhatjuk bármilyen vízkeménységnél és bármilyen hőfokon, gépben és kézi mosásnál is. Természetes, kevertszálas és szintetikus anyagok tisztítására alkalmas. Kézi mosáshoz, finommosáshoz.

Amit újságírónk, Judit tapasztalt: Tisztaság- és illatmániásként először féltem a folyékony mosódiótól. Mi lesz, ha nem a megszokott tisztaság lesz az eredmény? Úgyhogy először óvatos voltam: néhány, nem túl koszos ruhadarabon teszteltem. Az első lelkesedés után jöttek a keserűbb tapasztalatok: a ruhák tapintása nem az igazi, az illat egyáltalán nem kellemes, sőt túl intenzív, itt-ott megmaradt egy-egy foltocska (nem feltűnően, de én tudtam, hogy mit keressek). Azonban nem hagytam magam legyőzni, kísérleteztem. És egy-két mosás után eljött a megvilágosodás pillanata - nemcsak nekem, a ruháknak is: nem ész nélkül kell öntögetni a mosószert, elég egy kevés, hogy a kívánt eredményt elérjem!

<a href="https://www.egeszsegbolt.hu/319-szappanok-mosodiok/5874-feheritovel-kevert-illatos-folyekony-mosodio-levendula.html" target="_blank">Antiallergén folyékony mosószer, levendulás (próbaflakon)</a>

Amit ígér: Az illatmentes folyékony mosódiónál némileg sűrűbb mosódió főzet és olajok, így nem kell öblítőt használni a mosáshoz. Természetes, kevertszálas és szintetikus anyag tisztítására.

Amit újságírónk, Verus tapasztalt: Az alacsony hőfokot is szem előtt tartva egyből arra gondoltam, hogy a téli kabátom kímélő mosására vetem be a "csodaszert". A várakozásaimnak és az ígéreteknek megfelelően valóban nem lett a ruhának tolakodó illata, pont annyira csak, amennyire talán távol tartja a szekrényben a molyokat a következő télig.

<a href="https://www.egeszsegbolt.hu/?WSEsearchword=mos%F3di%F3&search=keres%E9s&Itemid=39&option=com_wsesearch&task=search" target="_blank">Mosódió próbacsomag (30 g)</a>

Amit ígér: Zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében.

Amit szerkesztőnk, Móni tapasztalt:

A mosódió igazán puhává tette a ruhákat, más volt a tapintásuk száradás után, mint amit eddig megszoktam. Egyelőre a fehér ruháknál sikerült tesztelnem, ez esetben szép tiszta lett minden.

Öblítőként van, hogy ecetet használok mellé, mert ez tisztít, fertőtlenít és a mosógépnek is jót tesz. A ruháknak jó illata lesz tőle, amit két-három csepp kiváló minőségű illóolajjal tehetünk még kellemesebbé.

<a href="https://www.egeszsegbolt.hu/?WSEsearchword=Mos%F3parf%FCm&search=keres%E9s&Itemid=39&option=com_wsesearch&task=search" target="_blank">Mosóparfüm MIX (8x10 ml)</a>

Amit ígér: Jobb, mint a sima illóolaj, mert oldódássegítőt tartalmaz, ezért kiválóan keveredik a vízzel, egészen kicsi mennyiségnek is nagyon intenzív az illata.

Amit Judit, újságírónk tapasztalt: Nagyon finom illatú mosóparfümök, csupa természetes anyag, nem viszket tőle a bőröm. Természetes, nem tolakodó illat, a készletnek köszönhetően változatos, könnyű használni, kiadós. Ráadásul nemcsak mosáshoz lehet használni, hiszen a szekrény is illatosítható velük. És sokkal kisebb helyet foglalnak el, mint az öblítős flakonok. A mosóparfümök azóta igazi kedvenccé váltak, ekcémára hajlamos, gyakran viszkető bőröm pedig meghálálta az új tisztítószereket, jól esik neki a lágyabb, hűsebb, de mégis kifogástalan ruhákba bújni.

<a href="https://www.egeszsegbolt.hu/268-oko-tisztito-es-mososzerek-/5580-almawin-oxigenes-feherito.html" target="_blank">Almawin oxigénes fehérítő (500 g)</a>

Amit ígér: Folteltávolító hatás már 30 C-tól. Feloldja a szerves foltokat (fű, gyümölcs, vörösbor) megakadályozza és eltávolítja a mosott anyagok és függönyök szürke fátyolosodását.

Amit Verus, újságírónk tapasztalt: Az eddig megszokott mosószódához képest nem éreztem sokkal hatékonyabb fehérítőnek ezt a szert, kipróbáltam viszont az utasítás szerint egy teafoltos csészén is, ami eddig tisztíthatatlannak bizonyult hagyományos úton. Bevált.

<a href="https://www.egeszsegbolt.hu/?WSEsearchword=Mos%F3di%F3&search=keres%E9s&Itemid=39&option=com_wsesearch&task=search" target="_blank">Mosódió párna (10 g mosódió egy vászonzsákban)</a>

Amit ígér: A klasszikus mosódióhoz képest garantáltan nem hagy foltot, magas hőfokon sem. Egy tasak háromszor újrahasználható.

Amit főszerkesztőnk, Robi tapasztalt: Nem hittem abban, hogy működik. Azon a hétvégén szokás szerint három mosást terveztünk - a feleségem mindig külön mossa a fehér, a bézs-pasztell és a sötét színű ruhákat - és az egyik zacskó a világos, színes ruhák mellé került a gépbe. Meglepően jó eredményt hozott, bár a gyerekek játszótéri ruháin található foltok kifogtak rajta. A másik tasak a sötét ruhák mellé került, és nem lehetett panasz a hatékonyságra. Igaz, egy szuper programokkal dolgozó mosógép talán mosószer nélkül is tűrhetően tisztítana, de itt látható volt a különbség. Ugyan mi nem próbáltuk, de a leírás szerint mosogatógépben is érdemes tesztelni a kis zsákokat!

<a href="https://www.egeszsegbolt.hu/319-szappanok-mosodiok/5866-marhaepe-szorofejes-folyekony-folttisztito-szappan.html" target="_blank">Marhaepe-enzimet tartalmazó, szórófejes folyékony folttisztító szappan (100 ml)</a>

Amit ígér: Eltávolítja a gyümölcs-, vér-, zsír-, tinta- stb. foltokat akár az élénk színű szövetekből is, de gyapjúhoz és nem színtartó textíliához nem javasolják.

Amit Verus, újságírónk tapasztalt: Nálunk ipari mennyiségben halmozódnak a szennyes ingek, amelyek nyári időszakban természetesen extra beavatkozást követelnek. A folttisztítót először dörzsölés nélkül alkalmaztam, de az volt a tapasztalat, hogy érdemes rásegíteni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

Túlnyomóan napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem valószínű. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, a Zemplén térségében egy-egy viharos körüli lökés is lehet a reggeli órákban. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, az északkeleti és északnyugati tájakon mérhetjük a 30 fok alatti értékeket. A forróság mellett napközben melegfront dominál.