Miért lehet magas a gázszámla, ha csak néhány köbmétert fogyasztunk?

Minden lakossági felhasználónak kedvezményes áron jár 1729 köbméter földgáz. Ám a bediktálós háztartásoknak máshogy számítják a határt, mint az átalányt fizetőknek - írja a Telex.

A bediktálós háztartások helyzete nem egyszerű: esetükben is három különböző képlet alapján számolják a gázárat, az ezek közötti különbség miatt pedig több tízezren ijesztő számlákat kaptak az utóbbi időben - írja a Telex megemlítve, hogy szeptember első napjaiban több tucat olvasói levelet kaptak, amelyekben az irreálisan magas gázszámlákra érkezett panasz.

Az érkező gázszámla a fogyasztók egy részét sokkolhatja. Fotó: Getty Images
Az érkező gázszámla a fogyasztók egy részét sokkolhatja. Fotó: Getty Images

Mi alapján fizetünk? 

Aki átalánydíjjal fizeti a számláit, és a viszonyítási időszakban (előző évben) 1729 köbméter alatt fogyasztott, annak az átalányszámlák a kedvezményes áron jönnek. Ha efölött, akkor az ezt meghaladó részt arányosan az új árral számlázzák. A bediktálós fogyasztóknál viszont a szolgáltató az évi 1729 köbmétert leosztja hónapokra, mégpedig az alapján, ahogy az időjárástól és a külső hőmérséklettől függően szerinte normálisan fogyasztanak az emberek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy januárban nagyobb gázfogyasztással számolnak, mint például júliusban - írja a Telex.

A dolgot bonyolítja, hogy nem mindenki ugyanarra használja a gázt: egyes háztartásokban csak fűtenek vele, máshol csak vizet melegítenek, a legtöbben pedig mindkettőre használják. Ez alapján az MVM három kategóriába sorolja a fogyasztókat. A gázt csak vízmelegítésre használók esetében a havi határérték az átalánydíjasokhoz hasonlóan mindig ugyanannyi, a különbség csak annyi, hogy a 31 napos hónapokban kicsit többet lehet fogyasztani, mint például a 28 napos februárban.

A "B" kategóriába tartozók esetében - akik csak fűtenek a gázzal -, a szolgáltató az időjárási viszonyok és a hőmérséklet alapján számolja ki az árat, a pontos értéket nem lehet előre tudni. Azok esetében pedig, akik az "A" kategóriába tartoznak, vagyis vegyesen, azaz fűtésre és vízmelegítésre is használják a gázt, a fogyasztás 10 százalékát elosztják egyenletesen az évre (vízmelegítésre), a 90 százalékát pedig a „B” kategória fűtési értékei alapján határozzák meg, a téli hónapokra magasabb fogyasztással számolva - olvasható a Telex cikkében.  

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: