Mi történik a szemétbe került étellel?

Napjaink egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétlerakókban. A feldolgozók szerint azonban egyelőre olcsóbb megsemmisíttetni a mellékterméket, mint újra felhasználni - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Hogyan állíthatjuk meg az élelmiszerpazarlást? A válaszért kattintson ide!

A lap ismertetése szerint a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet nemrég felmérést készített a magyarországi élelmiszeripari cégek körében. Ennek eredményéből kiderült, hogy az ágazati szereplők alapvetően nem ítélik súlyos problémának a kérdést, a veszteségeket a technológiai folyamatok természetes velejárójaként kezelik. A cégek fele - jellemzően a nagyobb feldolgozók - ugyanakkor nyilvántartja, hogy mennyi hulladék keletkezett a gyártás során.

élelmiszer-hulladék, kidobott élelmiszer, élelmiszer-pazarlás, élelmiszer-felesleg, újrahasznosítás
élelmiszer-hulladék, kidobott élelmiszer, élelmiszer-pazarlás, élelmiszer-felesleg, újrahasznosítás

Túl szigorú a szabályozás

Sokak szerint nagyon nehéz az élelmiszer-hulladék felhasználása, ugyanis túl szigorú szabályozás vonatkozik például az adományozásra és a takarmányozásra is. A legtöbb felesleg takarmányként hasznosul, de jelentős mennyiség kerül a hulladéklerakókba is. A felmérésben részt vevő cégek a szigorú szabályok mellett a hulladékok alternatív felhasználásának költségét is nagy problémának tartják.

Rengeteg étel landol a szemétben

Ahogy a napokban a HáziPatika.com is megírta, nem hoztak jelentősebb áttörést az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó hazai törekvések. A Magyarországon keletkező élelmiszer-felesleg mennyisége ugyanis nem csökkent az elmúlt három évben. Ez azt jelenti, hogy még mindig nagyjából 1,8 millió tonna étel kerül a szemetesbe évente.

Azonban nemcsak a kidobott élelmiszer mennyisége aggasztó, de annak újrafelhasználása sem túl hatékony: a kukában landoló ételekből mindössze 80-100 ezer tonna a menthető élelmiszer.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső