Mi történik a szemétbe került étellel?

Napjaink egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétlerakókban. A feldolgozók szerint azonban egyelőre olcsóbb megsemmisíttetni a mellékterméket, mint újra felhasználni - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Hogyan állíthatjuk meg az élelmiszerpazarlást? A válaszért kattintson ide!

A lap ismertetése szerint a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet nemrég felmérést készített a magyarországi élelmiszeripari cégek körében. Ennek eredményéből kiderült, hogy az ágazati szereplők alapvetően nem ítélik súlyos problémának a kérdést, a veszteségeket a technológiai folyamatok természetes velejárójaként kezelik. A cégek fele - jellemzően a nagyobb feldolgozók - ugyanakkor nyilvántartja, hogy mennyi hulladék keletkezett a gyártás során.

élelmiszer-hulladék, kidobott élelmiszer, élelmiszer-pazarlás, élelmiszer-felesleg, újrahasznosítás
Magyarországon évente 1,8 millió tonna étel kerül a szemetesbe. Fotó: iStock

Túl szigorú a szabályozás

Sokak szerint nagyon nehéz az élelmiszer-hulladék felhasználása, ugyanis túl szigorú szabályozás vonatkozik például az adományozásra és a takarmányozásra is. A legtöbb felesleg takarmányként hasznosul, de jelentős mennyiség kerül a hulladéklerakókba is. A felmérésben részt vevő cégek a szigorú szabályok mellett a hulladékok alternatív felhasználásának költségét is nagy problémának tartják.

Rengeteg étel landol a szemétben

Ahogy a napokban a HáziPatika.com is megírta, nem hoztak jelentősebb áttörést az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó hazai törekvések. A Magyarországon keletkező élelmiszer-felesleg mennyisége ugyanis nem csökkent az elmúlt három évben. Ez azt jelenti, hogy még mindig nagyjából 1,8 millió tonna étel kerül a szemetesbe évente.

Azonban nemcsak a kidobott élelmiszer mennyisége aggasztó, de annak újrafelhasználása sem túl hatékony: a kukában landoló ételekből mindössze 80-100 ezer tonna a menthető élelmiszer.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: