Megdőlt egy tévhit a mosogatógépről

Sokaknak szokása elöblíteni vagy akár be is áztatni a mosogatnivalót, mielőtt beteszik a mosogatógépbe. Pedig erre semmi szükség nincsen: bőven elég, ha csak az ételmaradékot távolítjuk el az edényekről és a tányérokról.

Ha a mosogatógépbe tesszük a piszkos edényeket, akkor valóban lennie is kell rajtuk szennyeződésnek, különben a beadagolt mosogatószerben található enzimek nem fognak tudni mihez hozzákapcsolódni. Éppen ezért tulajdonképpen feleslegessé válik a használata, nem beszélve arról, hogy nagyjából ugyanolyan állapotban fogjuk kivenni a bepakolt dolgokat, mint ahogyan bekerültek.

Halálos veszélyt rejthet a mosogatógép Bár a mosogatógép megkönnyíti a mindennapjainkat, kiváló táptalajt biztosít különböző kórokozók terjedésének is. Kattintson !

Nem kell előtte beáztatni

Az edények nem lesznek tisztábbak az előzetes öblítéstől, áztatástól. A mai, modern mosogatóképek átgondolt tisztítótechnológiával dolgoznak, a bennük található szenzorok pedig érzéklik, mennyire piszkosak a bepakolt edények. Kutatások is igazolják, hogy az extra öblítéstől nem lesz tisztább a mosatlan annál, mintha öblítés nélkül pakoltuk volna be őket. Ha pedig ezt figyelembe vesszük, akkor egyértelmű, hogy a kézi előmosogatással tulajdonképpen vizet, és energiát is pazarlunk. A jelenleg forgalomban lévő, energiatakarékos gépekkel tisztítási hatékonyság/energiamegtakarítás viszonylatban nem tudjuk felvenni a versenyt.

Felesleges elöblíteni az edényt, mielőtt a gépbe tennénk
Felesleges elöblíteni az edényt, mielőtt a gépbe tennénk. Fotó: Getty Images

A The National Resource Defense Council jelentése szerint egy átlagos, modern mosogatógép egy mosogatás alatt körülbelül 12-20 liter vizet használ el, míg egy alapos kézi mosogatásnál körülbelül 28-30 liter víz is elfolyhat. Az egyetlen alkalom, amikor értelme lehet egy előzetes öblögetésnek, az, ha nem tervezzük a bepakolás után azonnal bekapcsolni a mosogatógépet. Ilyenkor valóban nem árt egy kis "előmosás", mivel ilyenkor az ételmaradékok jobban megtapadhatnak az edények felületén. De ilyenkor is jobb ötlet egyszerűen csak egy gyors öblítés funkciót bekapcsolni a gépen, nem pedig kézzel tenni ugyanezt, mert ilyenkor is vizet spórolhatunk meg.

Természetesen az időfaktort is érdemes figyelembe venni - márpedig az előmosogatás kihagyásával időt spórolhatunk saját magunknak is. Akinek mosogatógépe van, az valószínűleg többek között ilyen szándékkal is vásárolta. Egy kutatás szerint azok, akik – lehetőleg minél energiatakarékosabb – mosogatógépet használnak. éves szinten 230 órányi, azaz 10 napnyi (!) időt takarítanak meg magunknak.

Forrás: womenshealthmag.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: