Közel 500 kilométeren van árvízkészültség az országban

A szakemberek folyamatosan figyelik a Duna vízszintjének alakulását.

Már csaknem 500 kilométeren van árvízi készültség az országban. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területéről további 60 vízügyes indult útnak a dunai védekezéshez a Szigetközbe, ahol így már több mint száz tiszai szakember is segíti a 24 órás figyelőszolgálatot - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A növényzet a tavaszi burjánzása legerősebb időszakában van, ilyenkor sokkal nagyobb a terület ellenállása az árvíz levonulásával szemben, emiatt az érkező víz magasabb szinten és lassabban képes áthatolni ezeken a területeken. Ennek a jelenségnek vagyunk tanúi a Szigetközben, hiszen ez a Duna legnagyobb belső deltája, amelyet nagyon sűrű növényzet borít. Ez a vegetáció is indokolja, hogy itt a legmagasabb készültségre számítanak. 

Baján a folyó várhatóan jövő hétfőn tetőzik a másodfokú szint alatt, az árhullám a jövő hét közepén hagyja el az országot. A fokozottan megerősített vízügyi őrszolgálat folyamatosan figyeli a Dunát, a változó helyzethez alkalmazkodva, felkészülten végzik az árvízi védekezést, a szakemberek a nap 24 órájában követik az adatokat.

A kiáradt Duna Budapesten, a Salkaházi Sára rakparton a Fővám térnél 2023. december 27-én (illusztráció). Fotó: MTI/Kovács Tamás
A kiáradt Duna Budapesten, a Salkaházi Sára rakparton a Fővám térnél 2023. december 27-én (illusztráció). Fotó: MTI/Kovács Tamás

A fővárosi szakcégek is felkészítik a közműveket a Duna áradására, miután Karácsony Gergely főpolgármester a folyó vízszintjének emelkedése miatt a hét árvízvédelmi szakaszból négyen elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A folyó tetőzése szombat hajnalban várható Budapesten, az érintett szakcégek pedig mindent elkövetnek azért, hogy a Dunán levonuló árhullám ne veszélyeztesse a településen élők ellátási biztonságát.

Budapest zavartalan ivóvízellátásának biztosítása érdekében a Fővárosi Vízművek megtette az árvíz idején szükséges előkészületeket. Folyamatos az üzemeltetésben részt vevő kutak, gépházak és szivattyúk rendkívüli ellenőrzése, hogy a gépészeti berendezések az emelkedő Duna-vízszint mellett is biztonságosan működjenek. A vízművek szakemberei ilyenkor fokozottan figyelnek az ivóvíz minőségére is, vagyis a normál üzemmenetnél sűrűbben vesznek mintát és végeznek laborvizsgálatokat.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai a vízügyi előrejelzések alapján kedden és szerdán csatornazsilipeket és egy felszíni árvízvédelmi kaput zártak le, és szerdán megtörtént egy további átemelőtelep átállítása árvízi üzemmódra. Továbbá az úgynevezett védvonali áttöréseket, más néven az árvízi kapukat is megkezdték lezárni agyagos töltéssel.  

Az alsó rakpartokon csütörtökön 0 órától megállási tilalom lép életbe. Az ezt jelző táblákat már kihelyezték. Azokat a járműveket, amelyek a megállási tilalom ellenére a rakparton maradnak, elszállítják. A közúti forgalom elől várhatóan csütörtökön 20 órától lesznek lezárva a rakpartok.

A dunai árvízzel egy időben árhullám van a Murán is, Letenyénél másodfok körüli tetőzésre számítanak a vízügyi szakemberek. A Rábán Körmendnél a másodfokot meghaladó, Győrben pedig az elsőfokú szintet átlépő vízállás várható. A Tarna Tarnaörsnél jelenleg a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladóan tetőzik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

A napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban a keleti, északkeleti harmadban valószínű zápor, zivatar, de másutt is kialakulhatnak helyenként konvektív csapadékgócok. Sokfelé lesz élénk, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, néhol a zivatarokon kívül is lehetnek viharos széllökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra