Környezetkárosító a környezetbarát zacskó

A környezetbarátnak hirdetett lebomló zacskó egyáltalán nem bomlik le, csak széthullik, így nagyobb kárt okoz a természetben, mint a hagyományos fajtája.

A „lebomlóként” hirdetett műanyag zacskók nagy része nem lebomlik, csak szétesik, nagyon apró darabokra. Ezzel pedig több kárt okoz a természetnek, mint a hagyományos, „nem lebomló” műanyag zacskó, amit egyébként újra lehet hasznosítani - hívja fel a figyelmet a Szelektálok blog.

Akár 3-400 év is kellhet a PET-palackok lebomlásához, sikerült ugyanakkor azonosítani egy olyan baktériumot, amely "megeszi" a műanyag hulladékot. Hogy a felfedezésnek mekkora szerepe lesz a szeméthegyek felszámolásában, az alábbi cikkünkből kiderül!

A közelmúltban amerikai kutatók hozták nyilvánosságra három évnyi munkájuk eredményét, amely szerint a polietilénből készült zacskók és palackok bomlását beindító, gyorsító adalékanyagok „hétköznapi szituációkban” (például oxigén jelenlétében, komposztálásnál; vagy anaerob környezetben, emésztőben, esetleg szemétlerakóban) nem működnek. A környezetbarátnak hirdetett szatyrok valójában nem lebomlanak, hanem idővel alkotóelemeikre esnek szét. Ráadásul az ilyen „lebomlónak” hirdetett műanyag hulladék nem tisztán műanyag, és a benne lévő adalékanyagokkal (például fémekkel, melyek a szétmorzsolódás folyamatát elősegítik) szennyezi a hagyományos, „nem lebomló” műanyag hulladékot, így azt újrahasznosítani sem lehet.

A valóban lebomló szatyor drága

Létezik valóban lebomló szatyor is, többek között cukornádból készítenek ilyet. Előnye, hogy a komposztálás során valóban elbomlik. Az ilyen műanyag zacskó azonban nagyon drága, és a szakemberek sem a legjobb megoldásnak tartják. A megkérdezett szakértők nagy része a legalább 80% újrahasznosított anyagot tartalmazó zacskókat preferálja, hiszen ezek előállítása jár a legkisebb energia-befektetéssel, és a legkisebb környezetszennyezéssel. Csak a második helyre kerültek a valóban lebomló, például cukornádból készült műanyag zacskók, a harmadikra a normál zacskók, a negyedikre a papírzacskók, az ötödik helyre a biológiailag lebomló „alternatív műanyagból” készült zacskók (ezek a „széteső” változatok), és csak az utolsó, hatodik helyre a textil bevásárlótáskák (amennyiben azok egyutasak, azaz nem használjuk azokat újra).

A környezetbarátnak hirdetett műanyag szatyrok valójában károsítják a környezetet

Valóban fenntartható megoldást csak a műanyag hulladék minimalizálása jelenthet, ezért pedig néhány apró, de annál jelentősebb dologgal mi is tehetünk a hétköznapokban. Ha a bevásárláshoz kosarat vagy textiltáskát viszünk magunkkal, a kevésbé csomagolt zöldségeket, gyümölcsöket választjuk, vagy éppen a nagyobb kiszerelésű termékeket, utántöltőket vesszük meg, már csökkentjük ökológiai lábnyomunkat és a Föld terhelését.

Forrás: Szelektálok.hu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)