Kipróbáltuk: öko-tisztítószerek a lakásban

Csökkentik az ökológiai lábnyomot, a lefolyóba kerülve nincs környezetkárosító hatásuk, az allergiások is bátran kísérletezhetnek velük - többnyire ezek a hívószavai a környezetbarát tisztítószereknek. Tesztelés, második kör.

A hosszú évek rutinja után nehezen veszi rá magát az ember, hogy feladja a jól bevált szintetikus szerekkel járó kényelmet: gondoljunk csak a frissen mosott ruhákra és a szárítót körbelengő orchideaillatra, vagy a minden kórokozót eltávolító "tömegpusztító" vegyszerre, amit már évek óta használunk. De lássuk be: legyenek ezek bármennyire is kifogástalan ipari termékek, esetükben a környezetkímélő szempontokat kevéssé veszik figyelembe a gyártók.

Velük szemben élik fénykorukat a környezetbarát termékek, melyek könnyebben lebomlanak, így a szennyvíz révén nem terhelik az élővizeket. Az ökoszereket soha nem tesztelik állatokon, összetevőik között pedig jóval több a növényi eredetű anyag (pl. répacukor, kókuszolaj, pálmaolaj stb.), sokszor bioforrásokból.

A múlt heti tesztelés után szerkesztőségünk ezúttal általános tisztítószereket vitt haza kipróbálni. Lássuk, hogy boldogultunk velük otthon (a termékek nevére kattintva bővebb információt olvashat mindenről a www.egeszsegbolt.hu-n)!

<a href="http://www.egeszsegbolt.hu/317-mosogatoszerek/6411-klar-oko-szenzitiv-furdoszoba-tisztito-spray-500-ml.html" target="_blank">Klar Öko-szenzitív fürdőszoba tisztító spray (500 ml)</a>

Amit ígér: Teljes körű fürdőszobai tisztítószer. Eltávolítja a vízkövet és az egyéb lerakódásokat.

Amit Kati, olvasószerkesztőnk tapasztalt: Az illata nem túl kellemes, ellenben könnyű a felvitele, és az utána maradt tisztaság is mellette szól. A makacs vízkővel ugyan nem bánt el, de a mindennapos szennyeződést eltüntette.

<a href="http://www.egeszsegbolt.hu/317-mosogatoszerek/5698-almacabio-oko-kornyezetkimelo-zsiroldo-spray.html" target="_blank">Almacabio ÖKO környezetkímélő zsíroldó spray (750 ml)</a>

Amit ígér: Kiváló zsíroldó hatású, így különösen alkalmas sütő, mosogató és más konyhai, illetve fürdőszobai felületek tisztítására.

Amit Verus, újságírónk tapasztalt: A mosogató körül és a fürdőben próbáltam ezt a szert, melynek illata is egészen kellemes meglepetés volt. Volt olyan, hogy elfelejtettem gumikesztyűt húzni a hirtelen jelentkező takarítanivaló előtt, de meglepő módon semmilyen bőrirritáló hatást nem tapasztaltam. Mikroszkopikus szinten ellenőrizni nem tudom, hogy makulátlan-e a vele kezelt felület, de valóban leoldotta a zsírt mindenhonnan.

<a href="http://www.egeszsegbolt.hu/268-oko-tisztito-es-mososzerek-/6434-iecologic-bio-mosogatoszer-koncentratum-menta-citrom-kivonattal-1000-ml.html" target="_blank">Iecologic bio mosogatószer koncentrátum, menta- és cit&shy;romkivonattal (1l)</a>

Amit ígér: Mosogatószer koncentrátum organikus menta- és cit­romkivonattal, bőrgyógyászatilag tesztelt.

Amit Judit, újságírónk tapasztalt: A mosogatószer akkor jó, ha az edények zsírmentesek. Ebből keveset kellett használni, a végeredmény kielégítő volt, a hagyományos mosogatószerekhez képest nem fedeztünk fel semmi különbséget.

Környezetbarát WC-kacsa, mosódióból (750 ml)

Amit ígér: Mosódiót, narancsolajat, citromsavat és neemolajat tartalmazó WC-tisztító koncentrátum, amely gyorsan és hatékonyan megtisztítja a fürdőszobai szanitereket.

Amit újságírónk, Verus tapasztalt: A látványos szennyeződésekkel elbánt, és a hosszú távollét után "kivirágzott" vízkővel is, bár hosszabb idő alatt, mint azt az ember más vízkőoldóktól megszokta. Mivel sokkal folyékonyabb, mint szintetikus társai, ezért csínján kell bánni alkalmazásakor vele, könnyen meglódulhat a flakon.

Impresan szórófejes konyhai tisztító (500 ml)

Amit ígér: Gyorsan és tökéletesen eltávolítja a zsírt, a piszkot és a vízkövet. Semleges illatú, nem tartalmaz színezőanyagot, élelmiszerbiztos.

Amit Móni, szerkesztőnk tapasztalt: Elsőként a tűzhelyen próbáltam ki. Nagyon meglepődtem, hiszen különösebb erőfeszítés nélkül le tudtam vele törölni az olajos szennyeződéseket, hasonlóképp éreztem magam, mint a reklámok háziasszonyai: csak egy törlés, és kész! Ami ennél is jobban tetszett, hogy nem hagyott nyomot maga után, pedig az inox felület igazán kényes erre. Az illata inkább visszafogott, tisztítóerejének ellenére a kézfej bőrét nem szárítja.

<a href="http://www.egeszsegbolt.hu/318-tisztitoszerek/5567-almawin-oko-uveg-es-ablaktisztito-koncentratum-szorofejjel-akcios.html" target="_blank">Almawin ÖKO üveg- és ablaktisztító koncentrátum (500 ml)</a>

Amit ígér: Csepp- és csíkmentes, gyorsan száradó, sokoldalú tisztítószer.

Amit Verus, újságírónk tapasztalt: Nekem az ablakpucolás nyűg, különösen akkor, ha a tisztítószer maszatol. Most csalódtam: az ökoszer hatékony volt, ellenben - mivel nem szeretek kesztyűben takarítani - vártam, hogy ez is kissé megviseli a bőrömet. A takarítás végére rájöttem, hogy igazán levetkőzhetném végre a szkepticizmust.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés