Ijesztő, mennyit drágultak az élelmiszerek

Bizonyos élelmiszerek közel harmadával többe kerülnek ma, mint egy évvel ezelőtt, de egyéb fogyasztási cikkek esetében is jelentős drágulás történt ez idő alatt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 9,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - olvasható a KSH közleményében. A portfolio.hu cikke szerint a márciusi 8,5 százalékot áprilisban újabb egy százalékkal meghaladó infláció még a szakértőket is meglepte. Hasonló áremelkedésre több mint két évtizede, 2001 nyara óta nem volt példa Magyarországon.

Egy év alatt rengeteget drágultak az élelmiszerek itthon. Fotó: Getty Images
Egy év alatt rengeteget drágultak az élelmiszerek itthon. Fotó: Getty Images

Sokkal többet fizetünk a margarinért és a kenyérért, mint egy éve

A legnagyobb, átlagosan 15,6 százalékos emelkedés az élelmiszerek árában következett be. A margarinért 38, a kenyérért és a baromfihúsért 29,5, a sajtért 28,9, a tojásért 26,7 százalékkal kellett többet fizetnünk az elmúlt hónapban, mint 2021 tavaszán. A tejtermékek ára 22,5, a péksüteményeké 20, a szezonális zöldségeké és gyümölcsöké pedig 17,4 százalékkal ugrott meg.

A tartós fogyasztási cikkek sem tartották az árukat

Komoly, 11,1 százalékos emelkedés történt a tartós fogyasztási cikkek terén is. A konyha- és egyéb bútorok árcéduláján 17,8 százalékkal magasabb összegek szerepelnek immár, de 17,3 százalékos értékkel a szobabútorok drágulása sem marad el sokkal az előbbiekétől. A használt személygépkocsik ára 14,7 százalékkal növekedett, az új autóké 10,6 százalékkal. A lakásjavító és -karbantartó cikkek ára 25,3, az állateledeleké 19,8, a járműüzemanyagoké pedig 12,7 százalékkal lett magasabb.

A szolgáltatások díja 6,3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 19,5, a járműjavítás és -karbantartás 14,6 százalékkal került többe áprilisban az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció