Így készül a házi szaloncukor

Idén a különböző tudományos jelentések is nyilvánvalóvá tették: ha azt szeretnénk, hogy a gyermekeink és az unokáink is nagyjából azt a világot ismerhessék meg, amiben most élünk, itt az ideje változtatnunk.

És hogy hogy jön mindez a szaloncukorhoz? Ez a házi készítésű szaloncukor könnyen válhat szimbólummá is, ha azt szeretnénk. Első lépéssé. A szemléletmód megváltozásának fontos állomásává. Mert ahhoz, hogy a fenntarthatóság irányába elinduljunk a mindennapokban, az első és legfontosabb szempont az, hogy megálljunk egy pillanatra, "visszalassuljunk" magunkhoz, a gyerekeinkhez és a természet ritmusához, és nézőpontot váltsunk.

Fontos, hogy a karácsony ne pusztán a még nagyobbról, a még többről és a még újabbról, hanem ezek helyett rólunk, a családunkról, a barátokról, a közösen töltött időről szóljon. Közhely? Vállalom, mert egyrészt a közhelyek működnek, másrészt: valahol el kell kezdeni a változtatást.

Ajándékozzon karácsonyra Nők Lapja Egészség előfizetést! Részletek itt.

Amióta negyedik könyvemhez (Ökoanyu - csináld magad - a szerk.) kapcsolódó előkészítési munkák során elkezdtem itthon a sok éve halogatott szaloncukorprojektet, olyan várakozás és csillogás volt családunk minden tagjának szemében, amit ritkán látni. Nagyobbik lányommal együtt vadásztuk az ünnepi szalvétákat, papírokat a csomagoláshoz, a férjem pedig fente a fogát a "főtesztelő" szerepre. És kevertünk, kutyultunk, formáztunk, hűtöttünk, pacsmagoltunk, ettük melegen, ettük hidegen. Most azt is írhatnám, hogy mi szabályozhattuk, mennyi cukor van benne, és milyen minőségű rajta a csokoládé, ami valóban fontos, de a lényeg nem ez. A legkedvesebb emlékeim között élnek ezek a közös pancsolós-dőzsölős esték, és mindenki ugyanígy emlékszik rá a családból.

Ezt az estét nem fogjuk elfelejteni, miközben egy újabb, messziről rendelt műanyag zenélő csoda könnyen lehet, hogy két hét múlva a sarokban végzi, és ott fog porosodni. Kicsi dolognak tűnik? Talán az. De nagyon mélyen hiszek abban, hogy ha mindenki megpróbálja hozzátenni ezt a kicsit, akkor mi, akik néha olyan kicsinek érezhetjük magunkat a nagy egészhez képest - mi is változtathatunk.

Datolyás szaloncukor lustáknak

Hozzávalók:

  • 20 dkg magozott datolya
  • 15 dkg magas kakaó tartalmú csokoládé

Datolya felhasználásával könnyedén készíthetünk ízletes házi szaloncukrot
Datolya felhasználásával könnyedén készíthetünk ízletes házi szaloncukrot

Elkészítés:

Ha mázlink van, kapunk magozott datolyát, ha nincs, akkor vegyünk finom puha húsú iráni datolyát, zöldségeseknél jó áron lehet kapni (a papírdobozosok isteniek), magozzuk ki, vagy küldjünk rá egy lelkes kiskorút és magoztassuk ki vele. 10 dekagramm csokoládét olvasszunk fel vízgőz felett úgy, hogy a felső lábos alja ne érjen a vízbe. Ha kész, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a maradék 5 deka csokoládét. Így a massza pont olyan hőmérsékletű lesz, hogy nem olvasztja meg a tölteléket, és ha megdermed, finom roppanóssá válik. Két villa segítségével forgassuk bele a datolyákat a csokiba, szedjük sütőpapírra vagy rácsra. Aztán száműzzük az erkélyre. Hidegben szűk 10 perc alatt tökéletes állagú lesz.

Málnás-marcipános szaloncukor

Hozzávalók:

  • 15 dkg mandulaliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg fagyasztott málna
  • 15 dkg 70 százalékos csokoládé a mázhoz

Elkészítés:

A málnát engedjük fel, szűrőn passzírozzuk át, és egy evőkanál cukorral főzzünk belőle sűrű szirupot. Ezt adagoljuk víz helyett a cukorral elkevert mandulaliszthez, míg formázható masszát nem kapunk. Formázzuk és a fent leírt metódus szerint vonjuk be csokoládéval.

Az elkészült házi finomságokat csomagoljuk szép papírokba és mehetnek a fára, fa alá, ajándékba.

A cikk a Nők Lapja Egészség december-januári lapszámában jelent meg.

A cikk a Nők Lapja Egészség december-januári lapszámában jelent meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: