Így égeti el a pénzünket a rekordinfláció

Jóval többet kell költenünk, hogy ugyanazt megvegyük, mint eddig.

15 éve nem mért ekkora drágulást a KSH, 8,3 százalékra gyorsult a pénzromlás februárban. A kenyér már 25 százalékkal többe kerül, mint egy éve. Az árrekorder a burgonya, amely 28 százalékkal drágult egy év alatt. Az okok sokrétűek, az óriási forintgyengülés az egyik rövidtávú tényező, amely felfelé hajtja az árakat - derült ki az RTL Híradójából.

A kormány befagyasztotta néhány élelmiszer árát, így január-februárban a liszt 9,7 százalékkal volt olcsóbb, mint tavaly. A kenyér viszont 7 százalékkal lett drágább, mivel utóbbira nem vonatkozik az árstop. Az áremelkedések miatt a vásárlók több pénzt hagytak a boltoknál februárban, mint januárban.

dsada
Az infláció miatt kevesebbet ér a pénzünk. Fotó: Getty Images

Molnár László a GKI gazdaságkutató vezetője azt mondta: valójában az történik az árstoppal, hogy amit a fogyasztó az egyik terméken megnyer, a másik terméken elveszíti. A GKI szerint még nagyobb infláció várható, idén 8-10 százalékos sávban fog maradni.

Orbán Viktor azt mondta: az élelmiszer árstop 0,9 százalékkal csökkenti az inflációt. Az Európai Bizottság szerint azonban az árstop mindössze 0,1 százalékkal foghatja vissza az inflációt Magyarországon. A Fidesz korábban úgy számolt, az árstopok 3-4 százalékkal visszafogják az áremelkedést.

Az ellenzék áfacsökkentést ígér, szerintük hatástalan az árbefagyasztás. Ők levinnék az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra, így segítenének a magyarokon. Varga Zoltán, az ellenzéki összefogás részéről azt mondta, hogy a kormány felelőtlenségének köszönhető, hogy történelmi mélypontra került a forint, és ennek a magyar családok isszák meg a levét.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)