Hogyan válik le a babák köldökcsonkja?

A megfelelően ápolt köldökcsonk a szülést követő két héten belül komplikációmentesen leválik, azonban, ha nem vigyázunk, különböző fertőzések forrása lehet.

A magzatot és a méhlepényt összekötő köldökzsinórnak nélkülözhetetlen szerepe van a várandósság során: az oxigén- és a tápanyagellátásáért felel. Problémamentes szülést követően a köldökzsinórt többnyire egészen addig nem vágják el, amíg annak vérellátása magától meg nem szűnik. A vágás után megmaradt köldökcsonk a születést követő napokban száradásnak és zsugorodásnak indul, majd nagyjából 7-10 nap után magától leválik.

A köldökcsonk gondos ápolás igényel, amíg leválik
A köldökcsonk gondos ápolás igényel, amíg leválik. Fotó: Getty Images

Szárazon kell tartani

A nem megfelelően kezelt seb súlyos fertőzések forrásává válhat.

A köldökcsonk - akárcsak bármely seb - fokozottan ki van téve a különböző fertőzésveszélynek, ezért kiemelt odafigyelést igényel. Elsődleges feladat a csonk és a körülötte lévő felület szárazon tartása, valamint az irritáció elkerülése. Ez elsősorban a fürdetés és a pelenkázás során jelent nagyobb kihívást. A születést követő első napokban a köldököt egyáltalán nem érheti víz, ezért az újszülöttet nagyon óvatosan szabad csak megmosdatni. Figyeljünk arra, hogy a babakádba csak néhány centiméternyi vizet engedjünk, hogy a gyermek hasát ne lepje el. Amennyiben a csonkhoz mégis víz érne, finoman le kell itatni róla a nedvességet.

A pelenkázás során törekedni kell arra, hogy a köldökcsonkra ne kerüljön a fertőzések kialakulását nagyban növelő széklet vagy vizelet. Fiúgyermek esetén érdemes figyelni rá, hogy a baba nemi szerve ne a csonk irányába álljon, így hatékonyabban megelőzhetők az ilyenfajta balesetek. Szintén segít elkerülni a vizelettel való érintkezést - valamint az irritációt -, ha a köldökcsonkot nem fedjük be, hanem inkább annak szegélyét lehajtva, alatta rögzítjük a pelenkát. Ez elsősorban a textilváltozatoknál lényeges, mivel az újszülöttek számára kialakított eldobható pelenkák hasi része többnyire már eszerint van kialakítva.

Kerüljük el a fertőzéseket!

A köldökcsonk kezeléséről gyakran megoszlanak a kórházak, a gyermekorvosok, illetve a védőnők ajánlásai. Míg egyes vélemények szerint minden pelenkázást követően érdemes fertőtleníteni, más egészségügyi szakemberek ezt csak fertőzések - vagy azok gyanúja - esetén tartják indokoltnak. Érdemes erről mindig a saját gyermekorvossal vagy védőnővel egyeztetni, aki személyre szabott ajánlással segíti a megfelelő ápolási mód kiválasztását.

Amennyiben azonban a köldökcsonkfertőzésjeleit mutatja - vagy valamivel szennyeződött -, a fertőtlenítés minden esetben indokolt. Ehhez először egy vízzel átitatott gézlappal óvatosan tisztítsuk meg a területet, majd használjunk például oktenidin dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítőszereket. Az alkoholt és a jódot érdemes inkább elkerülni, mivel irritálhatják az újszülött érzékeny bőrét.

Gyulladásra utaló jelek

Fontos hangsúlyozni, hogy a köldökcsonk minimális vérzése, enyhe váladékozása még normálisnak tekinthető. Kóros állapotra például a kellemetlen szag és olyan külső jelek utalhatnak, mint a nagyobb mennyiségű váladékozás, erősebb vérzés, piros bőr, duzzanat, vagy akár a csecsemő megemelkedett testhőmérséklete. Ebben az esetben alkalmazzunk fertőtlenítőszert - az adott készítmény pontos használati utasításait követve - legalább 2-3 napon keresztül. Amennyiben a tünetek nem szűnnek, vagy a kezelés ellenére tovább erősödnek, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget.

A köldökcsonk leesése általában a pelenkázás vagy fürdetés során történik meg. A helyén maradhat egy kisebb seb, de ez nem számít kórosnak. A teljes begyógyulásig azonban fokozottan figyelni kell rá, fontos a szárazon tartása, ahogy az is, hogy minden pelenkázás során ellenőrízzük és szükség esetén fertőtlenítsük. Amennyiben a köldökcsonk két hét után sem esett le, jelezzük a gyermekorvosnak vagy a védőnőnek, mivel ez akár kóros állapotra is utalhat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)