Hibák, amiket mosogatáskor követünk el

A világ állandóan változik, vele együtt a szokásaink is. Az alábbiakban körüljárjuk, hogy miként lehet a konyhában is egészségesebben és kevésbé pazarlóan mosogatni.

A mosogatás sokak által utált házimunka, amelyet azonban muszáj szinte minden nap megcsinálni. Ráadásul azt sem mindegy, hogy hogyan – bár egyszerűnek tűnik, nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Szakértők szerint, a a mosogatás közben elkövetett "hibáink" egy része a túlfogyasztáshoz köthető, másik része egészségügyi kérdés. Sokan tehetünk azért, hogy a konyhában is egészségesebben és kevésbé pazarlóan éljünk. Az alábbiakban a prevention.com cikk e alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kevesebb mosogatószert használjunk

Ha a mosogatónk úgy néz ki, mint egy kád, amit teletöltöttek habfürdővel, akkor egészen biztos, hogy túladagoltuk a tisztítószert – nehéz leöblíteni, és nyomot is hagyhat az edényeken. Érdemes arra is figyelni, hogy milyen összetevőket tartalmaz a mosogatószerünk – kerüljük azt, amiben klór, triklozán illetve egyéb erős fertőtlenítő szerek vannak.

Kevesebb vizet használjunk

A vízpazarlás egyik legjobb ellenszere, ha mosogatógépet használunk - egy gépi mosogatás alatt körülbelül nyolcadannyi víz fogy, mint egy kézinél. A legkevésbé takarékos megoldás az, ha folyó vízzel mosogatunk - ilyenkor érdemes speciális, víztakarékos fejet tenni a csapra.

Ne szivacsot használjunk

A sokak által használt mosogatószivacsokon szaporodnak el legjobban a baktériumok. Higiénikusabb megoldás természetes anyagból készült mosogatórongyot használni, amelyet naponta kitisztítunk, és hagyunk a levegőn megszáradni.

Nem a legjobb, ha szivaccsal mosogatunk
Nem a legjobb, ha szivaccsal mosogatunk. Fotó: Getty IMages

Takarítsuk ki a mosogatót

Ha piszkos mosogatóban mosogatunk, amit nem takarítunk és fertőtlenítünk ki rendszeresen, akkor hiába is várjuk, hogy az edényeink, evőeszközeink tiszták legyenek. Hasonló a helyzet a mosogatógépekkel - mindkettőt érdemes időről időre kitisztítani, erre a célra akár a sima ecet is megfelel.

Mit ne tegyünk soha mosogatógépbe? Sokak életét könnyíti meg a mosogatógép, de most összegyűjtöttük azokat a konyhai eszközöket, amiket jobb, ha mégsem tesszük bele. A részletekért kattintson !

Ne pakoljuk túl a mosogatógépet

Ha túl sok edényt teszünk a gépbe, akkor egészen biztos, hogy nem lesznek elég tiszták, mikor kivesszük őket, és azzal is számolnunk kell, hogy mosogatószer-maradványokat, ételmaradékot találunk rajtuk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)