Felfoghatatlan árat fizetünk a rezsicsökkentésért

Kétezer milliárd forinttal is terhelheti az idei költségvetést a rezsicsökkentés költsége.

Jó dolog, hogy a lakosság kevesebbet fizet a fűtésért, mint amennyibe kerül, de ennek meglesz a böjtje. A különbözet ugyanis egyre növekszik, az állami költségvetés terhe a mérlegfőösszeg 5-7 százalékára rúghat, idén már durván kétezer milliárd forintra - mondta Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője a Népszavának.

gas
A rezsicsökkentés költsége egyre jobban megterheli a költségvetést. Fotó: Getty Images

Egy jellemző adat: 2021 utolsó negyedében a piaci gázárak a korábbi szint kilencszeresére ugrottak. Az okok összetettek, Európában politikai tényezők is nehezítik gerjesztik az árnövekedést. A kontinens 40 százalékát még mindig Oroszország látja el földgázzal, ami a piacon változatlanul a legolcsóbb. A fűtőanyagból azonban, alapvetően a Moszkva és Brüsszel közötti, például a Balti-tenger alatt kihúzott, Északi Áramlat 2 nevű, orosz-német gázvezeték feletti politikai viták folytán, nem érkezett meg a szükséges mennyiség - fogalmazott az elemző.

A kontinens mindazonáltal túléli a telet, köszönhetően az előrejelzéseknél enyhébb időjárásnak, valamint a decemberi cseppfolyós gázbeszerzéseknek (LNG) köszönhetően. Biztató, hogy az európai tőzsdéken idénre megawattóránként 70-80 eurós gázárat várnak. (Ez ugyan a tavaly év végi káoszhoz képest némi megnyugvás, még így is a 2021 előtti átlagárszint négyszerese.) Elemzők 2023-2025 között azt várják, hogy a kurzus 45-50 euróra szelídülhet.

Magyarországhoz visszatérve az elemző kiemelte: az energiaárak növekedése az állami energiacégek veszteségét növeli. Bár ez első körben az érintett társasági mérlegeket rontja, ilyen helyzetben az állami tőkepótlás - legalábbis a köztulajdonú cégek esetében - előbb-utóbb elkerülhetetlen. Az elemző tapasztalatai szerint az energiatarifákat a költségvetésből támogató államok azok után, hogy a piaci árak elszabadulása tarthatatlan rést üt a költségvetésen, előbb-utóbb visszatáncoltak a piaci árak irányába. A magyar kormány e tárgyú, várható lépéseit ugyanakkor nem kívánta megjósolni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)