Felfoghatatlan árat fizetünk a rezsicsökkentésért

Kétezer milliárd forinttal is terhelheti az idei költségvetést a rezsicsökkentés költsége.

Jó dolog, hogy a lakosság kevesebbet fizet a fűtésért, mint amennyibe kerül, de ennek meglesz a böjtje. A különbözet ugyanis egyre növekszik, az állami költségvetés terhe a mérlegfőösszeg 5-7 százalékára rúghat, idén már durván kétezer milliárd forintra - mondta Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője a Népszavának.

gas
A rezsicsökkentés költsége egyre jobban megterheli a költségvetést. Fotó: Getty Images

Egy jellemző adat: 2021 utolsó negyedében a piaci gázárak a korábbi szint kilencszeresére ugrottak. Az okok összetettek, Európában politikai tényezők is nehezítik gerjesztik az árnövekedést. A kontinens 40 százalékát még mindig Oroszország látja el földgázzal, ami a piacon változatlanul a legolcsóbb. A fűtőanyagból azonban, alapvetően a Moszkva és Brüsszel közötti, például a Balti-tenger alatt kihúzott, Északi Áramlat 2 nevű, orosz-német gázvezeték feletti politikai viták folytán, nem érkezett meg a szükséges mennyiség - fogalmazott az elemző.

A kontinens mindazonáltal túléli a telet, köszönhetően az előrejelzéseknél enyhébb időjárásnak, valamint a decemberi cseppfolyós gázbeszerzéseknek (LNG) köszönhetően. Biztató, hogy az európai tőzsdéken idénre megawattóránként 70-80 eurós gázárat várnak. (Ez ugyan a tavaly év végi káoszhoz képest némi megnyugvás, még így is a 2021 előtti átlagárszint négyszerese.) Elemzők 2023-2025 között azt várják, hogy a kurzus 45-50 euróra szelídülhet.

Magyarországhoz visszatérve az elemző kiemelte: az energiaárak növekedése az állami energiacégek veszteségét növeli. Bár ez első körben az érintett társasági mérlegeket rontja, ilyen helyzetben az állami tőkepótlás - legalábbis a köztulajdonú cégek esetében - előbb-utóbb elkerülhetetlen. Az elemző tapasztalatai szerint az energiatarifákat a költségvetésből támogató államok azok után, hogy a piaci árak elszabadulása tarthatatlan rést üt a költségvetésen, előbb-utóbb visszatáncoltak a piaci árak irányába. A magyar kormány e tárgyú, várható lépéseit ugyanakkor nem kívánta megjósolni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: