Feléleszti a vásárlási lázat az extrapénz

A karácsonyi időszakhoz hasonló forgalom lehet a hazai kiskereskedelemben a kormányzati pénzosztásnak köszönhetően.

A családi adó-visszatérítés, a tizenharmadik havi nyugdíj és a béremelések miatt kiugró kiskereskedelmi forgalomra számít februárban az Országos Kereskedelmi Szövetség - írja az Infostart. Habár a karácsonyi kiköltekezés miatt ez az időszak rendszerint gyengébben szokott alakulni a kiskereskedelemben, az egyszeri kormányzati juttatások és az emelkedő bérek együttesen felpörgethetik a kereskedelmet.

Bajban a szociális konyhák, elszálltak az élelmiszerárak Egyre nehezebb feladat az önkormányzatok számára a szociális konyhák működtetése. Noha nemrég emelték az ellátottak után járó támogatást, ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerárak, ráadásul az állami normatíva eddig sem fedezte a kiadásokat.

Az élelmiszerkereskedelem az év további részében is nőhet

Az egyszeri juttatások miatt elsősorban a nagyobb értékű tartós javak, például a műszaki cikkek, bútorok, ruházati termékek eladása lendülhet fel. De a nyugdíj- és béremelések, a SZÉP-kártyás élelmiszer-vásárlás lehetővé tétele, valamint az árstop az élelmiszer-napicikk kereskedelemben is bővülést hozhat - tette hozzá Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A járvány előtti időszakban a kiskereskedelmi forgalom havonta általában 5-6 százalékkal bővült, most februárban viszont nagyobb mértékű, 8-10 százalékos növekedést várnak a szakember szerint. A főtitkár hangsúlyozta: a fizetésemeléseknek köszönhetően az élelmiszer-kiskereskedelem az év további részében is nőhet.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a januári árindex 135,7 pont lett, 1,1 százalékkal (1,5 ponttal) meghaladva a decemberit. Elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek drágulása nyomán közel 10 éves csúcson álltak az élelmiszerárak a világon januárban.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)