Ezért vegyük le a cipőnket egyből, ahogy hazaértünk

Sokan a lakásban sem veszik le a cipőjüket, ez azonban több szempontból is problémás lehet.

Számos ázsiai országban szokás, hogy leveszik a cipőjüket, mielőtt belépnek a házba, és ez a szokás világszerte elterjedt. Ugyanakkor bőven vannak olyanok is, akik utcai cipőben járkálnak a lakásukban. Ez egy olyan szokás, amivel érdemes lehet felhagyni, mivel számos egészségügyi kockázatot is rejt magában. Ezeket gyűjtöttük össze a Brightside cikke alapján.

Milyen gyakran kell takarítani a fürdőszobát? Vécé lehúzásakor a kirepülő vízcseppek - és a baktériumok - akár 2 méterrel arrébb is landolhatnak, beszennyezve ezzel a fürdőszoba különböző felületeit. Ha fenn szeretnénk tartani a fürdőszoba higiéniáját, rendszeres takarításra lesz szükség.

Veszélyes baktériumokat hordhatunk be a cipőnkön

A cipőnk talpán rengeteg kórokozó gyűlik össze a különféle felületekről, amelyeken végigsétálunk. Kutatások szerint a hordott lábbelik körülbelül 40 százalékán telepedhet meg a Clostridium difficile nevű baktérium, amit így bevihetünk az otthonunkba. Ez a baktérium olyan fertőzéseket okozhat, amelyek a legtöbb gyógyszerrel szemben ellenállók, és hasmenést, illetve gyomorgyulladást válthatnak ki. Ez a baktérium viszonylag hosszú ideig képes életben maradni a különféle felületeken, és nehéz tőle megszabadulni.

Emellett a különféle füves, parkos területekről permetezőanyagok, egyéb káros vegyszerek is bekerülhetnek az otthonunkba a cipőnk talpáról. Ezek irritálhatják a szemet és a bőrt. Ez különösen akkor veszélyes, ha olyan kisgyermek van a háznál, aki még sokat kúszik-mászik a padlón, illetve a szájába veszi a földön lévő játékokat. Az ő egészségükre különösen veszélyesek lehetnek a különféle, cipőtalpon behordott kórokozók, vegyi anyagok, ezért a kisgyerekes háztartásokat mindenképen érdemes „cipőmentessé” tenni.

cipő
Sokan a lakásban sem veszik le a cipőjüket. Fotó: Getty Images

Egyéb fontos érvek a cipőmentes otthon mellett

Meglepő adat lehet, de egy kutatás szerint az emberek mindössze 28-37 százaléka visel megfelelő méretű lábbelit. Ha gyakran fáj a lábunk, talpunk, lábfejünk, vádlink, illetve a lábfejünk rendszeresen bedagad, az például emiatt is lehet. Ha pedig a nem megfelelő méretű cipő túl sokáig van rajtunk, az irritálhatja a lábujjak bőrét, kidörzsölődést okozhat, illetve megnöveli az esélyét annak, hogy benőjön a lábkörmünk. Emiatt is jobb, ha hazaérve már az ajtóban levesszük az utcai cipőt, és inkább egy kényelmes papucsba bújunk vagy mezítláb járunk a lakásban.

Természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy kevesebb port, sarat, koszt viszünk be az otthonunkba, ha nem járkálunk odabent utcai lábbeliben, ami egyúttal kevesebb takarítást is jelent. Emellett amiatt sem kell aggódnunk, hogy a cipőnk sarka esetleg kárt tesz a padlóburkolatban.

Az ajtó mellett rendszeresítsünk egy polcot, állványt vagy szőnyeget, ahová mindenki leteheti az utcai cipőjét, és a benti lábbeliket, papucsokat is tartsuk közel az ajtóhoz. A lábtörlőnkön is lehet olyan felirat, ami emlékeztet minket arra, hogy cipővel ne menjünk a lakásba. Ha pedig vendégek jönnek hozzánk, őket se felejtsük el kedvesen megkérni arra, hogy vegyék le a cipőjüket az ajtóban.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: