Erre figyelj az élelmiszerek tárolásánál

Az élelmiszerek megfelelő otthoni tárolása több okból is fontos. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük az ételek idő előtti megromlásának kockázatát, ezzel pedig megelőzhetjük az élelmiszer-fertőzéseket és mérsékelhetjük a pazarlást.

Hogyan és meddig tárolhatjuk az élelmiszereket, hogy biztonságosak maradjanak? – ezzel a kérdéssel fordult egy levélíró a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A szakértők teljes válaszát ebben a Facebook-posztban olvashatod el, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a témával kapcsolatos legfontosabb információkat.

élelmiszerek a kamrában
Az élelmiszerek megfelelő otthoni tárolása több okból is fontos. Fotó: Getty Images

Kétféle dátum szerepelhet az élelmiszereken

Az élelmiszerek eltarthatóságáról a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési idő adja a legtöbb információt. Az előbbi azt a dátumot jelöli, amelyet követően már nem szabad elfogyasztani az adott terméket. Ez általában a gyorsan romló élelmiszerekre – például a húsokra és húskészítményekre, valamint bizonyos tejtermékekre és az azokkal készült ételekre – vonatkozik.

A minőségmegőrzési idő ezzel ellentétben csupán azt a dátumot adja meg, amelynek lejárta után a termék ugyan már veszít a minőségéből, megfelelő tárolás esetén viszont általában nem jár élelmiszer-biztonsági kockázattal az elfogyasztása. Ilyen jelölés a tartós élelmiszereken – például a konzerveken, a száraztésztán, a cukron és az étolajon – látható.

A fogyaszthatósági idő tehát az élelmiszer biztonságos voltára, míg a minőségmegőrzési idő a termék minőségének változatlanságára utal. Ilyen szempontból a két jelölés elnevezése igen beszédes” – mutatott rá a Nébih.

Az eltarthatóságot befolyásoló tényezők

A szakértők kiemelték továbbá, hogy egy élelmiszer eltarthatóságát több tényező befolyásolhatja. Például az alábbiak:

  • a tárolási hőmérséklet (alacsonyabb hőmérsékleten tovább eltarthatók az élelmiszerek);
  • a termék összetétele (magas víz- és fehérjetartalmú élelmiszerek kevesebb ideig tarthatók el, míg az alacsony víztartalmúak sokáig elállnak);
  • az elkészítési, előállítási technológia (hőkezelést követően tovább fogyaszthatók maradnak az élelmiszerek, és a tartósítási módszerek szintén növelik az eltarthatóságot);
  • a csomagolás módja (a csomagolás megvédi a szennyeződésektől az élelmiszereket, illetve elzárja azokat a levegőtől, a párától és a mikroorganizmusoktól).

Az élelmiszerpazarlás megelőzésével foglalkozó Maradék nélkül program munkatársai emellett összeállítottak egy tájékoztatót, amely az élelmiszer-maradékok és konkrét élelmiszerek tárolásával, valamint lefagyasztásával kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze. Részletek az alábbi infografikán olvashatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős idő várható, majd az éjszaka második felében már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Este a Dunántúl nyugati, délnyugati részeire besodródhatnak csapadékgócok, majd az éjszaka második felében már másutt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen feltámad, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten néhol ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra