Élhetőbb környezet, egészségesebb élet

Ma már széles körben ismert tény, hogy a környezeti tényezők az egészségi állapotot nagymértékben meghatározzák. A környezeti hatótényezők általában alacsony intenzitással, illetve koncentrációban, de hosszantartóan hatnak és befolyásolják életünket.

Környezetvédelemi programok

A környezeti tényezőkre visszavezethető egészségkárosodás számos behatás eredőjeként alakulhat ki. Emiatt könnyű belátni, hogy a környezetvédelem szerteágazó tevékenységi rendszere, mindannyiunk egészségét jelentősen befolyásolja.

A környezet-egészségügy mint tematikus célkitűzés a környezetvédelem középtávú programjának a 2003-2008 közötti időszakra szóló II. Nemzeti Környezetvédelmi Programnak, és az egészségügy középtávú programjának, az Egészség Évtizede Nemzeti Programjának is szerves részét képezi.

A jó minőségű levegő az egészséges életért

Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető. (Indián mondás)A gyakorlati tapasztalatok szerint a környezetszennyezéssel leginkább a légzőszervi megbetegedések hozhatók összefüggésbe. A magyarországi települések levegőminőségét ma már elsősorban a közlekedés és a lakossági fűtés határozza meg, de a meteorológiai helyzettől függően időszakosan szerepe lehet a nagyobb távolságról érkező szennyezésnek is. Az ipari kibocsátások szerepe a szigorú követelmények életbelépésével szerencsére csökkenő tendenciát mutat.

A legnagyobb egészségügyi kockázatot téli időszakban a kisméretű szálló por és a nitrogén-oxidok, nyári időszakban a talaj közeli ózon koncentrációja jelenti. Az ipari eredetű légszennyezés esetében a környezetvédelmi hatóságok fokozottan ellenőrzik a kibocsátási határértékek betartását, és megkövetelik az elérhető legjobb technika alkalmazását. Az elavult technológiák megszüntetése, vagy kiváltása környezetbarát technológiával jelentősen javítja a levegőminőséget, mely a lakosság egészségi állapotának javulásában is tükröződik.

2008 a víz éve

Magyarország minden települése rendelkezik közműves vízellátással. A közüzemi vízművek által szolgáltatott víz minősége az ország lakosságának 32 százalékára kiterjedően néhány paraméter tekintetében nem felel meg az uniós és a hazai előírásoknak. Közegészségügyi szempontból öt paraméter - bór, fluorid, nitrit, arzén és/vagy ammónium - kifogásolható (25%), illetve a vas és/vagy mangántartalom (7%) haladja meg a határértéket.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium célja az, hogy Magyarország minden települése, településrésze, reális időkereten belül, egyenlő eséllyel jusson hozzá az egészséges ivóvízhez. Az elkövetkező évtized alapvető célkitűzése az EU-s határértékeknek is megfelelő ivóvízellátás teljes körű biztosítása az Ivóvízbázis-védelmi Program valamint az Ivóvízminőség-javító Program megvalósulásával. Ezzel mintegy hárommillió lakos számára érhető el a szolgáltatott ivóvíz minőségének további javítása.

Rejtőzködő mérgek

A felszín alatti hátramaradt, örökölt szennyeződések veszélye, a talajban és ezeken keresztül a felszín alatti vizekben megmaradnak, és károsító hatásuk térben és időben gyakran elkülönülve később jelenik meg.

Ezen szennyeződések többek között a régi gyárak, valamint laktanyák "számlájára írható", akik veszélyes hulladékokat ástak el a földbe (pl. kerozint).

A talaj és a felszín alatti vizek szennyezése csak akkor válik egyértelműen ismertté, amikor az már közvetlen veszélyt jelent az élővilágra, és sok esetben az emberek egészségére. Éppen ezért az emberi egészség szempontjából is kiemelkedő jelentőségű az Országos Környezeti Kármentesítési Program. 1994 és 2006 között több mint 500 területen valósult meg kármentesítés. Ebben nagy szerepet vállalt a környezetvédelmi és vízügyi tárca is.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső