Egyre kevesebben akarnak lakást venni

A korábbinál óvatosabbak a lakosság lakásvásárlási tervei – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. áprilisi felmérésből.

A lakást vásárolni vagy építeni biztosan vagy valószínűleg szándékozó háztartások aránya 2022 negyedik negyedévében érte el az utóbbi időszak mélypontját. A felgyorsuló infláció és a rezsicsökkentés szabályainak módosítása miatti bizonytalanság, valamint a korábbinál jóval magasabb hitelkamatok hatására a lakosság óvatosabbá vált. Az év elején azonban a kormányzat meghosszabbította a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a babaváró hitel hatályát, ezáltal nyitva maradt a kedvezőbb finanszírozás lehetősége a gyerekeseknek, illetve a gyerekvállalást tervezőknek. Ezek az intézkedések pozitívan hatottak.

ingatlan, lakásvásárlás, új ház, új lakás, költözés, CSOK, felmérés
Egyre kevesebben vágnak bele a lakásvásárlásba. Fotó: Getty Images

Leginkább 30 év alattiak vásárolnak

A lakásvásárlási tervek áprilisban enyhén élénkültek, bár az egy évvel korábbinál még így is kevésbé erőteljesek. A háztartások 2,2 százaléka biztosan, 5,7 százaléka valószínűleg vásárol vagy építtet lakást a következő egy évben. A lakásvásárlás iránt leginkább a harminc év alattiak érdeklődnek, körükben a biztosan vásárlók aránya 4,2 százalék, a valószínűleg vásárlóké pedig mindössze 12,6 százalék. Budapesten továbbra is pezsgő maradhat a lakáspiac, az itt élők számoltak be a legmagasabb arányban lakásvásárlási tervekről. A másik végletet a kisvárosok jelentik, az itt élők készülnek legkisebb arányban lakásvásárlásra. A jövedelmi helyzet is nagyban befolyásolja a vásárlási szándékokat: minél magasabb a háztartások jövedelme, annál nagyobb arányban készülnek lakóingatlant vásárolni vagy építtetni. 

A GKI negyedévente végez felmérést a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Az áprilisi reprezentatív felmérésbe ezer embert vontak be.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Felhőtlen lesz az ég. Hajnalra foltokban párássá válik a levegő, köd is képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de a hidegre érzékeny részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra