Csökken a fertőzésveszély, ha így takarítunk

A szakértők szerint az új típusú koronavírus órákig, de akár napokig is túlélhet a felületeken, így különösen fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsünk az otthonunkban. Bizonyos tárgyakat, helyeket fokozott figyelemmel kell takarítani, mutatjuk, melyek a legveszélyesebb részek.

"A legjobb módszer afertőzéskivédésére a rendszeres kézmosás" - mondja Dr. Miryam Wahrman biológiaprofesszor. Hiába sikálunk azonban lelkesen, ha közben kórokozóktól hemzsegő tárgyakat, felületeket fogunk meg.

"A jelenlegi bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus órákig vagy akár napokig is fertőző maradhat a különféle anyagokból készült felületeken. A háztartásokban és a közösségi terekben úgy akadályozhatjuk meg a legjobban a COVID-19 terjedését, ha gyakran megtisztítjuk a környezetünkben lévő tárgyakat, felületeket" - szól a CDC (magyarul: Járványügyi és Betegségmegelőző Központ) ajánlása.

Abban, hogy mire kell a legjobban figyelni, az alábbi lista nyújthat segítséget.

Koronavírus: ijesztően sok a hazugság A COVID-19 koronavírusos betegség pillanatnyilag a világ egyik legnagyobb problémája. Nem csoda, ha mítoszok sokasága veszi körül. Ezek között akadnak olyanok is, amelyek tudományosnak látszó érvek mögé bújva terjesztenek veszélyes valótlanságokat. A WHO fel is sorolt egy tucatnyit, amelyeket jobb azonnal felismerni. Részletek itt.

Mobiltelefon

Egy 2019 novemberében készült felmérés adatai alapján az amerikaiak egy átlagos napon 96-szor veszik a kezükbe a mobiltelefonjukat. Nem meglepő, hogy vizsgálatok szerint ezek az eszközök még a vécénél is szennyezettebbek lehetnek. Egy papírtörlőre nyomjunk némi kézfertőtlenítőt, majd óvatosan töröljük vele át a telefont, a végén pedig mikroszálas törlőkendővel is átmehetünk rajta.

Bizonyos tárgyakat, helyeket a szokottnál többször fertőtlenítsünk
Bizonyos tárgyakat, helyeket a szokottnál többször fertőtlenítsünk. Fotó: Getty Images

Ajtókilincsek, távirányítók, villanykapcsolók stb.

Vagyis minden olyan dolog, amit a család összes tagja használ, ráadásul viszonylag gyakran. Bár állandóan hozzájuk nyúlunk, takarítás közben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róluk, így sok esetben kimaradnak a fertőtlenítésből. Alaposan tisztítsuk tehát le az ilyen részeket, és ha az általunk alkalmazott készítmények nem tesznek kárt a felületben, egy ideig hagyjuk hatni a szereket, és csak utána töröljük le őket.

Konyhapult

A konyhapult nagyon "forgalmas" hely, itt készítjük az ételeket, de sokszor használjuk pakolófelületként is, hiszen rátesszük pénztárcánkat, mobiltelefonunkat, laptopunkat stb. Amilyen gyakran csak lehet, fertőtlenítsük le a felület anyagának megfelelő készítményekkel! Különösen az előtt fontos ez a lépés, mielőtt nekiállunk sütni-főzni a családnak vagy magunknak.

Billentyűzet

A billentyűzet (vagy maga a laptop) remek táptalajt kínál a kórokozóknak, ráadásul a kilincsekhez, kapcsolókhoz hasonlóan viszonylag ritkán jut eszünkbe az akkurátus letakarítása is. A koronavírus-járvány idején azonban legyünk körültekintőbbek! Áramtalanítsuk az eszközt, fordítsuk fejjel lefelé, és kíméletesen rázzuk meg, hogy megszabaduljunk az esetlegesen a billentyűk közé esett darabkáktól. Ezután gyengéden töröljük le a felületet egy fertőtlenítő kendővel. Szintén jó megoldás lehet, ha fertőtlenítővel bepermetezett mikroszálas törlőkendőt használnunk.

Gyerekjátékok

Bár a jelenlegi tapasztalatok alapján a gyerekekre nem veszélyes a koronavírus, a kicsik - és az általuk használt tárgyak - potenciális vírushordozók lehetnek, következésképp veszélyeztethetik a felnőtteket. Nem véletlen, hogy a megszokottnál nagyobb figyelmet kell fordítanunk játékaik takarítására: a plüssállatokat, műanyag játékokat stb. érdemes akár hetente többször fertőtleníteni, magas hőfokon mosni.

Mit kell tudni a koronavírusról szülőként? A részleteket elolvashatja az nlc.hu cikkében!

Forrás: parents.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)