Csak egészség legyen, a pénz nem számít?

Bármennyire is idegenkedünk attól, hogy a pénzügyeinket alapos vizsgálat alá vegyük, egy mellette szóló nyomós érvünk máris akad: az anyagiak nagyon is hatással vannak egészségünkre. Vajon mit tehetünk azért, hogy bevételeinkből az egészségre is jusson?

A hitelt fizetni kell, a benzin drágult, a hó végére nyögvenyelősen tudjuk odaadni a gyerek kirándulásának árát. Megint hanyagoljuk a fogorvost, pedig már esedékes lenne annak a hídnak a cseréje, nem vettük meg azt a drága krémet, amit a háziorvos javasolt a derékfájásunkra. A stressz állandó, nehogy beessen valamilyen váratlan költség vagy egészségügyi probléma, és minden a pénz körül forog. Ezen a ponton érdemes elgondolkodnunk, hogy vajon akkor elegendő energiát, figyelmet és pénzt áldozunk-e saját egészségünkre, mindent megteszünk-e azért, hogy a későbbi bajokat kiküszöböljük? Vajon tudatosult-e, hogy pénzt keresni, félretenni is csak egészségesen tudunk?

A pénz nem a legfontosabb dolog az ember életében, de mindenre hatással van, amit fontosnak tart - Robert Kiyosaki. Nem árulunk el nagy titkot: a tudatos pénzügyi tervezés nem feltétlenül jár azzal, hogy havonta nagyobb összegek koppannak hosszú éveken át a malacperselyben, sokkal inkább azt, hogy a pénzt jól átgondolt költségvetéssel fogjuk meg, ezzel pedig jelentős stresszt veszünk le saját és családunk válláról is.

Pénz, pénz, pénz - az egészség forrása és gyilkosa

A pénzügyek a mindennapok részét képezik, és az idő előrehaladtával más és egyre újabb tételekkel kell kalkulálnunk saját és gyermekeink életében is.

Egy felmérés szerint pontosan ezért számítanak az anyagi kérdések kardinálisnak az egészségünk szempontjából: tudományosan bizonyított tény, hogy a világon a legtöbb ember számára az anyagi bizonytalanság jelenti a legnagyobb stresszt, és a válság, a hitelek, a havi büdzsé miatti aggodalmaskodás sokszorosára növeli az alvásproblémák, az emésztési zavarok és a lelki bajok kockázatát. Az első lépés tehát, hogy rendet teszünk a pénztárcánkban, hogy elkerüljük a testi-lelki bajokat is, és hogy emellett jusson majd előtakarékosságra, biztosításra, életjáradékra is.

A pénz ne legyen mumus!

"Mentális nagytakarítással kezdünk" - mondja kiindulópontként Tollonics Éva pénzügyi tanácsadó, aki úgy véli, először is az elhatározást kell meghoznunk, hogy változtatni szeretnénk, és a lehető leginkább stresszmentessé tenni a pénzzel kapcsolatos gondolatkört a fejünkben.

- "Mindenekelőtt össze kell írni a családnak, mennyi a bevétele egy hónapban, és ehhez viszonyítva mennyi a kiadás. Hol lehet csökkenteni? Ha az olvasó ezen a ponton azt mondja, hogy már megpróbálta, üzenem, hogy azért fusson neki még egyszer" - teszi hozzá. Mint mondja, 3-6 hónapot érdemes magunknak adni, hogy ésszerűsítsük a bevétel-kiadás mérlegét, és tovább gondolkodjunk. A kalkulációk után jöhet a megtakarítás: élethelyzetünktől függően a befolyó összegek 10-15, esetleg 20-25 százalékát érdemes félretenni, amiből már jelentős összegek gyűlnek az évek során, és ebből a váratlan költségek is fedezhetők a későbbiekben. "Azt kell elérni, hogy rájöjjünk, a pénz nem stressz, hanem adomány" - hangzik a szakértő véleménye.

Megelőzés=spórolás

Egészségtippek a családnak: A gyerekeket nem kell drága sportfoglalkozásra járatni, ha az iskolában is biztosított a tömegsport, a felnőttek a munkahely adta lehetőségeket használhatják ki: ha van a cég irodaházában konditerem, vagy ha kapunk sportolásra költhető juttatást, igenis éljünk vele! A klasszikusok minduntalan szóba kerülnek: a közös séta, a foci a parkban vagy a hétvégi családi kerékpározás teljesen ingyen van. És hogy hol kapcsolódik ide az egészség? Úgy, hogy számba vesszük, hol férnek bele a költségvetésbe ezek után az orvosságok, a kezelések, az egészségmegőrzés, a testedzés és a pihenés, kellemetlen meglepetések nélkül. Az anyagi ráfordítás ugyanis minden életszakaszban egészségmegőrző hatással bír hosszútávon, és a kiegyensúlyozott, egészséges életmód később nagy gyógyszerköltségű, krónikus betegségeket előzhet meg. "Olyan ez, mint amikor előre kihívjuk a lakatost, hogy időben szerelje meg a zárat, amiben néha szorul a kulcs. Még így is olcsóbb, mintha egyszer éjjel nem tudunk bejutni a lakásunkba, és az éjszakai kiszállást kell megfizetnünk" - magyarázza egy egyszerű példával a megelőzés fontosságát Tollonics Éva.

A magyar statisztikai adatok azonban a későbbi, tűzoltás jellegű magatartást tükrözik, amelyek nemcsak a magyar egészségügytől, de a magánemberek zsebéből is rengeteg pénzt igényelnek az évek során. A HáziPatika.com nagy Egészségtesztje szerint ugyanis a felnőtt magyar lakosság jellemzően csak akkor keresi fel a háziorvosát, ha nagyobb (44 százalék) vagy kisebb (22 százalék) problémája van, és ennek fényében a gyógyszerköltségek is viszonylag magasnak számítanak. Gyógyszerre például a magyar lakosság 31 százaléka 3000 forint feletti összeget költ havonta, és emellett az sem meglepő, hogy a felnőttek négyötöde például egyáltalán nem sportol semmit.

Gyors fejszámolás: Megelőzéssel kitolhatóak a korral járó betegségek, azaz 50 felett nem kell szükségszerűen kezeléseken és kivizsgálásokon tölteni szabadidőnket, hanem sokkal inkább egészségesen, a családunkkal, unokáinkkal. Az egészségtudatos életmód a későbbiekben behozza az árát: ha csak 3000-5000 forintnyi gyógyszerköltség marad is a zsebünkben, az évi 36-60.000 forint plusz. Ezt ekkor sokkal inkább költhetnénk speciális nyugdíj-előtakarékosságra, egyéni biztosításokra, életjáradékra. "Nem kell magánrendelésre járni, és tízezreket orvosi ellátásra költeni, ha az előre tervezhető SZTK-szűrésekre például időben bejelentkezünk" - magyarázza a tanácsadó, és megemlíti még az egészségpénztárak hasznát is. - "Nem úri huncutságról van szó, hanem olyasmiről, amit jobb esetben a munkáltatónktól kapunk azért, hogy figyeljünk és költsünk magunkra. Egészségügyi kiadásainkat kiterjeszthetjük a családunkra: ha a szüleinknek, a gyerekeknek kell például szemüveg vagy bármi a gyógyszertárból, arról tájékozódjunk, hol vehetjük meg egészségpénztári elszámolással. Tízezreket lehet vele spórolni évente, ha gondosan kiszámítjuk előre a várható egészségügyi költségeinket is."

Kiegyensúlyozottan, a jövőbe tekintve

Ha rendeztük az anyagiakat fejben és a gyakorlatban is, már könnyebb belevágni a megtakarításokba, hiszen ezek a stabil anyagi háttér megteremtését, illetve a nyugdíjas évekre való felkészülést szolgálhatják.

Nem mindegy azonban, mennyire tudjuk magunkat egészségesnek a későbbiekben: csak rajtunk áll, hogy a tudatos bevásárlástól kezdve a filléres stresszoldó technikákig mivel érjük el, hogy orvost csak egyszer egy évben, a kötelező szűréseken lássunk, ne azért, hogy a paksamétányi receptet felnyaláboljuk a rendelőkben, majd kicentizve hónapról hónapra kifizessük a gyógyszereket a patikában.

További cikkek a témában:

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső