Az ágyneműhuzatot ilyen gyakran kell cserélni

Életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük. Miközben az ágyunkban fekszünk, bőrünkről faggyú, elhalt hámsejtek, valamint piszok kerül az ágyneműre, ezek mennyisége pedig idővel csak egyre inkább felhalmozódik. Lássuk, miért kockázatos, ha sokáig nem teszünk a probléma ellen semmit.

Hogyan találhatjuk meg a legjobb párnát alváshoz? Részletek itt.

A túl ritkán mosott ágyneműhuzatoktól arcunkon és testünk egyéb területein is pattanások alakulhatnak ki, mivel a textilen lévő szennyeződések a pórusokba kerülve eltömíthetik azokat - írja a brightside.me. A párnahuzatokat érdemes két-három nap után lecserélni, különösen akkor, ha valakinek érzékeny vagy aknéra hajlamos a bőre.

Az alváshoz használt ágyneműhuzatot rendszeresen frissre kell cserélni
Az alváshoz használt ágyneműhuzatot rendszeresen frissre kell cserélni. Fotó: Getty Images

Ha reggelente tüsszögve és viszkető szemekkel ébredünk, akkor könnyen lehet, hogy az ágyneműhuzatban megtelepedett háziporatkák váltottak ki allergiás reakciót. Ezek elpusztítására akkor van a legnagyobb esély, ha a huzatokat a lehető legmagasabb hőmérsékleten mossuk - figyelembe véve természetesen, hogy az anyaguk mit enged meg ez ügyben.

Aki macskával, kutyával alszik, illetve felengedi kedvencét az ágyba, annak különösen fontos, hogy gyakran mossa ki az ágyneműhuzatot, hiszen az állatok szőréről számos kórokozó kerülhet rá. Amennyiben pedigalvásközben megizzadunk, úgy a párnahuzatba jutó nedvesség szintén ideális környezetet biztosít egyes gombafajtáknak. Ezek a fejbőrre kerülve viszketést, illetve foltokban hajhullást okozhat. Mindazonáltal bárhol a bőrünkön kialakulhat gombásodás a nem megfelelően, illetve nem elég gyakran tisztított ágyneműhuzattól.

A kötőhártya-gyulladás - amennyibenfertőzésokozza - erősen fertőző lehet, így a probléma fellépése esetén biztosak lehetünk benne, hogy a párnahuzat is hemzseg a kórokozóktól. Ilyen esetekben mindenképpen mossuk ki nagyon alaposan, a lehető legmagasabb hőmérsékleten az ágyneműhuzatot. Ezáltal megelőzhetjük a fertőzés visszatérését.

Általános szabályként elmondható, hogy a párnahuzatokat két-három naponta érdemes kimosni. A takarók huzatait és a lepedőket pedig minimum hetente cseréljük le frissre.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)