Autót tart fenn? Így spórolhat, ha odafigyel

Kiss Verus

Egy autó megvásárlása csak egy kiadás a sok közül, hiszen a járművet fenn is kell tartani ezután. Üzemanyag, biztosítás és szerviz - nem kell mindig mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha odafigyelünk.

Az autó drága dolog, akkor is, ha kicsi, akkor is, ha régi. Hiszen nem csupán a vételárat kell megfizetni, hanem a folyamatos fenntartás költségeit is. Ha részletre vásároltunk, akkor a részletek állandó havi kiadást jelentenek, de mellette ugyanúgy pénzbe kerül a tankolás, a kötelező biztosítás, a casco, a gépjármű teljesítményadó (volt súlyadó), a szervízelés, a gumik cseréje, az autópálya-használat, még ha ezek nem mind havonta fizetendő tételek is.

Tapasztalatok és számítások alapján még egy kiskategóriás, alacsony szervízigényű, átlagos igénybevételű, új autó fenntartása is havonta legalább 40-45 ezer forintba kerül. Ennek alapján akkor érdemes új autó vásárlásába belevágni, ha hosszú távon is vállalni tudjuk az ezzel járó kiadásokat, az esetleges hiteltörlesztővel együtt. Lássuk a legfontosabb pénznyelő tételeket, és azt, hogy ezekből hol tudunk levágni szükség esetén!

Biztosítás

A gépjármű a közúti forgalomban csak akkor vehet részt, ha üzemben tartója (tulajdonosa) érvényes gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik. Biztosítást számtalan biztosítónál köthetünk, eltérő feltételekkel és díjért, akár évről- évre is váltogatva a biztosítókat a jobb tarifa reményében. Jó tudni, hogy a következő naptári évre vonatkozó díjtarifáikat az érintett biztosítók minden évben két országos napilapban és a honlapjukon október 30-ig kötelesek közzétenni, és a biztosítók díjai ügyfélszolgálati irodáikban, internetes honlapjaikon, valamint a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján keresztül is megismerhetők. Hasznos segítséget nyújtanak az említett honlapokon, valamint a biztosítási alkuszok internetes oldalain található díjszámítási kalkulátorok is, hogy a számunkra legmegfelelőbb biztosítás mellett döntsünk. Fontos tudni, hogy váltás esetén időben - a biztosítási évforduló előtt legalább egy hónappal - fel kell mondani a régi biztosítónál a szerződésünket. A biztosítási évforduló napja az, amikor a járművet megvettük (megkötöttük rá a kötelezőt először). Ha ezt 2010. január elseje előtt tettük meg, akkor viszont biztosan január elseje a fordulónap.

Casco

A casco a saját gépjárművünket védő vagyonbiztosítás, amely a szerződésben meghatározott káresemények bekövetkezése esetén nyújt fedezetet. Ma már a saját gépkocsiban a tulajdonos által önmaga, vagy ismeretlen elkövetők által okozott károk enyhítésére szolgáló casco biztosítással is rendelkezik az autóstársadalom nem jelentéktelen része, mégis ezen próbálunk leginkább spórolni. Különösen fontos pedig a casco, különösen amikor a gépkocsival külföldre utazunk, hiszen, ha ott okozunk balesetet, esetleg ellopják vagy feltörik autónkat, az extra kiadásokkal járhat. A casco kötése nem kötelező, azonban a gépjárművünk védelme érdekében mindenképpen ajánlatos, a későbbi káresemények során pedig igen nagy anyagi segítség lehet. A biztosítási alkuszok honlapjai a megfelelő casco kiválasztásában is segítséget nyújtanak, és érdemes ezt a biztosítást is évről- évre átszámolni - hátha találunk jobb ajánlatot. Ajánlatos azonban itt is figyelni a biztosítási évfordulóra, és a szerződés megfelelő felmondására is váltás esetén.

Az üzemanyag

A benzinkút kiválasztásával is sok maradhat a zsebünkben, ha minden tankolás előtt meggyőződünk arról, hogy a lehető legolcsóbb helyen töltjük után a tankot. A www.holtankoljak.hu weboldalon hasznos, naprakész információkat találunk!

Tipp

A klíma és az ablakfűtés kikapcsolásával akár 2 százaléknyi üzemanyagot is megspórolhatunk, de azzal is több marad a tankban, ha 25 másodpercnél hosszabb várakozás esetén inkább leállítjuk a motort.

Az egyenletes vezetés kedvezőbb fogyasztással jár, így a túlzott gyorsítás és a hirtelen fékezés minden esetben kerülendő - a pénztárcánkat kímélendő. Jó példa erre, ha egy 100 kilométeres távolságot 140 km/óra helyett csak 120 km/órával teszünk meg. Így mindössze 8-10 perccel érünk később oda, ellenben 1000-1500 forintot megtakaríthatunk az üzemanyagon.
Hasonlóan érdemes figyelni arra, mindig abba a legmagasabb sebességfokozatba kapcsolva közlekedjünk, amelyiknél a jármű még nem rángat, hiszen ez is segítheti a fogyasztás csökkenését.

Szervíz, meghibásodás

A gyártó és a szervíz utasításainak megfelelően tartsuk karban a gépjárművet, cseréljünk olajat, gyújtógyertyát időben, ellenőrizzük a keréknyomást, elpiszkolódott légszűrőnket cseréltessük ki, ha pedig a legkisebb hibát is tapasztaljuk, ne halogassuk, mihamarabb mutassuk meg a szakembernek! Sokkal drágább lesz a világ másik végén lerobbanva hirtelen szerelőt találni, és hazavontatni az autót!

A hitelt is körültekintően vegyük fel!

A hitelszerződés megkötésekor nézzük meg, hogy melyik finanszírozási típusra kötöttünk szerződést (hitel vagy lízing), mekkora a törlesztőrészlet/lízingdíj összege, és mennyi a gépjármű ára (használt autó esetében állapotának pontos leírása se maradjon el). Deviza alapú konstrukció esetén az alkalmazott árfolyam és közzétételének helye, továbbá azoknak a feltételeknek a pontos meghatározása is fontos, amelyeknek következtében számolni kell a törlesztőrészlet/lízingdíj változásával. Legyünk tisztában jó előre a kamat mértékével, a kamatszámítás módjával, a többletköltségekkel, illetve térképezzük fel, hogy a tartozás és a gépjármű piaci értéke adott időpontban milyen arányban áll egymással!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-7, -1 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt dél felől egyre többfelé beborul az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag